12.8 C
București
vineri, 17 mai 2024
AcasăȘtirile zileiUn avion militar în misiune civilă. Doi dintre răniții de la Midia...

Un avion militar în misiune civilă. Doi dintre răniții de la Midia au fost trimiși în Germania

O aeronavă de transport tip C-27J Spartan, a Forţelor Aeriene Române, a executat, ieri, o misiune umanitară spre Germania.

Avionul a zburat pe ruta Otopeni – Offenbach – Otopeni pentru a transporta în regim de urgență doi pacienți care au suferit arsuri în explozia care s-a produs la rafinăria Petromidia.

Aeronava a decolat de la Baza 90 Transport Aerian, a MApN. Echipa medicală care a monitorizat pacienții pe timpul zborului a fost formată din specialiști din cadrul UPU-SMURD București și de la MApN.

La acest zbor, avionul Spartan a fost special configurat pentru misiuni medicale. Încă de la momentul când Ministerul Apărării Naționale a decis să cumpere aceste tipuri de aeronave se știa că ele trebuie să fie apte să execute și misiuni de transport al răniților.
Misiunea a fost aprobată de ministrul Apărării, Nicolae Ciucă, la cererea Departamentului pentru Situaţii de Urgenţă, condus de secretarul de stat Raed Arafat, din Ministerul de Interne.

În explozia de vineri a fost ucis un om iar mai multe persoane au fost rănite. Pentru salvarea acestora din urmă s-au mobilizat forțe din cadrul companiei, precum și din partea MApN și MAI, iar premierul Cîțu a anunțat că se va face tot posibilul pentru a fi recuperați și că a discutat chestiunea cu ministrul Sănătății și cu șeful DSU.

“Am solicitat să beneficieze de cea mai bună îngrijire în țară, iar dacă transferul lor în străinătate este o soluție mai bună, trebuie demarată procedura”

Florin Cîțu,

Prim-ministru

Unul dintre efectele exploziei din județul Constanța a fost pericolul de poluare, această problemă fiind gestionată în primul rând de Ministerul Mediului. Ministrul Tanczos Barna a explicat că, vineri, din cauza temerilor privind riscul unei noi explozii, inițial comisarii Gărzii Naționale de Mediu n-au avut permisiunea să intre în zonă.

“Din primele evaluări făcute de ANM, norul de fum se deplasează spre ţărm, se deplasează spre mare. Avem la faţa locului un laborator mobil pentru a monitoriza calitatea aerului”

Tanczos Barna,

Ministrul Mediului

Ministrul a recunoscut că “impactul asupra mediului poate fi major” și trebuie cercetat și monitorizat de reprezentanții Gărzii Naționale de Mediu și ai Agenției Naționale de Mediu.

Rafinăria Petromidia din județul Constanța se află în zona Midia – Năvodari, pe malul mării, fiind considerată cel mai mare obiectiv economic de acest tip din România. Înainte de 1989 a aparținut statului român iar ulterior a intrat în proprietatea companiei Rompetrol Group, care a fost preluat în final de grupul KMGI.

Explozia de vineri s-a declanșat în cadrul unei instalaţii de hidrofinare petrol motorină. Imediat după aceea, toate procesele tehnologice din cadrul rafinăriei au fost sistate, a anunțat compania deținătoare.

“În cursul acestei zile, a avut loc un incident pe platforma rafinăriei Petromidia, în cadrul instalaţiei de hidrofinare petrol motorină (HPM). Conform procedurilor interne de gestionare a situaţiilor de criză, procesele tehnologice din cadrul rafinăriei au fost sistate în condiţii de siguranţă”, a transmis proprietarul rafinăriei.

Inspectoratul General pentru Situații de Urgență (IGSU) a trimis imediat la locul accidentului opt autospeciale de stingere, două ambulanţe SMURD şi o unitate de terapie intensivă mobilă. Pentru “optimizarea acţiunilor de răspuns” s-a decis ulterior și trimiterea de forţe din alte județe: de la ISU Călăraşi – două autospeciale de stingere, de la ISU Ialomiţa – două autospeciale, de la ISU Tulcea – două autospeciale, iar de la ISU Brăila – două autospeciale de stingere şi un autocamion cu 2.000 de litri de substanţă de stingere. Întreaga operațiune a fost coordonată de șeful IGSU, generalul de pompieri Dan Iamandi.

Dintre angajații rafinăriei, unul a decedat, iar trei persoane rănite au fost internate în spital. Dintre cei trei răniți, doi sunt cei care au fost transportați ieri, pentru tratament medical, în Germania. Costul tratamentului în străinătate va fi suportat de proprietarul rafinăriei.

Mihai Diac
Mihai Diac
Mihai Diac are o experiență ca jurnalist de peste 20 de ani, atât în presa scrisă cât și online. A început să lucreze în presă la ziarul Azi, în anul 1993, în perioada în care era încă student. Ulterior a lucrat la Adevărul, Gândul și Green Report. La “România liberă”, Mihai Diac lucrează din anul 2015. În paralel cu activitatea jurnalistică, Mihai Diac și-a completat și pregătirea de specialitate. El a absolvit, printre altele, Colegiul Național de Apărare și cursul de pregătire a jurnaliștilor pentru zone de război. Printre acțiunile sale de documentare jurnalistică s-au aflat cele de la bordul portavionului american Truman și al fregatei românești Regina Maria, precum și cele din Afganistan, Irak, Transnistria și Georgia.
Cele mai citite

Eclipsată de Rareș Bogdan, Iulia Albu ar putea da găina pe păun, pentru a se apropia de coloritul batistuțelor europarlamentarului

Ilustrație: Laurențiu Mușoiu Criticul de modă Iulia Albu a ajuns să fie extrem de invidioasă pe europarlamentarul Partidului Național Liberal (PNL) Rareș Bogdan. Coloratele batistuțe...

Eclipsată de Rareș Bogdan, Iulia Albu ar putea da găina pe păun, pentru a se apropia de coloritul batistuțelor europarlamentarului

Ilustrație: Laurențiu Mușoiu Criticul de modă Iulia Albu a ajuns să fie extrem de invidioasă pe europarlamentarul Partidului Național Liberal (PNL) Rareș Bogdan. Coloratele batistuțe...
Ultima oră
Pe aceeași temă