Foto: INQUAM PHOTOS

Alexandru Rafila: Lipsește coordonarea și lipsește o resursă umană calificată

Alexandru Rafila, reprezentantul României în Organizația Mondială a Sănătății, critică lipsa din organigrama Ministerului Sănătății a unui specialist în Sănătatea Publică.

Share

Petronel Tudor 0 comentarii

Actualizat: 18.10.2020 - 09:21

Alexandru Rafila consideră că există în acest moment o lipă de coordonare și resursa umană calificată la nivelul Direcțiilor de Sănătate Publică din țară, instituții care nu sunt conectate într-un sistem centralizat de acțiune unitară.

„Să fim cinstiţi: lipseşte coordonarea şi lipseşte o resursă umană calificată. În vară cred că ar fi putut fi regândită conducerea Direcţiilor de Sănătate Publică, încât în fiecare judeţ şi în municipiul Bucureşti DSP-urile să fie conduse de oameni calificaţi care ştiu cum e organizată sănătatea publică, cum funcţionează sănătatea publică. Noi mai avem în continuare directori de direcţii sanitare care nu sunt medici sau sunt medici care nu au avut în viaţa lor niciun fel de legătură cu această zonă de sănătate publică.”, a spus Alexandru Rafila într-o emisiune la Digi 24.

Reprezentantul României în OMS nu înțelege de ce în organigrama Ministerului Sănătății nu există un specialist în Sănătate Publică, în contextul unei pandemii mondiale ce provoacă și în România zeci de decese în fiecare zi.

„Organigrama Ministerului Sănătăţii, după modificarea care a avut loc nu cu foarte mult timp în urmă, nu prevede, mie mi se pare absolut inexplicabil, nu apare cuvântul sănătate publică, deci noi avem o urgenţă majoră de sănătate publică, avem un sistem de sănătate publică format din Institutul Naţional şi din Direcţiile de Sănătate Publică, iar corespondentul acestor structuri din teritoriu nu există în Ministerul Sănătăţii.”, a adăugat Alexandru Rafila.

Comentarii