9.8 C
București
sâmbătă, 27 aprilie 2024
AcasăȘtirile zileiBolnavii COVID-19 primesc în spitale “lumânări, iconiţe, paracetamol, în loc de plasmă”

Bolnavii COVID-19 primesc în spitale “lumânări, iconiţe, paracetamol, în loc de plasmă”

Media s-a arătat siderată de impasibilitatea Ministerului sănătăţii, instituţia care a primit cadou 32 de aparate de recoltare a plasmei de la pacienţii vindecaţi de COVID-19.

Plasma, o relevă toate studiile din occident, are un rol esenţial în salvarea pacienţilor înainte de intrarea pe uşile ATI-urilor, de prea multe ori unidecţionale.  Conform datelor colectate de Florin Hozoc, CEO-ul Besmax Pharma Distribution, omul care a donat statului român singurele 18 aparate de recoltare de plasmă din țară, există doar 4-5 donatori de plasmă pe săptămână în toată țara,” conform declaraţiei făcute Hotnews.

Tabloul donării de plasmă de la pacienți vindecați de COVID-19, despre care medicii spun că este unul dintre cele mai eficiente tratamente pentru pacienții infectați cu coronavirus, este sumbru.

Hozoc face haz de necaz, spunând că bolnavilor  din spitale li se dau lumânări, paracetamol și iconițe în loc de plasmă

România a avut doar 490 de donatori de plasmă vindecați de COVID-19 în 3 luni și jumătate, în perioada 28 aprilie – 10 august – cele mai recente date comunicate public de Ministerul Sănătății. Teoretic, o medie de aproximativ 4,5 donatori pe zi.

Plasma convalescentă este considerată de către epidemiologi esenţială în tratarea bolilor grave dezvoltate de virusul SARS-CoV-2.

Ce se întâmplă în organismul celui vindecat? În cele mai multe cazuri, pacienţii vindecaţi de boală dezvoltă anticorpi, iar plasma lor îi poate ajuta să se vindece pe cei infectați, care fac forme grave ale bolii, fiind la un pas de ATI.

Recent, Gabriela Firea a demarat un program de stimulare a donatorilor, oferindu-le 1.000 de euro celor care merg să dea sângele salvator de vieţi.

În Italia, majoritatea cazurilor grave de COVID-19 au fost tratate cu plasma convalescentă.  

Marius Ghilezan
Marius Ghilezanhttp://mariusghilezan.ro/
Marius Ghilezan scrie la “România liberă” din anul 1991. Este reporterul care i-a deconspirat pe celebrul Căpitan Soare, pe Omul Negru de la Rahova, pe Aurel Moiș, “călăul din Christian Tell,” fost torționar comunist, care a trimis șapte țărani din Apateu la moarte, pentru că au refuzat să intre în colectiv. A publicat celebrele stenograme ale întâlnirii lui Mihail Gorbaciov cu Nicolae Ceaușescu. A fost primul jurnalist român post-decembrist care a stat de vorbă cu președintele SUA. Este autorul a nouă cărți.
Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă