Japonia a transmis Chinei un protest oficial, după ce nave chineze de supraveghere maritimă au pătruns sâmbătă în apele teritoriale nipone, transmite Reuters.
Vasul a fost detectat în largul coastelor prefecturii Kagoshima din insula Kyushu din sudul arhipelagului japonez, la ora locală 6 a.m. (vineri ora 21.00 GMT).
A fost a doua încălcare a teritoriului Japoniei de către China în mai puţin de o săptămână. Luni, potrivit guvernului de la Tokyo, un avion militar de recunoaştere Y-9 chinez a zburat în apropiere de Kyushu.
Guvernul nipon şi-a transmis „preocuparea gravă şi protestul în legătură cu incidentul” unui oficial al ambasadei Chinei, a anunţat ministerul de externe de la Tokyo într-un comunicat care menţiona şi prima acţiune.
Săptămâna aceasta, Japonia le transmisese unor diplomaţi chinezi că încălcarea de luni a spaţiului său aerian este „categoric inacceptabilă”.
Reuters nu a reuşit să contacteze telefonic ambasada chineză la Tokyo; apelul a fost făcut în afara orelor obişnuite de program.
Japonia și-a crescut apărarea pentru a descuraja acțiunile militare ale Beijingului
Japonezii şi-au consolidat apărarea pentru a descuraja Beijingul, în contextul intensificării din ultimii ani a activităţilor militare chineze în apropiere de ţara lor şi de Taiwan.
Conform televiziunii naţionale japoneze NHK, incidentul de sâmbătă a fost al zecelea de acest gen din ultimul an; în afară de incursiunile navelor de supraveghere chineze în apele Japoniei, au existat şi trei situaţii în care au fost implicate submarine sau alte vase de culegere de informaţii.
VIDEO. Japonia simulează un atac din partea Chinei
Pușcașii marini japonezi în vehicule de amfibii asalt au luat cu asalt duminică (19 noiembrie) o plajă insulară de la marginea Mării Chinei de Est, într-un atac simulat pentru a alunga invadatorii de pe un teritoriu pe care Tokyo îl consideră ca fiind vulnerabil la un atac din partea Chinei.
Vehiculele de amfibii asalt ale Forțelor de autoapărare terestre au fost lansate de pe două nave de debarcare ale Forțelor maritime de autoapărare ancorate în larg și au debarcat pe insula Tokunoshima din sud-vestul Chinei.
„Scopul este de a arăta că, dacă există o situație de urgență rezultată în urma unui atac împotriva țării noastre, putem menține și îmbunătăți operațiunile în acest scenariu”, a declarat generalul Yoshihide Yoshida, șeful Statului Major al Statului Major al Forțelor de Autoapărare, după ce a observat exercițiul.
Urmărește România Liberă pe Twitter, Facebook și Google News!