Deschiderea anului universitar de la Universitatea Tehnică „Gheorghe Asachi” a fost oficiată în Aula Magna Carmen Sylva, în prezenţa ministrului Cercetării şi Inovării, Nicolae Hurduc. El le-a spus jurnaliştilor că speră că dacă din punct de vedere al alocărilor bugetare 2019 a fost anul Educaţiei, 2020 să fie anul Cercetării.
„De foarte multe ori activitatea de cercetare este motorul principal al dezvoltării unei societăţi. Este suficient să ne gândim la telefoanele mobile pe care le vedem în jurul nostru şi le cunosc foarte bine atât tinerii, cât şi cei mai puţin tineri, cei cu experienţă, ca să înţelegem că în spatele acestor instrumente se află zeci de ani de cercetare, de studii, sunt zeci de grupuri de cercetare care au făcut eforturi foarte mari, care şi-au sacrificat familiile, timpul liber pentru ca noi să beneficiem astăzi de aceste instrumente care ne fac viaţa mai uşoară. Nu este singurul exemplu din activitatea de cercetare. Eu sper ca, în anul următor, Cercetarea să aibă un buget mai generos, aşa cum a avut Educaţia anul acesta. Dacă 2019 a fost anul Educaţiei, sper ca 2020 să fie anul Cercetării”, a spus ministrul Hurduc.
Rectorul universităţii, Dan Caşcaval, a lansat şi o provocare către ceilalţi rectori ai universităţilor publice ieşene.
„Anul trecut, toate universităţile de stat ieşene sărbătoream la unison, în acelaşi cadru temporal şi ambiental, începerea anului universitar. Cred că a fost o iniţiativă care ar trebui să devină o tradiţie, iar motivaţia să nu fie prezenţa unei personalităţi de vârf a României, ci pur şi simplu recunoaşterea puterii şi energiei pe care educaţia universitară o oferă Iaşiului, un oraş care are şansa să trăiască prin universităţi”, a declarat Dan Caşcaval în deschiderea noului an universitar, eveniment la care au fost prezenţi studenţi şi profesori din cadrul instituţiei de învăţământ, reprezentanţi ai celorlalte universităţi publice din Iaşi, ai autorităţilor locale.
O altă festivitate de deschidere a anului universitar 2019-2020 a fost organizată şi la Universitatea „Alexandru Ioan Cuza” (UAIC), în Aula Mihai Eminescu.
„Mă adresez celor 9.930 de boboci, de studenţi de anul I, indiferent de ciclul de studii, eu, ca profesor şi rector, vă îndemn să visaţi în mod firesc, să iubiţi în mod necesar, să iubiţi Iaşul universitar, să vă împliniţi dorinţele şi aşteptările cu care aţi venit, cele care vă vor alimenta pe parcursul studiilor anilor, iar la finalul pregătirii la care aţi venit, să priviţi în urmă mulţumiţi, realizaţi, să fiţi pregătiţi de pregătirea de care aţi dobândit-o, pregătire care vă va ajuta să vă împliniţi personal, profesional şi social”, a subliniat rectorul UAIC, Tudorel Toader.
La deschiderea oficială a anului universitar de la UAIC a participat Camelia Gavrilă, preşedintele Comisiei de educaţie din Camera Deputaţilor, reprezentanţi ai celorlalte universităţi publice ieşene, preşedintele Consiliului Judeţean Iaşi, Maricel Popa, prefectul Marian Şerbescu.
În discursul său, deputatul Camelia Gavrilă a subliniat faptul că o deschidere de an universitar are mai multe valenţe.
„Trebuie să fiţi mereu alături de provocările şi de aşteptările generaţiilor ce trec prin faţa dumneavoastră, să aveţi şi temeinicia ştiinţifică, şi fermitatea, şi onestitatea academică şi în acelaşi timp şi empatia, înţelegerea, deschiderea şi sensibilitatea faţă de tot ce înseamnă fiinţa umană aflată pe băncile universităţilor”, a spus deputatul Camelia Gavrilă.
Prorectorul UMF „Gr.T. Popa” din Iaşi, Beatrice Ion, a transmis mesajul celorlalte instituţii de învăţământ superior public din Iaşi, subliniind că studenţia este una dintre cele mai importante şi frumoase etape din viaţă.
„Studenţia este o etapă de viaţă despre care probabil v-au vorbit cu nostalgie părinţii voştri. Este o etapă pe care vă asigur că nu o veţi uita. Este copilăria vieţii de adult, care înseamnă primii ani în care veţi începe să simţiţi viaţa în plină lumină, ceva mai departe de privirea protectoare a familiei, care uneori acceptă cu dificultate faptul că nu mai sunteţi copii. Sper ca oamenii pe care îi veţi întâlni aici la Universitate, fie ei cadre didactice sau studenţi din ani superiori, să facă această tranziţie mai plăcută şi memorabilă pentru voi. Studenţia este o etapă a devenirii voastre ca profesionişti, dar şi ca oameni ai societăţii. Indiferent de specializarea pentru care aţi optat, trebuie să ştiţi că învăţarea şi cunoaşterea reprezintă un drum cu sens unic şi fără sfârşit. Veţi avea de asimilat multă informaţie, va trebui să înţelegeţi mecanisme funcţionale complexe, să aveţi perseverenţa şi răbdarea de a pune în mintea voastră toate piesele în ordinea corectă. Numai în acest fel veţi descoperi că profesia pe care aţi îmbrăţişat-o vă defineşte nu doar ca profesionişti, dar şi ca oameni”, a spus prorectorul UMF „Gr.T. Popa”, Beatrice Ioan.
Tot luni, vor fi organizate manifestări de deschidere a anului universitar şi la Universitatea de Arte „George Enescu”, precum şi la Universitatea de Medicină şi Farmacie „Gr.T. Popa”.