O noua sedinta de consiliu cu scandal se pregateste astazi la Primaria Capitalei. Pe ordinea de zi figureaza, ca de obicei, numeroase Planuri Urbanistice Zonale (PUZ) cu derogari mari de la reglementarile urbanistice in vigoare. Cea mai flagranta diferenta intre lege si PUZ este reprezentata de planul urbanistic de pe Bd. Poligrafiei 49- 51, unde o firma privata vrea sa construiasca un mastodont de nu mai putin de 30 de etaje, aducand proprietarului un beneficu de aproximativ 70 milioane euro.
Alarmate, ONG-urile bucurestene au facut apel la consilieri sa nu aprobe astfel de planuri, considerate ilegale. PUZ-ul de pe Bd. Poligrafiei nr.49-51 prevede construirea in fasia de protectie a bulevardului si nu are aviz de la Apa Nova, desi constructia ar urma sa fie ridicata in raza de protectie a principalului apeduct de alimentare al Capitalei. "Practic, consilierii pot sa respinga proiectul pe motive de legalitate sau sa il accepte si sa faca astfel cadou proprietarilor posibilitatea de a construi o suprafata desfasurata de 67.000 mp. Valoarea de piata a terenului ar creste prin acest vot cu 70 milioane de euro.
De altfel, si in sedinta trecuta majoritatea nou-formata a aprobat mai multe PUZ-uri controversate: un bloc de 70 m pe Bd. Iancu de Hunedoara 48, intr-o zona cu regim maxim de 13 metri, (n.r. – beneficiar este un afacerist ce a castigat milioane de euro de pe urma statului prin proiectarea unor autostrazi care nu mai exista), un bloc de 50 m lipit de Cimitirul Bellu, fara avizul Ministerului Culturii, si doua blocuri pe Aleea Alexandru 28 si 34, in zona protejata Parcelarea Filipescu", au declarat reprezentantii asociatiilor protestatare.
Derogarile, o afacere banoasa
Voturile consilierilor Capitalei sunt o metoda deja patentata de imbogatire a diversilor oameni de afacere aflati in stransa legatura cu lumea politica. "In ultimii ani, dezvoltatorii imobiliari au castigat aproape 500 milioane euro anual din operatii pe hartie. Ei au obtinut de la CGMB si de la consiliile locale de sector modificarea coeficientilor urbanistici pe parcelele pe care le detineau", a declarat Nicusor Dan, presedintele Asociatiei Salvati Bucurestiul. Acesta a strans date de la Comisia de Amenajare a Teritoriului din Consiliul Capitalei, conform carora in ultimii ani s-a solicitat aprobarea pentru PUZ-uri pe o suprafata de aproape doua milioane de metri patrati. "Daca numai jumatate dintre acestea au fost aprobate, la care se adauga si aprobarile de la sectoare, rezulta o suprafata de 1,5 milioane mp. La o marire a CUT (coeficientul de utilizare a terenului) de 50% si la un pret mediu al terenului de 615 euro/mp, rezulta o valoare de 461 milioane euro anual", a mai spus Nicusor Dan.
Cine castiga
Terenul din Bd. Poligrafiei a fost retrocedat initial, in aprilie 2001, mostenitorilor familiei Zapisescu. Acestia l-au vandut omului de afaceri Dumitru Itu in septembrie 2002, care l-a si vandut, dupa o saptamana, catre Hidroelectrica SA. Apoi, firma l-a dat, in decembrie 2005, societatii Relad Pharma SA, care l-a vandut ulterior firmei CDIA Management SRL. Potrivit datelor de la Registrul Comertului, CDIA este controlata in proportie de 80% de doi ciprioti. Restul de 20% apartine lui Marius Tiberiu Zigu, cel care detine, de altfel, si 20% din Relad International, actionar majoritar al Relad Pharma, un jucator important pe piata medicamentelor, suspectata in numeroase randuri ca a castigat licitattii trucate organizate de Ministerul Sanatatii.