Cinci state membre ale UE au acceptat să primească migranţi de pe vasul Eleonore

Cinci state membre ale Uniunii Europene - Franţa, Germania, Irlanda, Luxemburg şi Portugalia - au fost de acord să primească migranţi salvaţi în Marea Mediterană de vasul de caritate Eleonore, aflat sub pavilion german, a anunţat marţi Comisia Europeană, potrivit DPA.

Share

Rl online 0 comentarii

Actualizat: 04.09.2019 - 09:06

"Suntem recunoscători acestor state membre pentru că, încă o dată, au intervenit şi cooperează pentru găsirea unei soluţii comune pentru persoanele aflate la bord", a spus purtătoarea de cuvânt a Comisiei Europene, Tove Ernst.

După ce luni persoanele aflate la bord au debarcat în portul italian Pozzallo din Sicilia, Comisia Europeană va începe acum coordonarea procesului de relocare a lor, a adăugat ea, potrivit Agerpres. 

Nava Eleonore, aflată sub pavilion german, a primit luni permisiunea de a debarca 100 de migranţi în portul Pozzallo din Sicilia, a informat contul de Twitter Seegezwitscher, care furnizează informaţii de la bord.

Vasul intrase ilegal în apele teritoriale italiene, dar a primit în cele din urmă permisiunea poliţiei de frontieră italiene de a acosta.

În Italia sunt în vigoare legi aspre împotriva organizaţiilor care salvează migranţi, fiind prevăzute amenzi de până la un milion de euro pentru încălcarea ordinelor de a nu intra în apele naţionale.

Ministrul de interne Matteo Salvini, care a promovat legile, urmează să îşi piardă postul în câteva zile, când la Roma se va forma un nou guvern. Partidul Democrat, de centru-stânga, care a alcătuit o nouă coaliţie cu Mişcarea 5 Stele, în locul Ligii - formaţiunea de dreapta condusă de Salvini -, a anunţat deja că va relaxa sau chiar va abroga decretele privind migraţia.

Comentarii