În cazul a doi dintre ei, ANI a sesizat parchetul pentru a verifica dacă este vorba şi de fals în declaraţii.
Potrivit ANI, în cazul lui Ionel Petru Pascotă, fost consilier local în cadrul Consiliului Local Giroc, judeţul Timiş, s-a constatat existenţa unei diferenţe nejustificate în cuantum de 296.057,02 lei şi 56.100 de euro, între averea dobândită şi veniturile realizate în perioada 22 iunie 2012 – 22 iunie 2016.
„Având în vedere cele de mai sus, Agenţia Naţională de Integritate a sesizat Comisia de cercetare a averilor din cadrul Curţii de Apel Timişoara, în vederea începerii acţiunii de control cu privire la modificările patrimoniale intervenite şi veniturile realizate în perioada exercitării funcţiei de către Pascotă Ionel Petru”, se arată într-un comunicat de presă transmis, marţi, de ANI.
De asemenea, întrucât în declaraţiile de avere depuse în anii 2014, 2015 şi 2016, persoana evaluată nu a declarat veniturile obţinute, ANI a sesizat Parchetul de pe lângă Judecătoria Timişoara, în vederea verificării indiciilor privind săvârşirea infracţiunii de fals în declaraţii în formă continuată.
„De asemenea, menţionăm faptul că în data de 13 decembrie 2013, Agenţia Naţională de Integritate a constatat starea de incompatibilitate în cazul lui Pascotă Ionel Petru. Raportul de evaluare a rămas definitiv şi irevocabil prin Decizia Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie nr. 878/07.03.2017, persoana evaluată aflându-se sub interdicţia de 3 ani de a mai ocupa o funcţie sau o demnitate publică”, mai arată ANI.
Primarul comunei sibiene Nocrich Ionel Vişa se află în conflict de interese administrativ.
Potrivit ANI, în perioada exercitării mandatului de primar (2016 – 2020), el a încheiat un contract individual de muncă prin care şi-a numit fiica în funcţia de consilier personal şi a emis o dispoziţie privind numirea acesteia în cadrul unui proiect finanţat din fonduri comunitare nerambursabile.
Astfel, Vişa a încălcat dispoziţiile art. 76, alin. (1) din Legea nr. 161/2003, potrivit căruia „Primarii şi viceprimarii, primarul general şi viceprimarii municipiului Bucureşti sunt obligaţi să nu emită un act administrativ sau să nu încheie un act juridic ori să nu emită o dispoziţie, în exercitarea funcţiei, care produce un folos material pentru sine, pentru soţul său ori rudele sale de gradul I […]”.
De asemenea, Nicolae Călinel, viceprimar al comunei Bogaţi, judeţul Argeş, s-a aflat în incompatibilitate.
„În perioada 21 iunie 2012 – 23 mai 2018 a deţinut şi exercitat funcţia de viceprimar simultan cu calitatea de administrator în cadrul unei societăţi comerciale, respectiv cu cea de membru în Consiliul de Administraţie al Şcolii Gimnaziale „Radu cel Mare” Bogaţi (în anul şcolar 2016 – 2017)”, arată ANI.
Totodată, întrucât în declaraţiile de interese depuse în calitate de viceprimar, el nu a menţionat funcţia de administrator al societăţii comerciale, ANI a sesizat Parchetul de pe lângă Judecătoria Topoloveni, în vederea verificării indiciilor privind săvârşirea infracţiunii de fals în declaraţii.
La rândul său, Dorin-Marius Ştef, viceprimar al comunei Livada, judeţul Arad, s-a aflat în incompatibilitate întrucât, în perioada 21 iulie 2016 – 7 iunie 2017, a deţinut şi exercitat simultan funcţia de viceprimar şi calitatea de reprezentant al Consiliului Local în Consiliul de Administraţie al Şcolii Gimnaziale Livada-Arad.
Potrivit ANI, Ioan Florea, consilier local în cadrul Consiliului Local al comunei Sâmbăta de Sus, judeţul Braşov, s-a aflat în conflict de interese administrativ după ce a iniţiat un proiect de hotărâre, a participat la deliberarea şi adoptarea Hotărârii Consiliului Local din 26 octombrie 2016, precum şi la dezbaterile care au stat la baza adoptării acesteia, fapt ce a dus la rezolvarea favorabilă a unei cereri prin care solicită analizarea şi rezolvarea favorabilă a unor imobile proprietate personală.
Persoanele evaluate au fost informate despre declanşarea procedurii de evaluare, elementele identificate, precum şi drepturile de care beneficiază – de a fi asistate sau reprezentate de un avocat şi de a prezenta date sau informaţii pe care le consideră necesare, personal ori prin transmiterea unui punct de vedere scris. Ionel Petru Pascotă şi Ioan Florea nu au depus la dosarul de evaluare un punct de vedere, în exercitarea dreptului la apărare.