20.8 C
București
joi, 28 martie 2024
AcasăȘtirile zilei155 de ani de logistică navală

155 de ani de logistică navală

Șeful Statului Major al Forţelor Navale, viceamiralul Alexandru Mîrşu, a decorat Drapelul de Luptă al unității, cu Emblema de Onoare a Forțelor Navale, pentru recunoașterea locului și rolului în arhitectura Armatei României, precum și pentru susținerea din punct de vedere logistic a structurilor din Forțele Navale Române.

La ceas aniversar, comandorul Victor Gîdiuță, comandantul Bazei Logistice Navale „Pontica” a mulțumit tuturor subordonaților, pentru profesionalismul și pentru devotamentul cu care aceștia își îndeplinesc misiunile primite, menționând faptul că împreună, cadrele militare, personalul civil contractual și soldații/ gradații profesioniști, toți cei care lucrează în domeniul Logistic al Marinei Militare Române, sunt o echipă puternică și capabilă să asigure suportul necesar pentru îndeplinirea misiunilor navelor pe mare și pentru atingerea tuturor obiectivelor Forțelor Navale Române. Totodată, comandorul Gîdiuță le-a transmis mulțumiri foștilor angajați ai unităților logistice din subordine, pentru modul în care au contribuit la consolidarea prestigiului acestor structuri, iar față de familiile subordonaților săi și-a exprimat sentimentele de aleasă prețuire, pentru sprijinul moral pe care acestea îl oferă angajaților din subordinea sa.

La ceremonie, alături de personalul Bazei Logistice Navale „Pontica”, au fost prezenți reprezentanți ai Ministerului Apărării Naționale, comandanți de unități și mari unități din Forțele Navale Române, membri ai asociațiilor socio-profesionale cu profil de Marină, cadre militare în rezervă și în retragere, foști angajați ai unităților logistice din Marină.

 

 

Baza Logistică Navală „Pontica” este continuatoarea tradițiilor Arsenalului Marinei, prima structură logistică din Forțele Navale Române, înființată la data de 1 august 1864. La început, această structură logistică cuprindea depozitele de materiale pentru amararea navelor, depozitele de combustibili, depozitele de materiale explozibile și atelierele pentru reparația navelor, dar, în anul 1898, a fost editat Regulamentul Serviciului Arsenalului Marinei, care prevedea și atribuțiuni de întreținere și de reparare a navelor de război.

În anul 1916, în pragul intrării României în Primul Război Mondial, structurile din subordinea Arsenalului Marinei au executat lucrări de modernizare a monitoarelor, iar în timpul celui de-Al Doilea Război Mondial logisticienii Marinei au deservit navele de război maritime si fluviale. În perioada postbelică (1945-1958), Arsenalul Marinei și-a dezvoltat activitatea specifică și a executat numeroase lucrări de construcții și de reparații la navele Marinei Militare Române, remarcând faptul că, în acești ani, logisticienii navali români au onorat și comenzi din străinătate.

           În anul 1959, Arsenalul Marinei s-a desființat, structurile componente trecând, pentru o scurtă perioadă de timp, în subordinea Ministerului Industriei, Petrolului și Chimiei, iar în luna aprilie 1960 a fost înființat Portul Militar nr.12 Mangalia, având în compunere Șantierul Naval, Detașamentul 301 Muniții, Detașamentul 310 Întreținere Port și Detașamentul 147 Nave auxiliare.

          După anul 1960, au fost înființate și alte structuri logistice ale Marinei Militare, la Mangalia, Tulcea, Brăila și Constanța, au avut loc numeroase restructurări și, după 50 de ani, în anul 2010, s-a ajuns la actuala structură de organizare.

           În prezent, Baza Logistică Navală „Pontica” are în compunere un comandament, un divizion de nave speciale și de sprijin logistic, un centru de mentenanță tehnică navală, patru secții logistice, trei depozite și două sectoare mixte, cu rolul de a asigura mentenanța, depozitarea, întreținerea și conservarea tuturor categoriilor de bunuri specifice Forțelor Navale.

În luna martie 2012, Baza Logistică Navală a primit denumirea onorifică „Pontica”, iar prin Decretul prezidențial nr. 360 din 19 aprilie 2012, acestei structuri a Forțelor Navale Române i s-a acordat Drapelul de Luptă.

 

Cele mai citite

Un bărbat din Harghita a găsit un proiectil și două cartușe în curtea casei

Un bărbat dintr-un sat din Harghita a sunat miercuri seara la 112 și a anunțat că a găsit în curte în urma unor săpături,...

Rusia cere o reuniune ONU pe tema atacului NATO asupra Iugoslaviei, de acum 25 de ani

Rusia a cerut organizarea unei reuniuni a Consiliului de Securitate al ONU care să discute atacul NATO asupra Iugoslaviei, din anul 1999. Cererea Rusiei ar...

Coreea de Nord l-a primit pe șeful spionajului rus

O delegație a Biroului de Informații Externe al Rusiei a vizitat capitala nord-coreeană Phenian între luni și miercuri și a discutat despre stimularea cooperării...
Ultima oră
Pe aceeași temă