Generalul John E. Hyten provine din Forțele Aeriene și deține, în prezent, funcția de locțiitor al preşedintelui Comitetului Întrunit al şefilor Statelor Majore ale Statelor Unite (Chairman of the Joint Chiefs of Staff).
În România, generalul Hyten a vizitat baza militară de la Mihail Kogălniceanu (județul Constanța), acolo unde sunt staționați militari americani.
“Ministrul apărării naționale, Nicolae-Ionel Ciucă, și șeful Statului Major al Apărării, generalul-locotenent Daniel Petrescu, l-au primit marți, 7 ianuarie, în baza militară de la Mihail Kogălniceanu, pe locțiitorul preşedintelui Comitetului Întrunit al şefilor Statelor Majore ale Armatei SUA, generalul John E. Hyten, în cadrul unei vizite planificate anterior a trupelor americane dislocate în afara teritoriului SUA”, a anunțat Ministerul Apărării Naționale (MApN) printr-un comunicat transmis ulterior acestei vizite – fulger.
Generalul Hyten (Foto: US Air Force)
Comunicatul MApN este formulat în termeni neutri: “Parteneriatul Strategic dintre SUA şi România, cooperarea militară bilaterală şi în cadrul Alianţei Nord-Atlantice, evoluţia situației de securitate din regiunea extinsă a Mării Negre au reprezentat principalele subiecte analizate pe parcursul discuţiilor. Ministrul Nicolae Ionel-Ciucă a subliniat importanţa cooperării în cadrul Parteneriatului strategic bilateral, pilon fundamental pentru securitatea şi apărarea României. În planul colaborării militare, ministrul apărării naționale a amintit de sprijinul constant primit din partea Comandamentului Statelor Unite din Europa, susţinere care a avut o contribuţie importantă în procesul de transformare a Armatei României într-o structură modernă, adaptată la noile realităţi strategice. În cadrul aceleiași întrevederi, șeful Statului Major al Apărării, generalul-locotenent Petrescu, a discutat cu generalul Hyten despre modalitățile concrete de sprijin pentru creșterea capacității operative și interoperabilitatea forțelor, inclusiv importanța cooperării dintre cele două armate aliate și partenere în contextul de securitate actual, inclusiv prin desfășurarea unor exerciții și activități de instruire în comun, precum și despre posibilitățile de extindere a bazei militare de la Mihai Kogălniceanu. La finalul întâlnirii, cei trei oficiali au subliniat importanța pe care ambele state o acordă relației bilaterale și și-au exprimat angajamentul de a continua dialogul în cadrul Parteneriatului Strategic și al NATO, în scopul dezvoltării cooperării în domeniul apărării”.
Se observă că partea română nu face nicio aluzie la actuala criză din Orientul Mijlociu și nici la situația militarilor români care fost mutați rapid din Irak într-o altă țară din regiune, pentru a fi protejați de eventuale atacuri ale Iranului.
În schimb, la vizita în România a generalului Hyten se referă și o informație, mult mai scurtă, transmisă, tot după încheierea vizitei, de biroul președintelui Comitetului Șefilor Statelor Majore ale Statelor Unite. Comunicatul militar american precizează că generalul Hyten s-a întâlnit cu generalul Daniel Petrescu, șeful Statului Major al Apărării, și că, în acest context, “generalul Hyten i-a mulțumit generalului Petrescu pentru contribuția României la Operațiunea Inherent Resolve și la misiunea NATO Resolute Support. România este un aliat – cheie în cadrul NATO și are un parteneriat puternic cu Statele Unite pe tot globul” (“Gen. Hyten thanked Lt. Gen. Petrescu for Romania’s contributions to Operation Inherent Resolve and the NATO Resolute Support mission. Romania is a key NATO ally and shares a strong partnership with the U.S. around the globe”).
De precizat că Operațiunea Inherent Resolve este îndreptată contra ISIS și este cea la care participă cei 14 instructori militari români, mutați din Irak într-o altă țară din Asia.
Practic, acest comunicat american arată că România a devenit un partener militar global al Statelor Unite și că acest parteneriat va continua. Poate chiar prin acțiuni lansate de pe teritoriul României, din baza aeriană de la Kogălniceanu.