18.7 C
București
miercuri, 24 aprilie 2024
AcasăȘtirile zileiAcuzat de abuzuri și transferat „cu cântec”, Andrei Novac se vrea „în...

Acuzat de abuzuri și transferat „cu cântec”, Andrei Novac se vrea „în cărți” pentru conducerea ICR

Iceriștii sunt foarte aproape de a fi conduși de un om care nici măcar nu a reușit să promoveze concursul de admitere în Institut, dar pe care colegii îl acuză că este agresiv și grobian.  

Novac este în prezent director al Centrului Cărții din ICR, fiind unul dintre oamenii aflați „în cărți” pentru a fi numit director, după ce Guvernul va prelua, prin modificarea legii, controlul asupra Institutului.

Povestea a început în 2016, când Novac a încercat să ocupe un post de expert gradul I în cadrul unui departament în care acesta lucra deja prin detașare, însă a picat cu media 88,50. El a devenit șef în anul 2019, după ce fostul director interimar al ICR, Mirel Taloș, a solicitat transferul lui Novac de la Biblioteca Națională la ICR. Contactat telefonic în trecut, Novac a declarat, așa cum România liberă a scris deja, că povestea concursului este „mai complicată”, iar rezultatul acelui concurs a fost contestat.

„O lună de miere” la Bibliotecă 

Surprinzător este însă felul cum s-a făcut transferul lui Novac de la Bibliotecă la ICR. Pare că lucrurile au mers strună pentru acesta, din moment ce ocazia de a obține postul visat s-a ivit aproape imediat.

În 30 septembrie 2018, Biblioteca Națională a scos la concurs postul vacant de Șef Birou Editorial. Proba scrisă a avut loc în data de 24 octombrie 2019, iar următoarea probă cuprinzând interviul și susținerea planului managerial a avut loc în 30 octombrie 2019. Novac a fost singurul candidat pentru acest post, unde a obținut 93,33 de puncte dintr-un maxim de 100, fiind declarat câștigător, potrivit unui răspuns oficial al Bibliotecii Naționale, la solicitarea ziarului.

Novac a apucat să își desfășoare activitatea numai o lună de zile, între 15.11.2019 și 17.12.2019, când s-a ivit o oportunitate de nerefuzat: directorul interimar Mirel Taloș a cerut transferul acestuia în ICR, pe postul pe care se află și acum. Transferul nu se putea face în alt fel: trebuia transferat de pe un post de conducere pe un alt post de conducere. Astfel că toată „schema” legată de Bibliotecă s-a potrivit mănușă.

Deși nu este nimic ilegal în felul în care au decurs lucrurile, pare mai degrabă că niște băieți „deștepți” au folosit legea în favoarea lor. Să fii transferat pe un post pentru care nu ai reușit să intri prin concurs nu este tocmai o procedură rezervată muritorilor de rând. Postul de la Bibliotecă este vacant și acum, prin transferul lui Novac, după ce concursurile au fost blocate în pandemie. Directoarea Bibliotecii, Carmen Mihaiu, spune că ar vrea să poată organiza concursul ținând cont că are nevoie de personal, însă legislația nu îi permite în acest moment.

Ce aveau în comun Taloș și Novac? Apropierea de anumite grupuri de influență din ALDE, Taloș fiind susținut de fostul premier Călin Popescu Tăriceanu. Novac s-a căsătorit însă cu Flavia Lupu, fiica fostului deputat PNL Mihai Lupu, actual președinte al Consiliul Judeţean  Constanța, și a primit susținere liberală, în timp ce ALDE a pierdut alegerile și a picat în dizgrație. Flavia Lupu lucrează și ea la ICR, ocupând un post de execuție în subordinea soțului.

Liberalii au un „cui” împotriva foștilor colegi care au trădat și s-au mutat la ALDE, iar tensiunile dintre Novac și Taloș au apărut și ele, mai ales după ce primul „și-a manifestat interesul” pentru poziția de șef al ICR, săpându-l tocmai pe omul care l-a ajutat, atât în chestiunea transferului, dar și după ce a ignorat sesizările făcute la adresa comportamentului abuziv al lui Novac.

„Spălarea imaginii” 

După ce România liberă a dezvăluit informații din ICR, citând surse multiple și arătând că Novac are un comportament total nepotrivit, mai multe publicații locale au demarat o acțiune „de spălare” a imaginii acestuia. Chiar dacă Guvernul pregătește o numire politică în fruntea Institutului, Andrei Novac – cel ajuns în ICR prin transfer după ce a picat concursul – este cel care „stârnește cuibul de viespi din ICR”, potrivit unui astfel de articol.

Un interviu apărut în 5 mai îl prezintă pe Novac într-o lumină pozitivă și i se oferă ocazia să arate că a fi numit sinecurist este „probabil cel mai nedrept lucru dintre multele astfel de lucruri care s-au spus despre mine”.  

Cele mai citite

Transformă spațiul din garaj într-un loc accesibil – iată ce ușă de garaj de la Alexiana să alegi

Ușilor de garaj ar trebui să li se acorde mult mai multă atenție. Acestea au capacitatea de a menține un nivel de siguranță înalt...

Ce priorități va avea Firea ca primar general: școli, transport, termoficare și spitale

Gabriela Firea, cea care este, din nou, candidatul PSD la funcția de primar general al Capitalei, a transmis un mesaj în care anunță ce...

EXCLUSIV. Decizia lui Nicușor Dan de a elimina linia STB 336, fiasco în trafic. Locuitorii din Militari, rămași fără autobuz care să-i ducă la...

Locuitorii din cartierul bucureștean Militari au rămas fără singurul autobuz care îi transporta până în fața Spitalului Universitar. Decizia lui Nicușor Dan de a...
Ultima oră
Pe aceeași temă