4 C
București
luni, 27 ianuarie 2025
AcasăȘtirile zileiCălătoria în Spania este sigură, în ciuda pandemiei, anunță ambasada de la...

Călătoria în Spania este sigură, în ciuda pandemiei, anunță ambasada de la București

Ambasada Spaniei în România a anunțat, printr-un mesaj transmis duminică, 18 iulie 2021, că, în ciuda pandemiei, o călătorie în Spania este sigură.

„Creșterea incidenței acumulate de Covid în Spania în ultimele zile este o veste negativă. Cu toate acestea, și pentru a nu denatura semnificația acestui indicator, este necesar să îl plasăm în contextul situației epidemiologice actuale, care este pozitivă la nivel global datorită progresului campaniei de vaccinare, ceea ce înseamnă că Spania rămâne o destinație turistică sigură, deschisă turismului internațional și pregătită să ofere vizitatorului o experiență plăcută în condiții de siguranță și certitudine”, precizează mesajul transmis de Ambasada Spaniei.

Rata incidenței acumulate a devenit scara de referință în prima parte a  pandemiei, pe măsură ce capacitatea de a măsura prin teste contagierile a crescut. „Cu toate acestea, rata nu trebuie interpretată în același mod acum când afectează predominant populația tânără în rândul căreia multe infecții se manifestă ușor, chiar și fără simptome”, explică Ambasada Spaniei.

„Aceasta înseamnă că creșterea infecțiilor nu se traduce printr-o creștere a numărului total de pacienţi spitalizaţi. Începând cu data de 7 iulie, numarul pacienților spitalizați pentru Covid în toată Spania a scăzut cu 31% față de luna precedentă. Procentul de paturi ATI ocupate de pacienții cu Covid a scăzut, de asemenea, comparativ cu 7 iunie (6,55% față de 11,79%), în ciuda faptului că la acel moment incidența acumulată la 14 zile era mai mică. Cifrele de spitalizare actuale (2.829 de pacienți spitalizați pentru Covid, dintre care 598 la ATI) reprezintă un grad de ocupare de 2,35% din paturile disponibile și 6,55% în paturile de la ATI, în timp ce în ianuarie 2021, dată la care incidența acumulată a fost similară cu cea actuală, aceste cifre erau, respectiv, peste 23% din paturile ocupate și peste 40% dintre cele de la ATI”, afirmă Ambasada Spaniei.

În mod similar, numărul deceselor din ultimele șapte zile (39 de decese) este mult mai mic decât cel din ianuarie 2021 (1.369 decese). În ciuda creșterii ratei infecțiilor care apar în rândul populației mai tinere, rata deceselor în ultimele 14 zile la un milion de locuitori este mai mică în Spania decât în ​​țările vecine precum Franța, Italia, Germania, Austria, Irlanda, Grecia sau Croația, țări care raportează mai puține infecții la 100.000 de locuitori decât Spania, potrivit datelor ECDC. Acest lucru arată că în țările în care procesul de vaccinare avansează, incidența acumulată nu mai este principalul indicator pentru evaluarea nivelului de risc al unei ţări.

Această evoluție, fără îndoială îngrijorătoare, nu prezintă totuși trăsăturile dramatice ale situației trăite atunci când pandemia s-a răspândit într-un moment în care nu se obținuseră rezultate fiabile în elaborarea vaccinurilor. Vaccinarea este instrumentul cheie pentru controlul pandemiei. În Spania, mai mult de 42% din populație (19.982.080 persoane) sunt complet vaccinate, iar 57% (26.996.373 persoane) au cel puțin o doză inoculată. Opt din 10 spanioli de peste 50 de ani sunt vaccinați în ciclu complet. Dintre țări mari europene, Spania conduce în clasamentul  populației adulte vaccinate cu ciclu complet, procentul acestora poziţionându-se înaintea Germaniei, Franței, Italiei și Poloniei. Creșterea numărului infecțiilor este bine localizată în rândul populația tinere cu vârsta cuprinsă între 12 și 29 de ani, o grupă de vârstă caracterizată printr-o interacțiune socială mult mai mare decât a persoanelor mai în vârstă și cu procente încă foarte mici de vaccinare, deși campaniile de vaccinare în unele comunități autonome au fost deja deschis chiar și grupei de vârstă a celor cu vârsta sub treizeci de ani.

In cele din urmă, în timp ce unele comunități autonome nu iau în considerare reintroducerea restricțiilor deocamdată, altele au decis să împună măsuri de control în ceea ce priveşte activităţile nocturne și să limiteze la organizarea adunărilor. Aceste măsuri nu reprezintă o revenire la cele introduse în fazele de vârf ale pandemiei, dar arată capacitatea de a reacționa și disponibilitatea de a face compatibilă capacitatea de răspuns sanitar, garantarea unei mobilități sigure și reactivarea economică dorită. În unitățile turistice, comerciale, de agrement și restaurante, continuă să se aplice măsuri de control sanitar în ceea ce privește capacitatea, distanțarea socială și utilizarea unei măști în spaţii interioare. În mijloacele de transport, este de asemenea necesară utilizarea unei măști de protecţie, nu şi în spațiile în aer liber.

„Creșterea infecțiilor este o știre îngrijorătoare fără doar şi poate, însă este necesar să o plasăm în acest context și să o completăm cu alte valori care arată că situația epidemiologică avansează favorabil datorită vaccinării. Călătoria în Spania, respectând regulile stabilite, este sigură”, conchide mesajul transmis de Ambasada Spaniei.

Mihai Diac
Mihai Diac
Mihai Diac are o experiență ca jurnalist de peste 20 de ani, atât în presa scrisă cât și online. A început să lucreze în presă la ziarul Azi, în anul 1993, în perioada în care era încă student. Ulterior a lucrat la Adevărul, Gândul și Green Report. La “România liberă”, Mihai Diac lucrează din anul 2015. În paralel cu activitatea jurnalistică, Mihai Diac și-a completat și pregătirea de specialitate. El a absolvit, printre altele, Colegiul Național de Apărare și cursul de pregătire a jurnaliștilor pentru zone de război. Printre acțiunile sale de documentare jurnalistică s-au aflat cele de la bordul portavionului american Truman și al fregatei românești Regina Maria, precum și cele din Afganistan, Irak, Transnistria și Georgia.
Cele mai citite

Strategii inteligente pentru reducerea costurilor la cumpărături

Reducerea costurilor la cumpărături nu presupune compromisuri semnificative, ci doar o planificare mai atentă și adoptarea unor obiceiuri financiare sănătoase Alegerea momentelor potrivite și urmărirea...

Ipotecile intabulate în 2024 au reprezentat 51% din numărul total de tranzacții cu locuințe

Aproximativ 86.600 de ipoteci au fost intabulate anul trecut în România, marcând o creștere semnificativă de 26,5%, față de anul precedent Conform analizei realizate de...

Peste 460 de blocuri rămân fără căldură și apă caldă, în mai multe sectoare ale Capitalei

Compania Municipală Termoenergetica București SA a anunțat, luni, demararea unor lucrări de reabilitare pe conductele rețelei termice din Capitală Lucrările vor impune sistarea furnizării apei...
Ultima oră
Pe aceeași temă