5.6 C
București
vineri, 15 noiembrie 2024
AcasăȘtirile zileiColectiv - Cătălin Scânteie, chitarist şi actor: Autorităţile au dovedit că nu...

Colectiv – Cătălin Scânteie, chitarist şi actor: Autorităţile au dovedit că nu le pasă

Într-un interviu acordat News.ro, el mărturiseşte că în procesele Colectiv o soluţie finală nu va veni prea curând şi că filmul dat publicităţii recent „are legătură cu scena politică, cu «anumiţi» oameni de la vârf”.

În ceea ce priveşte apariţia după patru ani a filmărilor, Cătălin Scânteie este sigur „că «cineva» trebuie dat jos şi altcineva «ridicat», fie că vorbim de oameni politici sau secretari de stat. Rămâne de văzut. Oricum, bine nu este. Apariţia filmului nu arată vreo legătură de cauzalitate cu izbucnirea incendiului, ci mai degrabă cu proasta organizare a ISU. Este normal şi logic faptul că în cazul în care pompierii salvatori s-ar fi mişcat mai bine, mai rapid, mai cu interes, mai cu… ce au învăţat ei la şcoală, cu siguranţă s-ar fi salvat mai multe vieţi. Filmul cred că are legatură cu scena politică, cu «anumiţi» oameni de la vârf”.

În ceea ce priveşte dosarul „Colectiv”, el spune că „s-a ajuns la tergiversare din cauza sistemului judiciar din România”.

„Altceva mă întristează, mai exact faptul că suntem la al doilea judecător (primul s-a retras) şi ca din decembrie, cel nou s-a „cerut” detaşat în alt oraş. Altfel spus, din 2020, vom avea alt judecator. Oricum, din câte ştiu, faptul că dosarul se judecă săptămânal, adică în fiecare joi, cred că se doreşte soluţionarea pe fond până în luna decembrie, când pleacă actualul/ al doilea deja magistrat. E bine, într-un fel, da, dar apoi mă gândesc cu groază ce urmează”, explică artistul.

„În cazul Colectiv, vina este comună. Au greşit mulţi”.

„Ca de obicei nu va plăti nimeni. Ai văzut vreun vinovat „negru pe alb” în ultimii 30 de ani? În afară de infractorii mărunţi şi câteva dosare instrumentate de DNA unde trebuia să pice unul ca să nu pice „altul”, nu am văzut nimic palpabil cu care să ne mândrim. Dovadă şi scandalul cu MCV. Vina este clar una comună. Au greşit mai mulţi. Sistemul bolnav şi corupt este de vină. Rămâne de văzut ce decide judecătorul, dar având în vedere că la 30 de ani de la Revoluţie încă nu ştim „cine a tras în noi în 16- 22”, că dosarul accidentului aviatic din Munţii Apuseni stagnează, că Mineriadele au fost până acum simple excursii la Bucureşti ale ortacilor, tot aşa probabil şi aici, în dosarele Colectiv, vom avea foarte mult de aşteptat o soluţie finală”, este de părere Cătălin Scânteie, subliniind că „oricum, pentru dreptate suntem hotărâţi să mergem până la instanţele supreme alea UE”.

Cătălin şi Sanda Scânteie spun că atât cât sunt în viaţă, mai au speranţă că vinovaţii vor fi arătaţi şi numiţi. “Cât încă suntem în viaţă, da, mai avem speranţe”.

Şi-ar fi dorit ca în acest interval de timp să se schimbe mentalităţi. „Nu cred că victimile au reuşit să schimbe mentalitatea românului de rând. Noi am încercat să facem cât am putut prin diverse campanii de conştientizare, dar dacă românului nu-i bagi nimic în traistă, buzunar sau în frigider, mai devreme sau mai târziu ai din partea lui o reacţie de genul «Dar mie ce-mi iese la afacerea asta? Ah, nimic? Atunci nu-mi pasă. V-a pus dracu’ să vă duceţi acolo. Aţi meritat»”.

„Cât despre autorităţi… Cu o floare nu se face primavară. Pe scurt, nu au dovedit că le pasă, dovada că imediat după ce au închis zeci, sute de cluburi în Capitală şi în ţară, la câteva luni după Colectiv, în 2016, au dat acea HG sau HCL prin care cluburile pot funcţiona pe propria răspundere a patronilor”, adaugă Cătălin Scânteie.

În memoria victimelor de la Colectiv, Asociaţia GTG 3010 organizează miercuri un marş „pentru că, în România, responsabilitatea personală nu a fost o piedică în calea corupţiei”. Marşul va începe la ora 19.30.

De asemenea, mai multe slujbe pentru pomenirea victimelor incendiului produs în clubul Colectiv, în urmă cu patru ani, au loc astăzi la biserica Sfântul Nicolae – Broşteni din Capitală şi în faţa fostului local.

În seara de 30 octombrie 2015, câteva sute de tineri se aflau în clubul Colectiv din fosta fabrică Pionierul din Bucureşti, unde asistau la concertul trupei rock Goodbye to Gravity, care îşi lansa albumul „Mantras of War”. La ora 22.32, în timpul concertului izbucneşte un incendiu din cauza unor artificii de pe scenă, iar focul se extinde rapid în câteva secunde.

În acea noapte, 27 de tineri şi-au pierdut viaţa, iar alţi 162 au fost răniţi şi transportaţi la unsprezece spitale din Bucureşti. În săptămânile care au urmat, 37 dintre supravieţuitori au murit în spitale. În vara anului trecut, un alt supravieţuitor din Colectiv, a cărui prietenă şi-a pierdut viaţa în incendiu, a murit. Bilanţul – 65 de morţi. Tânărul, a cărui prietenă a murit în Colectiv, s-ar fi sinucis. „Este vorba de un băiat ale cărui traume au continuat, aşa cum continuă în cazul tuturor victimelor din Colectiv”, spunea atunci Eugen Iancu, preşedintele Asociaţiei Colectiv.

În 3 noiembrie 2015, mii de oameni au ieşit în stradă şi au cerut demisia premierului Victor Ponta, a vicepremierului Gabriel Oprea şi a primarului sectorului 4, Cristian Popescu-Piedone. A doua zi, Victor Ponta a demisionat. Tot atunci, şi-a anunţat demisia şi primarul sectorului 4, Cristian Popesu Piedone.

Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă