Folosim cookie-uri pentru a personaliza conținutul și anunțurile, pentru a oferi funcții de rețele sociale și pentru a analiza traficul. De asemenea, le oferim partenerilor de rețele sociale, de publicitate și de analize informații cu privire la modul în care folosiți site-ul nostru. Aceștia le pot combina cu alte informații oferite de dvs. sau culese în urma folosirii serviciilor lor. În cazul în care alegeți să continuați să utilizați website-ul nostru, sunteți de acord cu utilizarea modulelor noastre cookie.

Arafat, mesaj de Ziua Pompierilor: Le urez ca întotdeauna să se întoarcă sănătoşi din misiuni

Pompierii militari au deschis, vineri, seria manifestărilor dedicate împlinirii a 171 de ani de la lupta din Dealul Spirii împotriva oştirii otomane, purtată de Compania de pompieri Bucureşti, condusă de căpitanul Pavel Zăgănescu, potrivit Agerpres.

Share

Rl online 0 comentarii

Actualizat: 13.09.2019 - 15:39


Cu ocazia Zilei Pompierilor, la monumentul Eroilor Pompieri a fost organizat un ceremonial militar şi religios, au fost depuse coroane de flori şi s-au acordat insigne onorifice - "Salvator de Onoare" şi "Pompier de Onoare" - celor mai merituoşi militari din acest an.

Momentul comemorativ s-a încheiat cu defilarea detaşamentelor de onoare ale IGSU şi ISU Bucureşti-Ilfov, a Detaşamentului Jandarmi Gardă de Onoare, precum şi a tehnicii de intervenţie specifice structurilor profesioniste pentru situaţii de urgenţă.

În alocuţiunea rostită cu această ocazie, şeful Departamentului pentru Situaţii de Urgenţă (DSU) din MAI, secretarul de stat Raed Arafat, a evidenţiat sacrificiul pompierilor militari de-a lungul anilor.

"În fiecare zi de 13 septembrie, ne întâlnim aici şi în toată ţara, în toate inspectoratele să comemorăm actul de eroism al pompierilor militari din Dealul Spirii. Pentru toate faptele pe care le săvârşesc în fiecare zi şi pe care mulţi dintre noi nu le cunoaştem, dar oamenii salvaţi şi familiile lor le cunosc, vreau să le mulţumesc şi să le urez 'La mulţi ani' şi întotdeauna să se întoarcă sănătoşi de la misiunile lor. Pentru că misiunile lor sunt cu risc, ştim foarte bine că te duci la un incendiu, la orice operaţiune de salvare şi viaţa ta este în risc în această misiune", a spus Arafat.

El le-a dat asigurări pompierilor militari că se depun toate eforturile pentru completarea şi modernizarea echipamentelor, astfel încât intervenţiile lor să fie făcute la un nivel înalt.

"Din păcate, nu putem progresa mai rapid, depindem de foarte multe proceduri, licitaţii, dar banii sunt, lucrăm şi se face tot posibilul să schimbăm modul de lucru, pe care să îl facem mult mai simplu şi mai eficient", a subliniat Raed Arafat.

Potrivit oficialului MAI, inspectoratele judeţene au fost dotate cu câte două containere multirisc, inclusiv la Bucureşti şi la Ciolpani.

"Anul trecut, au intrat 80 de autoscări noi, continuăm această dotare, licitaţia privind maşinile de pompieri este în derulare, dar fonduri sunt, ea se va realiza. Este vorba de aproximativ 500 de maşini de incendii, care urmează să intre în dotarea pompierilor, în cursul anului viitor. Sunt şase macarale intrate în dotare şi mai vin patru. Pe lângă acestea, sunt şi dotările medicale - ambulanţe, echipamente pentru multiple victime -, partea de descarcerare, respectiv 60 de maşini de descarcerare noi, care vor înlocui maşinile care s-au primit în 2001. Echipamentele de descarcerare se vor afla şi pe maşinile de incendii de 4.000 de litri. Înseamnă că va fi o capacitate de intervenţie foarte rapidă la accidentele rutiere", a precizat reprezentantul MAI.

El a adăugat că a fost deschis noul punct de salvare aeriană la Jibou, pentru regiunea nord-vest, iar săptămâna trecută a fost semnat contractul subsecvent pentru primele trei elicoptere destinate salvării montane din acordul-cadru de zece şi urmează în luna octombrie să se semneze pentru cel de-al patrulea. Vor fi elicoptere Airbus, singurul ofertant.

Cât priveşte apelul de urgenţă 112, Raed Arafat a spus că sunt două astfel de aplicaţii, pe care le consideră vitale pentru populaţie.

"Una este aplicaţia 112 şi a doua este aplicaţia DSU, care este complementară cu RO-ALERT şi mai ales pentru alertele care nu necesită emiterea unei alerte prin RO-ALERT. Este bine să o aibă toată lumea pe telefon. La aplicaţia DSU sunt peste 800.000 de descărcări deja", a arătat Arafat.

La evenimentul dedicat Zilei Pompierilor, au fost depuse coroane de flori din partea Preşedinţiei, a Ministerului Afacerilor Interne, a IGSU, Jandarmeriei Române, Inspectoratului General de Aviaţie, Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă "Dealul Spirii" Bucureşti-Ilfov. Au mai depus coroane de flori Asociaţia Militară a Cadrelor Militare în Rezervă şi Retragere şi Asociaţia Veteranilor de Război din MAI, dar şi Compania Aeroporturi Bucureşti.

În semn de recunoştinţă pentru activitatea desfăşurată şi performanţele profesionale dovedite, au fost acordate insignele onorifice "Pompierul de onoare al anului" plutonierului major Alin Jorja (ISU Alba) şi "Salvatorul de onoare al anului" plutonierului adjunct Cornel Uţă (ISU Bucureşti - Ilfov), cei doi remarcându-se prin acte de curaj şi eroism în executarea misiunilor.

Vineri, în intervalul orar 8,00 - 16,00, se poate vizita gratuit Muzeul Naţional al Pompierilor (Foişorul de Foc).

Activităţile dedicate acestei arme vor continua şi sâmbătă, când pompierii ISU Bucureşti - Ilfov îşi aşteaptă vizitatorii la expoziţiile de tehnică şi exerciţiile demonstrative din Parcul Carol din Capitală, în intervalul orar 10,00 - 18,00.

De asemenea, duminică, între orele 10,00 - 18,00, subunităţile operative ale ISU Bucureşti - Ilfov îşi vor deschide porţile pentru cei care doresc să se familiarizeze cu specificul profesiei de salvator.

Comentarii