16.6 C
București
joi, 25 aprilie 2024
AcasăȘtirile zileiArad: O asociaţie finanţată de Prinţul Charles salvează o biserică veche

Arad: O asociaţie finanţată de Prinţul Charles salvează o biserică veche

Lucrările se desfăşoară la o biserică din lemn din satul Luncşoara, construită în 1825 pe o fundaţie de piatră brută, având pereţii din bârne masive şi şarpantă din lemn cu învelitoare de şindrilă. În ultimii ani, acoperişul vechi a fost însă distrus de intemperii, iar în biserică a plouat, astfel că imobilul a suferit degradări.

Unul dintre coordonatorii proiectului, Eugen Vaida, a declarat, pentru Agerpres, că lucrările se desfăşoară cu voluntari, prin intermediul Asociaţiei “Monumentum”, care derulează proiectul “Ambulanţa pentru monumente”.

“Aceste ambulanţe sunt nişte vehicule dotate cu uneltele şi echipamentele necesare lucrărilor de punere în siguranţă a patrimoniului cultural imobil. Avem patru vehicule şi participăm la proiecte în ţară. Principalul susţinător al acestor activităţi este Prinţul Charles, care asigură atât finanţare, cât şi logistica. În judeţul Arad derulăm primul proiect, pentru a salva această biserică, aflată în categoria A a monumentelor istorice de interes naţional. Mai avem în vedere un parc, tot cu statut de monument istoric, şi o bisericuţă din lemn aflată în curtea Spitalului Judeţean Arad”, a declarat Eugen Vaida.

Proiectul asociaţiei îşi mai propune realizarea evidenţei patrimoniului, creşterea nivelului de pregătire profesională a specialiştilor în restaurări, recuperarea tehnicilor tradiţionale, a materialelor locale şi implicarea comunităţilor în acţiunile de conservare a patrimoniului.

Consiliul Judeţean Arad şi Biserica Ortodoxă sprijină lucrările de la Luncşoara, suma alocată din bugetul judeţean fiind de 25.000 de lei.

“Este o biserică frumoasă, care şi-a păstrat aspectul din timpurile în care a fost construită. Sigur, a mai fost consolidată, dar în linii mari îşi menţine arhitectura specifică acestor locuri”, a declarat Cătălin Tulcan, preotul-paroh care oficiază la Luncşoara.

Satul, aparţinător de comuna Hălmăgel, are două biserici de lemn, fiind singura localitate din judeţul Arad cu două astfel de monumente.

Cele mai citite

Petre Roman, la Parchetul General, în Dosarul Mineriada. FOTO

Fostul premier Petre Roman, s-a prezentat, astăzi, la sediul Parchetului General, pentru a lua la cunoştinţă că a fost pus din nou sub acuzare...

Crește cu 50% numărul de muncitori filipinezi așteptați în România anul acesta

În cadrul primei ediții a Săptămânii Prieteniei Filipino-Române organizate de curând în Filipine, de către Departamentul de Muncitori Migranți, din cadrul Guvernului Filipinez, a...

FINS: numărul tinerilor participanți la IUF, interesați de finanțarea studiilor, a crescut anul acesta cu 30%

FINS a înregistrat anul acesta o creștere de 30% în rândul tinerilor interesați de finanțare pentru studiile în străinătate, în cadrul participării la IUF...
Ultima oră
Pe aceeași temă