Sinodul BOM a înaintat instituțiilor statului un apel prin care cere ca vaccinarea populației anti-COVID-19 să fie efectuată pe principii benevole, asigurându-se dreptul persoanei ”de a nu i se introduce / implanta orice dispozitiv / cip străin corpului uman. Considerând vaccinarea ca fiind și un pericol de microcipare, Sinodul Bisericii Ortodoxe din Republica Moldova folosește pe post de argument teoriile conspiraționiste, multe dintre ele rostogolite chiar de aparatul rus de dezinformare, potrivit cărora vaccinul contra COVID-19 ar fi ”o cale prin care sistemul antihristic mondialist dorește să introducă în corpurile oamenilor microcipuri cu ajutorul cărora să-i poată controla, prin intermediul tehnologiei 5G”.
”În Parlamentul Italiei a fost formulat de către o deputată în mod oficial cererea de arestare a infractorului internațional Bill Gates, care este acuzat de faptul că este un criminal împotriva umanității (…) Bill Gates este considerat principalul responsabil pentru crearea tehnologiei de microcipare a populației, prin intermediul unui vaccin care să introducă în trup nanoparticule care reacționează la undele transmise de tehnologia 5G și permit sistemului să îl controleze pe om de la distanță. Se consideră că tehnologia 5G în combinație cu anumite vaccinuri administrate în China și Italia au și stat la baza apariției acestui virus care a întors pe dos întreaga planetă”, își motivează demersul Sinodul Bisericii Ortodoxe din Republica Moldova.
Sinodul din Moldova îl amenință pe premier că îl scoate din rugăciuni și pomeniri dacă nu deschide bisericile!
Într-un al doilea document oficial, adresat prim-ministrului Ion Chicu și membrilor Comisiei naționale de sănătate publică, supremul for ecleziastic îi somează pe oficiali să ”nu lupte împotriva Bisericii”, amenințându-i cu represalii canonice.
Menținerea restricțiilor în materia oficierii serviciilor divine și a altor manifestări tradiționale religioase în Republica Moldova a fost primită de către Sinod ”cu profundă durere și tristețe”, dar și cu un sentiment de furie pus în seama faptului că reprezentanții Bisericii nu au fost invitați la sesiunile de consultări și dialog pe marginea măsurilor de gestionare a pandemiei. Acuzând faptul că oficialii statului laic au devenit ”prooroci prin excelență”, și invocând ”marginalizarea Bisericii”, înalții prelați solicită ultimativ să fie invitați la consultări, în scopul de a putea ”contribui la reformularea acestei hotărâri și la lupta contra răspândirii acestei pandemii, care să ajute la siguranța tuturor cetățenilor Republicii Moldova, fără a afecta relația omului cu Dumnezeu, iar crediincioșii să nu fie privați de posibilitatea de a se ruga în Biserică”. ”În caz contrar – spune comunicatul Sinodului – ne asumăm dreptul cononic și moral de a vă exclude din pomenirea și rugăciunea Bisericii. Nu luptați împotriva Bisericii , căci cel care o apără este Hristos. Or, luptîndu-te cu Hristos, nu vei ieși niciodadă biruitor!”
Postul, rugăciunea, spovedania și împărtășania, medicamentele pandemice propuse de Biserica Ortodoxă din Moldova
”Revenirea la slujirea firească va stopa răspândirea epidemiei, iar oamenii, întăriți duhovnicește, se vor simți în mai multă siguranță. Pentru eradicarea epidemiilor se impune intensificarea vieții duhovnicești prin post, rugăciune, spovedanie și împărtășirea cu Sfintele Taine și Harul vindecător al acestora și nicidecum suprimarea lor. Am făcut, deja, un prea mare compromis, îndepărtând credincioșii de Liturghia acestor duminici, când Biserica dezvoltă un discurs teologic esențial pentru echilibrul duhovnicesc”, spune Biserica Ortodoxă a Moldovei
Mitropolitul Vladimir, decorat la Kremlin de tizul său, Putin!
Distincția a fost primită și pentru ”activitatea prodigioasă îndreptată spre consolidarea relațiilor moldo-ruse”.
Mitropolitul Chișinăului și al Întregii Moldove a fost decorat cu „Ordinul Prieteniei” în urmă cu un an, la Kremlin, ”în semn de înaltă recunoștință pentru contribuția la păstrarea patrimoniului cultural și spiritual rus în Republica Moldova”, după cum se arată în decret. În alocațiunea sa de mulțumire prelatul a făcut și un tur al statelor în care le-a slujit în aproape jumătate de secol de serviciu. „Permiteți să vă mulțumesc pentru înalta distincție de stat a Federației Ruse, oferită mie pentru cei 45 de ani de slujire, aș putea spune internațională, deoarece am slujit în Rusia, Ucraina și deja de 30 de ani slujesc în Republica Moldova. Vă mulțumesc respectuos!”, a declarat acesta.