În 2024, veniturile nefiscale ar putea reprezenta aproximativ 10% din totalul veniturilor statului, dacă ritmul încasărilor din primele șapte luni ale anului se menține, conform Ziarului Financiar.
Aceste venituri includ amenzile, penalitățile, veniturile din prestări de servicii, vânzări de bunuri, precum și profiturile obținute de companiile de stat, regiile autonome și BNR.
Estimările indică faptul că veniturile nefiscale ar putea depăși 50 miliarde lei până la sfârșitul anului, având în vedere trendul actual.
În total, se estimează că încasările nefiscale ale statului în 2024 vor ajunge la 54 miliarde lei, echivalentul a peste 10 miliarde euro.
Aceste venituri provin în principal din profiturile companiilor de stat și ale regiilor autonome, dar și din vânzări și închirieri de bunuri și servicii, precum și din amenzi.
Emilian Duca, consultant fiscal, subliniază pentru ZF că, în ciuda potențialului semnificativ al acestor venituri, multe dintre companiile de stat înregistrează pierderi și figurează printre cei mai mari datornici la buget.
Câți bani a încasat statul din dividende
În 2023, ANAF a colectat 7,7 miliarde lei din dividendele companiilor de stat profitabile, iar pentru 2024 sunt bugetate 7,5 miliarde lei din această sursă.
Cele mai importante contribuții vin de la companii precum Nuclearlectrica, Romgaz, Hidroelectrica și Petrom, unde statul deține participații semnificative.
Ponderea veniturilor nefiscale a crescut semnificativ în 2022, în contextul crizei energetice, când producătorii de energie deținuți în mare parte de stat au beneficiat de prețuri record la energie.