Dobre a precizat că a aflat despre avarie nu de la APA Nova sau DSP, ci de la dispeceratul Primăriei, unde au sunat foarte mulţi oameni într-un timp scurt.
Edilul Ploieştiului a afirmat, luni după-amiază, în cadrul unei conferinţe de presă, că nu se ştie ce a produs avaria pe magistrală, în urma căreia locuitorii din centrul şi nordul oraşului au interdicţia de a folosi apa de la robinet.
„Sunt foarte curios să văd ce s-a întâmplat acolo, vorbim de o conductă de 630 mm diametru, polietilenă de înaltă densitate, montată în anul 2015, şi sunt foarte curios să văd unde s-a dus întreaga cantitate de apă care a rezultat din conductă. Nu am identificat niciun punct în care apa să iasă la suprafaţă, există nişte caverne ceva, pentru că altfel nu se explică”, a afirmat Adrian Dobre.
El a precizat că acea conductă, care este una dintre cele patru magistrale principale care alimentează oraşul, a fost reabilitată în anul 2015 de către o firmă, odată cu reabilitarea liniei de tramvai, iar lucrarea se află în garanţie până în anul 2020.
Primarul Ploieştiului a mai spus şi că a aflat despre avaria produsă sâmbătă dimineaţă nu de la Apa Nova, nici de la Direcţia de Sănătate Publică (DSP), ci de la dispeceratul Primăriei, unde mai mulţi locuitori au sunat într-un interval scurt de timp, reclamând că apa de la robinet are culoarea cafelei.
„După ce am făcut comandamentul, i-am pus să dea un comunicat comun (pe reprezentanţii companiei Apa Nova Ploieşti şi cei ai Direcţiei de Sănătate Publică Prahova – n.r.). Probabil că dacă nu am fi făcut comandamentul respectiv, nu ar fi existat absolut niciun comunicat. Am insistat asupra acestui lucru pentru că cetăţenii trebuie să ştie ce măsuri să ia în astfel de situaţii”, a mai spus Adrian Dobre.
O avarie majoră a afectat, sâmbătă dimineaţă, conducta care alimentează centrul şi cartierele din nordul municipiului Ploieşti, peste 50.000 de oameni fiind afectaţi. DSP Prahova şi Apa Nova Ploieşti s-au contrazis în declaraţii. În condiţile în care, la câteva ore de la anunţarea avariei, compania de furnizare a apei anunţa că apa poate fi băută, DSP Prahova menţinea interdicţia privind folosirea acesteia pentru băut, spălat sau în scopuri menajere – altele decât acelea de a trage apa la toalete.
Peste 5.000 de copii învaţă în şcolile şi grădiniţele din zonele afectate, iar autorităţile au decis nu doar să anunţe prin afişe că apa nu este potabilă, ci şi să întrerupă sursele de apă care ar putea fi folosite pentru băut din unităţile de învăţământ.
Rezultatele analizelor bacteriolorgice prelevate de DSP Prahova vor fi gata în cursul zilei de marţi.