-2.1 C
București
sâmbătă, 18 ianuarie 2025
AcasăSpecialCoalitia baga scoala in campanie: Domnul Trandafir, obligat sa aiba carnet de...

Coalitia baga scoala in campanie: Domnul Trandafir, obligat sa aiba carnet de partid

Cu doar cateva saptamani inainte de debutul campaniei electorale pentru prezidentiale, zeci de directori de scoli si inspectori scolari din mai multe judete ale tarii au fost schimbati din functie sau sunt pe cale de a fi schimbati. Inspectorii scolari generali desemnati de PSD si PDL motiveaza schimbarile invocand criterii profesionale, in vreme ce demisii acuza presiuni politice enorme. "Mi-a spus sa plec! In caz contrar o sa-mi trimita pe cap tot soiul de controale. L-am intrebat (pe inspectorul scolar general – n.r.) daca are ceva sa-mi reproseze pe plan profesional si mi-a spus ca nu are nimic sa-mi reproseze pe linie profesionala, ci pe linie politica", a declarat directorul Colegiului din Vadu Crisului, judetul Bihor, Florin Malai.

Fenomenul numirilor in invatamant pe criterii politice nu este unul nou, insa anul acesta miza e mai mare decat oricand: un director de scoala, spre exemplu, inregimentat sau nu politic, poate atrage, intr-un an electoral, la fel de multe voturi ca si un primar. Politizarea invatamantului si folosirea lui in scop electoral au fost recunoscute, nu de putine ori, chiar de actorii politici. Intr-o declaratie data Romaniei libere, liderul PSD Gorj, Ion Calinoiu, arata cum a functionat mecanismul local in guvernarea trecuta: "Numirea directorilor de scoli a fost facuta de catre inspector, iar apoi au fost folositi ca activisti politici. (…) S-a facut politica in scoala la sedintele cu parintii, unii primari alocau fonduri catre scolile favorite, iar parintii puteau fi stimulati prin cooptarea lor ca insotitori in tabere".

In judetul Arad, directorii de scoli au fost schimbati din functie pe motiv ca le-a expirat delegatia. Schimbarile s-au facut pe baza de tabel si au avut loc in majoritatea localitatilor unde primarii apartin PDL. Democrat-liberalii au solicitat demisia inspectorului scolar general, membru PSD, dar, cum acesta nu are de gand sa demisioneze, scandalul schimbarilor politice de la Arad s-a mutat in Parlament. Deputatul Marius Gondor (PDL), membru in Comisia de invatamant din Camera Deputatilor si fost inspector general scolar al judetului Arad, avertiza, recent, ca directorii de scoli care conduc cu delegatie vor fi schimbati daca nu adera la PSD. Gondor sustine ca a primit zeci de telefoane in acest sens de la directori a caror delegatie expira pe 31 august. Ingerinta politica este reclamata si de primarul comunei Paulis, Petru Nicoara, fost director de scoala mai bine de un deceniu, care spune ca directoarea unei scoli din comuna sa a fost santajata cu schimbarea daca nu trece la PSD.

 

Femeia nu a trecut la PSD si a fost schimbata din functie. Cornelia Foster, de la scoala generala din Sambateni, comuna Paulis, era directoare din 2005, fiind profesor gradul I, titulara din 1990, cu gradatie de merit din 2004 pana in prezent, cu salariu de merit in anul scolar 2008-2009. A fost schimbata din functie cu o profesoara care are doar definitivatul. Un alt director schimbat este cel de la siria, unde primarul este tot membru marcant PDL. "Este imposibil ca asemenea manevre politice sa lezeze chiar si scoala. Au eliminat niste oameni competenti si au adus in loc niste neaveniti", sustine Valentin Bot, primarul comunei siria. si in Bihor, mai multi inspectori scolari si directori de scoli acuzati ca au facut politica, direct sau indirect, au fost avertizati ca trebuie sa plece. Unii dintre ei chiar au fost nevoiti sa-si paraseasca posturile. Decizia a fost luata de inspectorul scolar general Dorel Luca, desemnat de PDL in aceasta functie.

 

Acesta a profitat de ordinul ministrului Educatiei, Ecaterina Andronescu, care prevede reducerea a 581 de posturi la nivelul judetului Bihor si sapte posturi in Inspectoratul scolar Judetean, si si-a dat afara cinci colegi, care au ocupat postul de inspector prin concurs. Acestia au fost inlocuiti insa de Dorel Luca, inspectorul scolar general, cu oamenii PDL si PSD. "La finele lunii august am primit o adresa prin care am fost anuntati ca pe data de 31 august ne-a incetat contractul de management. Noi am ocupat posturile prin concurs. Legal, sunt doua situatii in care un inspector care a obtinut postul prin concurs poate fi demis: reducerea postului si atunci cand la evaluare nu a obtinut calificativul «bine» sau «foarte bine». In cazul nostru, contractul de management nu a expirat, iar posturile se regasesc si in noua organigrama. Nu am primit nici o explicatie in ceea ce priveste demiterea. Cred ca Dorel Luca vrea sa politizeze institutia", spune inspectorul demis Daniel Negrean (PNL), responsabil cu managementul si dezvoltarea institutionala.

Noi inspectori au fost numiti de inspectorul scolar general, cu delegatie, si nu prin concurs. Amenintati cu demiterea sau chiar demisi au fost si mai multi directori de scoli din Bihor. Directorul Colegiului din Vadu Crisului, Florin Malai, spune ca inspectorul scolar general i-a cerut demisia, amenintandu-l ca daca refuza ii va trimite controale pe cap. "Mi-a spus sa plec! In caz contrar, o sa-mi trimita pe cap tot soiul de controale. L-am intrebat daca are ceva de reprosat pe plan profesional si mi-a spus ca nu are nimic sa-mi reproseze pe linie profesionala, ci pe linie politica", a declarat directorul Florin Malai. In aceeasi situatie se afla si directorul Colegiului National "Arany Janos" din Salonta, Liviu Galea, precum si directorul Liceului Pedagogic "Nicolae Bolcas" din Beius, Ionel Dringo. Dorel Luca nu a putut fi contactat pentru a raspunde acuzatiilor ce i se aduc.

In Tulcea, Inspectoratul scolar Judetean Tulcea a schimbat din functie 25 directori de scoli si de licee. Motivul oficial? Le-a expirat delegatia. Surprinzator este insa faptul ca noii directori au fost numiti fara concurs, prin vointa inspectorului scolar general, care este presedinte al organizatiei municipale a PSD Tulcea. La fel de surprinzator este si faptul ca doar 25 dintre cei 70 de directori care au ocupat fara concurs aceasta functie au fost demisi. Dumitru Damian, inspector scolar general, a declarat ca "numirile au fost facute dupa niste criterii ce vizeaza o performanta manageriala mai buna in respectivele scoli". In Gorj, nu mai putin de 50 de directori de scoli urmeaza sa fie schimbati in perioada imediat urmatoare. In Vaslui, toti cei 24 de inspectori scolari si-au inaintat demisiile catre conducerea Inspectoratului scolar Judetean, cerand reintoarcerea la catedra.

 

Potrivit unor surse din invatamant, demisiile au survenit dupa ce, la o sedinta recenta, noua conducere a Inspectoratului scolar Vaslui, formata din membri PSD, le-a pus in vedere inspectorilor ca se alcatuieste noua echipa si ca ar cam trebui sa elibereze posturile. La Cluj, problema a fost transata mult mai repede. Cei mai multi dintre indezirabili au fost schimbati in prima parte a acestui an, astfel ca in sedinta Consiliului de Administratie a Inspectoratului scolar din aceasta saptamana au fost prelungite delegatiile tuturor directorilor de scoli. "Doar nu era sa-i schimbe pe oamenii pe care tot ei i-au pus in functii", a spus unul dintre liderii sindicali din Cluj.

Cum functioneaza mecanismul politic
Una dintre bataliile politice care se dau in teritoriu vizeaza cucerirea inspectoratelor scolare judetene. Dupa numirea conducerii acestei institutii, urmeaza epurarile, fie ca e vorba de simpli inspectori scolari sau de directori de scoli. Pretextele schimbarii sunt diverse, printre care si "programul de guvernare, care se implementeaza cu oamenii nostri". Directorii de scoli sunt numiti prin delegatie si, pe motiv ca le-a "expirat" delegatia, sunt schimbati din functie de inspectorul scolar general numit politic. Intr-o declaratie pentru Romania libera, liderul PSD din Gorj, Ion Calinoiu, arata care e specificul local. "Numirea directorilor de scoli a fost facuta de catre inspector, iar apoi au fost folositi ca activisti politici", a spus acesta, cu referire la guvernarea trecuta.

Cat despre rolul directorilor de scoli in campaniile electorale, acesta nu a ezitat sa declare: "S-a facut politica in scoala la sedintele cu parintii, unii primari alocau fonduri catre scolile favorite, iar parintii puteau fi stimulati prin cooptarea lor ca insotitori in tabere". Potrivit liberalului Dan Ilie Morega, "directorii aveau norma sa stranga 50 de voturi prin sedintele cu parintii". Morega acuza prin aceasta declaratie PDL.

» Nemultumiri fata de noua lege a educatiei
Noua lege a invatamantului pentru care Guvernul isi asuma raspunderea in Parlament pe data de 15 septembrie prevede ca directorii de scoli nu mai pot fi membri de partid. Prevederea starneste deja nemultumiri. Inspectorul scolar general din Constanta, prof. Petrica Miu (PSD), spune ca nu intelege ce legatura are culoarea carnetului de partid cu eficienta si calitatea invatamantului. La nivelul judetului Constanta, aproximativ 30% din directorii unitatilor de invatamant au carnet de partid.

» UDMR organizeaza astazi miting impotriva "politizarii educatiei"
Reprezentantii UDMR Bihor au anuntat ca vor organiza astazi un miting in fata Inspectoratului scolar Judetean, dupa ce mai multi membri ai Uniunii au fost inlocuiti din functiile de conducere din scoli bihorene, respectiv din cadrul inspectoratului.
"Desi legea prevede ca in acele scoli unde exista clase cu predare in cel putin doua limbi unul dintre posturile de conducere – director sau director adjunct – trebuie sa fie ocupat de un reprezentant al minoritatii, la scoala din comuna bihoreana Tileagd directoarea adjuncta, Szoboszlai Gaspar Edit, a fost inlocuita cu un consilier PSD", a declarat presedintele executiv al UDMR Bihor, Szabo Odon.
Szabo Odon a afirmat ca organizatia a aflat si despre alte cazuri similare celui de la Tileagd.

Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă