1.4 C
București
sâmbătă, 28 decembrie 2024
AcasăSpecialFMI: economia romaneasca va scadea cu 8%

FMI: economia romaneasca va scadea cu 8%

Fondul Monetar International (FMI) ar putea dubla negativ prognoza initiala privind scaderea economiei romanesti in 2009, de la minus 4,1% la minus 7-8%. Unii analisti considera ca estimarile FMI sunt inca prea optimiste.

Fondul Monetar International lucreaza la revizuirea acordului cu Romania, care va avea loc in august, urmand sa prevada o accentuare a scaderii economiei romanesti de la 4,1%, cat era anticipat initial, la 7-8%. "Cei de la FMI nu au stabilit inca o cifra exacta, pentru ca asteapta anumite date despre evolutia economiei in trimestrul doi, insa din informatiile culese pana acum, noua estimare a PIB va fi situata in acest interval", au declarat pentru Mediafax surse oficiale, care vor participa la discutiile cu FMI din august. In schimb, estimarile privind inflatia si deficitul de cont curent ar urma sa fie revizuite pozitiv, au mai declarat sursele respective. In primul trimestru din 2009, economia Romaniei a scazut cu 6,2% fata de perioada similara din 2008. De asemenea, Guvernul intentioneaza sa ceara FMI revizuirea tintei de deficit bugetar pe 2009 de la 4,6% la 5,5%.

 

Aparentul pesimism al FMI in ceea ce priveste economia romaneasca nu este chiar atat de negru pe cat l-ar impune realitatea, considera analistul economic Liviu Voinea: "O scadere de 7-8 procente este o estimare destul de conservatoare. Eu cred ca scaderea va avea doua cifre, in jur de 10-12%". Voinea spune ca picajul economic a fost atenuat pana acum de inertia pozitiva din 2008, "care s-a cam dus. Banii pusi deoparte, contractele, clientii sau creditele achitate la banci se vor termina in toamna". Scaderea economica se va accentua spre sfarsitul anului, pentru ca atat picajele, cat si cresterile economice accelereaza de la luna la luna, prinzand viteza, mai explica analistul. somajul oficial a ajuns in luna iunie la 6%, adica aproape 550.000 persoane fara loc de munca, iar valul de falimente si blocaje financiare ale firmelor continua. Pentru romanii de rand, o scadere a Produsului Intern Brut (PIB) apropiata de 10% se traduce prin "devalorizarea leului si scaderea si mai mare a puterii de cumparare, precum si continuarea cresterii somajului.

 

In consecinta, consumul va continua sa scada, ceea ce va duce la si mai multe falimente ale firmelor", spune Liviu Voinea. Mai mult, masurile restrictive impuse de FMI, care ar putea insemna mariri de taxe si impozite, "ajuta pe moment la propagarea crizei. Ei merg pe principiul «sa ne fie mai bine, mai intai trebuie sa ne fie mai rau»", adauga analistul. Reprezentantii FMI au avertizat cu privire la un alt pericol pentru economie: masurile populiste care ar putea fi luate de politicieni in apropierea alegerilor prezidentiale de la sfarsitul anului. "Sunt extrem de periculoase pentru stabilitatea economica. Apreciem ca, pana in prezent, Guvernul a decis sa reziste unor asemenea presiuni", a declarat Tony Lybek, reprezentant regional al FMI.

Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă