» Anul 2009 a adus de peste sapte ori mai multe falimente in randul companiilor, comparativ cu perioada similara a anului trecut.
» Lipsa lichiditatilor, comprimarea cererii de pe pietele externe si restrangerea creditarii au amplificat vulnerabilitatea micilor firme.
Criza si-a facut puternic simtite efectele in prima parte a anului in activitatea companiilor. In primele sase luni ale anului 2009, 106.221 de firme si-au incetat activitatea, fie temporar sau definitiv, arata datele Oficiului National al Registrului Comertului (ONRC). Numarul companiilor care au optat pentru radiere, dizolvare sau suspendare a crescut de aproape opt ori in primul semestru din 2009, comparativ cu perioada similara a anului trecut, cand 14.501 firme au fost suspendate, radiate sau dizolvate.
Potrivit datelor ONRC, anul acesta 17.917 firme au ales radierea voluntara din Registrul Comertului, fata de 5.965 in prima jumatate a anului trecut, iar dizolvarile voluntare au fost preferate de 8.291 firme, in timp ce anul trecut doar 1.838 companii si-au incetat in acest mod activitatea.
Specialistii sustin ca aceasta situatie se datoreaza atat comprimarii cererii de pe pietele externe, pe fondul crizei financiare, cat si restrangerii creditarii si lipsei acute de lichiditati. In aceste conditii, firme cu activitate indelungata si cu o situatie financiara stabila in anii anteriori se confrunta in prezent cu probleme financiare, care le pun in situatia de a intra pe lista rau-platnicilor sau chiar in faliment. "Firmele romanesti sunt extrem de vulnerabile, datorita accesului restrans la finantare. Vedem un blocaj total in majoritatea sectoarelor, insa domeniul constructiilor a fost cel mai vitregit", a declarat Cristian Ionescu, managerul Coface Romania. Acesta sustine ca valoarea mare a creantelor neincasate genereaza un efect de domino intre clienti si furnizori, accentuand blocajul de lichiditate in aproape toate domeniile.
In opinia sefului Coface, fiecare faliment din economie atrage dupa sine pierderi in fiecare alte zece companii. "In 2009, am putea vedea o aterizare dura a economiei romanesti, situatie pe care putine companii au anticipat-o, desi era previzibila, insa amploarea ei nu a fost anticipata corect. Romania a fost lovita puternic, din cauza cresterilor bazate exclusiv pe indatorare", mai spune Cristian Ionescu.
Previziunile pentru sfarsitul anului sunt sumbre, in sensul ca alte doua treimi din firme vor fi expuse falimentului, sustin specialistii. "Este o perioada grea. Situatia economica nu este buna si nu trebuie sa ne ascundem dupa deget si nici sa cream iluzii. Criza economica in Romania se va mentine si in aceasta toamna si sigur ca unele intreprinderi nu vor rezista acestei situatii de criza, cu toate masurile propuse de Guvern sau de partidele politice", a declarat Constantin Nita, ministrul pentru Intreprinderi Mici si Mijlocii (IMM), precizand ca circa 70.000 IMM-uri, din cele 600.000 existente, si-au incetat activitatea in primul semestru.