Pe lângă fotografii sugestive, anunțurile imobiliare trebuie să conțină date din certificatul energetic.(FOTO: INQUAM PHOTOS)

Ai un anunț de vânzare locuință? Vezi ce amendă poți primi!

2.500 lei este amenda pe care un proprietar de locuință o poate primi în cazul în care anunțul de vânzare nu conține anumite date obligatorii.

Share

Petronel Tudor 0 comentarii

Actualizat: 09.07.2020 - 09:14

Un banal anunț de vânzare locuință, incomplet în opinia autorităților, îi poate aduce proprietarului ori agenției imobiliare o sancțiune financiară importantă. Certificatul de performanță energentică, devenit de câțiva ani obligatoriu la tranzacționarea unei locuințe, trebuie se să regăsească, informativ, în anuțurile de vânzare-cumpărare.

Sancțiunile pentru nepublicarea în anunțurile de vânzare sau închiriere a informațiilor despre eficiența energetică a clădirii se aplică investitorului, proprietarului sau administratorului spațiului sau apartamentului sunt prevăzute în Legea 101/2020. Amenzile sunt cuprinse între 1.250 lei și 2.500 lei și se aplică și agenților imobiliari ori agențiilor de publicitate imobiliară care nu respectă obligația, anunță avocatnet.ro.

Indicatorii de performanță energetică vizați de această obligație sunt: clasa energetică, consumul total specific de energie primară, indicele de emisii echivalent CO2 și consum total specific de energie din surse regenerabile. Toate aceste informații apar în certificatul privind performanța energetică întocmit de specialiști conform particularității imobilului.

Obligativitatea precizării datelor energetice în anunțurile de vânzare este în vigoare încă din 2005 dar abia acum au apărut normele de aplicare a sancțiunilor și valorile amenzilor ce pot fi aplicate.

Comentarii