Novinite notează că, la primul vot asupra candidaturii Laurei Kovesi, ambasadorul bulgar pe lângă Uniunea Europeană a fost împotrivă şi că anunţul premierului bulgar a venit după ce acum câteva zile s-a înţeles că guvernul francez va susţine de asemenea candidatura procurorului din România.
Boiko Borisov (GERB, conservator), a explicat că Laura Codruţa Kovesi „are sprijinul nostru, dar nu era necesar să-l declarăm în avans, aşa cum face opoziţia”.
Bulgaria a aşteptat o decizie a Partidului Popular European (PPE) asupra unui candidat comun şi de aceea nu şi-a anunţat oficial favoritul, a consemnat BTA.
Miercurea trecută, grupul PPE din Parlamentul European a afirmat într-un comunicat remis de Agerpres, că îşi reiterează sprijinul faţă de Laura Codruţa Kovesi pentru rolul de procuror-şef european, precizând că va continua să se asigure că procesul pentru desemnarea acestuia este pe cât de transparent posibil.
Vineri, preşedintele Klaus Iohannis a avut o convorbire telefonică cu omologul său francez, Emmanuel Macron, prilej cu care acesta i-a transmis că Franţa va susţine candidatura Laurei Codruţa Kovesi la conducerea Parchetului European.
Potrivit articolului 14 al Regulamentului privind Biroul Procurorului Public European (EPPO), „Parlamentul European şi Consiliul vor numi de comun acord procurorul-şef european pentru un mandat de 7 ani care nu poate fi reînnoit. Consiliul va lua o decizie prin majoritate simplă”. Numirea procurorului-şef european se face prin co-decizie de către Parlamentul European şi Consiliul UE.
Parisul îl susţinea pe candidatul francez, Jean Francois Bohnert, dar după audierea candidaţilor şi votul din comisiile PE, Laura Codruţa Kovesi a fost aleasă drept candidatul favorit al Parlamentului pentru şefia EPPO.
Cu câteva zile în urmă, menţionează Novinite, unele media au relatat că Bohnert a fost nominalizat pentru un alt post important în Franţa şi va renunţa la cursă. El a afirmat însă că nu se retrage.
În România are loc un adevărat război al social-democraţilor, aflaţi la guvernare, împotriva lui Kovesi, mai scrie Novinite. Împotriva ei a fost lansată o anchetă de abuz în serviciu şi a fost convocată în instanţă chiar în ziua când trebuia să se prezinte la o audiere la Bruxelles, aminteşte sursa citată.
EPPO urmează să acţioneze în cele 22 de state membre ale UE care au susţinut ideea creării sale, între care şi Bulgaria, având obiectivul de a întări combaterea infracţiunilor la bugetul UE, cum sunt frauda, corupţia, spălarea de bani şi frauda transfrontalieră în materie de TVA.