19.6 C
București
marți, 17 septembrie 2024
AcasăEconomieStatul se împrumută: fiecare român, indiferent de vârstă, e deja dator cu...

Statul se împrumută: fiecare român, indiferent de vârstă, e deja dator cu peste 45.000 de lei

Ultimele date ale Ministerului de Finanțe arată o datorie totală a României de 862 de miliarde de lei

Statul se împrumută atunci când legile și amendările lor, cum ar fi majorări de salarii și de pensii, sau investițiile în infrastructură majorează cheltuielile, astfel încât se creează dezechilibre între cât încasează din economie prin taxe, tarife și impozite și cât cheltuiește. Statul se împrumută, ca să acopere „deficitul bugetar”. 862 de miliarde de lei este suma totală cu care e datoare România, conform datelor Ministerului de Finanțe din luna mai, preluate de profit.ro.

Peste 45.000 de lei pe cetățean, indiferent că este în câmpul muncii, copil sau pensionar. Cifrele de la Ministerul Finanțelor spun că România are o datorie de 52,6% din PIB. În cifră absolută, este 862,3 miliarde de lei.

Mai exact, în Legea bugetului de stat pe 2024, veniturile totale sunt de 308,2 miliarde de lei, iar cheltuielile programate sunt de 404,2 miliarde de lei. Din start, e vorba de un deficit care se acoperă din împrumuturi, interne și externe.

În acest moment, bugetul statului pe un an este net inferior datoriilor statului român. Deficitul s-ar putea apropia de 8% din PIB, în acest an. Sursa cheltuielilor bugetului, și a împrumuturilor care le asigură, este explicată de premierul Marcel Ciolacu prin pensii și salarii. ”Trebuie să ne hotărâm, vreți să intrăm în logica în care, dacă vreți, eu opresc orice investiție și avem deficit 3 la sută? Nu am o problemă, cu toate cheltuielile care s-au mărit la salarii și știți bine că cheltuielile la salarii s-au mărit anul trecut la învățământ și la sănătate, după o criză socială și după cea mai mare grevă din sistemul de învățământ. Prefer să  mă întrebați zilnic de deficit și să continui investițiile. Eu investițiile din România nu le opresc”, a spus premierul Ciolacu.

Dana Macsim
Dana Macsimhttps://www.romanialibera.ro
Dana Macsim este o profesionistă experimentată în jurnalism și comunicare, cu o carieră diversificată în mass-media și educație. A fost editor și prezentator de știri la Realitatea Plus din București, rol pe care l-a ocupat din decembrie 2019 până în iulie 2024. Începând cu 1 iulie 2024, Dana s-a alăturat echipei România Liberă. Anterior, a lucrat la Prima tv, Național Tv, Profit.ro și Money Channel în aceleași funcții. Dana a fost coordonator de marketing și comunicare la TCE 3 Brazi Group și expert în comunicare la Agenția pentru Dezvoltare Regională – Nord-Est. De asemenea, a fost manager la Centrul pentru Artă și Cultură Neamț și copywriter la Opera Comică pentru Copii din București. Pe lângă activitatea în jurnalism, Dana a fost și este profesor de limba franceză și de limba și literatura română la diverse instituții de învățământ. Dana deține un master în Comunicare de la Universitatea din București și este traducător și interpret certificat pentru limba franceză.
Cele mai citite

Reacţia unui turist din Polonia în drum spre Grecia după ce a văzut cum ninge pe Transalpina

La munte, au căzut primele ninsori din acest sezon. Pe Transalpina, drumarii deszăpezesc deja şoseaua, iar mai mulţi turişti au avut de suferit din...

Locomotiva unui tren de călători a luat foc într-o gară din Cluj

Un incident grav a avut loc luni, 17 septembrie, pe calea ferată, când un incendiu a izbucnit în locomotiva unui tren de călători care...

PMP și Forța Dreptei fac alianță și îl susțin pe Ludovic Orban la prezidențiale

Partidul Mişcarea Populară (PMP) şi partidul Forţa Dreptei (FD) au anunţat, luni, că formează o alianță în perspectiva alegerilor parlamentare și prezidențiale de la...
Ultima oră
Pe aceeași temă