» Invocarea fortei majore nu va scuteste de plata ratelor daca ati ramas somer; poate doar in cazul in care v-ati pierdut locul de munca din cauza unui uragan.
» In Romania nu exista institutia falimentului personal ca in SUA, nu puteti preda pur si simplu cheile casei sau ale masinii, lasand banca sa se spele pe cap cu proprietatile.
Daca nu mai poate plati ratele lunare, americanul mediu preda cheile casei bancii si nu se mai uita inapoi, mai ales daca valoarea ipotecii este peste cea a casei, fapt frecvent dupa ultimele corectii din piata imobiliara. In Romania insa, banca te poate urmari si dupa ce ti-a vandut casa pentru a te obliga sa achiti diferenta dintre valoarea creditului si pretul obtinut pe casa, dupa executarea silita. La fel in cazul finantarilor in leasing, creditorii fiind sufocati in acest moment de autoturisme abandonate. Exista insa cazuri cand se invoca forta majora, bancile primind notificari tot mai dese in ultima vreme ca datornicii nu isi mai pot plati ratele pentru ca au intrat, de pilda, in somaj. Reactia bancherilor e interesanta in acest caz – citam din interpretarea Mirelei Iovu, vicepresedinte CEC, pentru site-ul conso.ro:
"Situatiile in care se afla acesti debitori nu sunt cazuri de forta majora in acceptiunea legii, cum de altfel nu sunt nici cazuri fortuite si nici situatii de imposibilitate a indeplinirii obligatiei, intrucat acestia puteau sa prevada faptul ca exista posibilitatea de a ramane fara loc de munca (nu numai in conditiile generate de criza economico-financiara mondiala), cu toate riscurile care rezulta de aici si, desigur, faptul ca au ramas fara loc de munca poate fi inlaturat prin gasirea unui nou loc de munca". Cu alte cuvinte, dragi someri, sunteti niste persoane fara viziune. Oficialul CEC sfatuieste mai departe departamentele juridice din banci sa defineasca foarte exact forta majora in contracte pentru a nu se expune la sicanari din partea debitorilor, pasuirea bancilor urmand sa fie limitata la dezastre naturale si doar in cazul in care exista o atestare a acestora printr-o adresa eliberata de autoritati (de pilda, de Camerele de Comert si Industrie).
Dar ce se intampla daca debitorul nu are proprietati de executat si nu mai plateste ratele (cazul creditelor de cosum)? Potrivit legii, salariile si alte venituri pot fi urmarite in limita a 1/3 din venitul lunar net, daca exista un singur creditor, sau in limita a 1/2 din venitul lunar net, daca exista mai multi creditori care urmaresc veniturile aceluiasi debitor. In cazul in care debitorul nu achita datoria in termen de o zi de la somarea sa de catre executor, executorul poate trece la sechestrarea bunurilor mobile si la vanzarea acestora, prin licitatie publica sau prin vanzare directa. In cazul vanzarii la licitatie, bunul se adjudeca celui care ofera cel mai mare pret, chiar daca este singurul ofertant sau nu se obtine pretul de incepere. Asadar, scapati de banca doar daca nu aveti nici proprietati si nici bunuri mobile sau venituri (aici debitorul se poate strecura lucrand la negru) care sa fie executate sau dramuite.