21 C
București
duminică, 15 septembrie 2024
AcasăEconomieEconomie internăPiața construcțiilor, în declin: Scădere de 2,5% în primele șase luni ale...

Piața construcțiilor, în declin: Scădere de 2,5% în primele șase luni ale anului

Volumul lucrărilor de construcții a înregistrat o scădere de 2,5% în primele șase luni ale anului, potrivit datelor publicate de INS.

Scăderi semnificative au fost observate în sectorul clădirilor rezidențiale, care a suferit o reducere de 22%, și în cel al clădirilor nerezidențiale, care a scăzut cu 2%. Singurul sector care a înregistrat o creștere a fost cel al construcțiilor inginerești, cu un avans de 7,6%.

La nivelul întregii piețe, lucrările de întreținere și reparații curente au scăzut cu 4,7%, cele de construcții noi cu 2,1%, iar reparațiile capitale au înregistrat o scădere de 0,6%.

După ajustarea pentru sezonalitate și numărul de zile lucrătoare, volumul total al lucrărilor de construcții a scăzut cu 2,2% în perioada ianuarie-iunie. În acest context, scăderea lucrărilor la clădirile rezidențiale a fost de 21,8%, în timp ce construcțiile inginerești și cele nerezidențiale au înregistrat creșteri de 9,4%, respectiv 0,2%.

Volumul lucrărilor de construcții a scăzut.

În luna iunie, comparativ cu aceeași perioadă a anului trecut, volumul lucrărilor de construcții a scăzut cu 6% ca serie brută și cu 0,4% după ajustarea pentru sezonalitate. Cele mai mari scăderi s-au înregistrat la lucrările de întreținere și reparații curente (-23,7%) și la reparațiile capitale (-7,6%). Totuși, lucrările de construcții noi au înregistrat o creștere de 1,7%.

Pe obiecte de construcții, în iunie, volumul lucrărilor a scăzut la clădirile rezidențiale (-22,9%) și la clădirile nerezidențiale (-9,7%), în timp ce construcțiile inginerești au crescut cu 2,6%.

Comparativ cu luna mai 2024, construcțiile au crescut în iunie cu 8,8% ca serie brută și cu 2,6% ca serie ajustată.

Narcis Rosioru
Narcis Rosioruhttps://www.romanialibera.ro
Narcis Roșioru, născut în 1989, este un profesionist în comunicare și mass-media din București. Începând cu 1 iulie 2024, s-a alăturat echipei România Liberă. Anterior, Narcis a avut diverse roluri în mass-media, inclusiv editor web și specialist în social media la Europa FM, reporter la Fanatik.ro și producător video la Mediafax Group. A fost și redactor-șef la TeoTrandafir.com, unde a coordonat echipa editorială și gestionat pagina de Facebook. Narcis are o diplomă de master în Tehnici de Comunicare și Producție Mass-Media de la Universitatea Dunărea de Jos din Galați, unde a obținut și diploma de licență în Jurnalism.
Cele mai citite

Guvern: 271 de persoane au fost evacuate și mutate în siguranță

Premierul Marcel Ciolacu a coordonat, la Galați, reuniunea Comandamentului pentru Situații de Urgență în care au fost luate mai multe decizii pentru protejarea vieții...

Aproape 1,5 milioane de apeluri la 112, abuzive sau eronate în 2024. Un ieșean a sunat de peste 15.000 de ori

În anul 2024, sistemul de urgență 112 din România a recepționat peste 1,5 milioane de apeluri eronate sau abuzive, conform unui raport al Serviciului...

SUA se îndreaptă spre o aterizare lină, cu o creștere economică stabilă și inflație scăzută, conform economiștilor

Conform previziunilor economiștilor consultați de Financial Times, economia americană pare să se îndrepte spre o aterizare lină, cu o expansiune economică continuă și inflație...
Ultima oră
Pe aceeași temă