23.2 C
București
miercuri, 18 septembrie 2024
AcasăSpecialLegenda filmului francez, Alain Delon, a murit la 88 de ani

Legenda filmului francez, Alain Delon, a murit la 88 de ani

Alain Delon avea probleme mari de sănătate, după ce a suferit un accident vascular cerebral în 2019

Alain Fabien Maurice Marcel Delon este unul dintre cei mai cunoscuți actori din cinematografia franceză și sex simbolul anilor ’60, ’70 și ’80. În 1985, a câștigat Premiul César pentru cel mai bun actor pentru interpretarea sa din „Notre histoire”.

Pentru unii, el a fost cel mai sexy bărbat al secolului XX, care a jucat perfect roluri de ucigași impecabil croiți, popularizați de filmele New Wave din anii 1960, scrie France24. Pentru alții, el a fost bărbatul care s-a referit, adesea, la el însuși la persoana a treia și a recunoscut că a pălmuit o femeie, un șovin egoist, dar un idol planetar, cu premiu pentru întreaga activitate, pe care i l-a acordat Festivalul de film de la Cannes, în 2019.

Milioanele sale de fani, din Franța până în Japonia, unde Delon era considerat un idol al frumuseții masculine, au trecut cu vederea eșecurile. Într-o notă adresată lui Delon la 80 de ani, unul dintre cei mai vechi prieteni ai săi, colega din anii ’60, Brigitte Bardot, l-a numit „un vultur cu două capete… cel mai bun și cel mai rău”.

Legenda lui Delon a fost lansată în 1960, când a început să joace ucigași drăguți și intriganți misterioși în „Purple Noon”, refăcut ulterior ca „Talentatul domn Ripley” și „Leopardul” de Luchino Visconti.

El a stabilit șablonul pentru unul dintre trofeele preferate de la Hollywood, asasinul misterios, cerebral, cu interpretarea sa uluitoare a ucigașului tăcut din „Le Samurai” (1967) al lui Jean-Pierre Melville. Regizorii de la Martin Scorsese și Quentin Tarantino până la John Woo din Hong Kong au recunoscut talentul uriaș al lui Delon și i-au dat roluri de ucigaș elegant.

„Am fost programat pentru succes, nu pentru fericire. Cele două nu merg împreună”, a spus Delon, care a susținut că s-a definit întotdeauna prin femei.

Dana Macsim
Dana Macsimhttps://www.romanialibera.ro
Dana Macsim este o profesionistă experimentată în jurnalism și comunicare, cu o carieră diversificată în mass-media și educație. A fost editor și prezentator de știri la Realitatea Plus din București, rol pe care l-a ocupat din decembrie 2019 până în iulie 2024. Începând cu 1 iulie 2024, Dana s-a alăturat echipei România Liberă. Anterior, a lucrat la Prima tv, Național Tv, Profit.ro și Money Channel în aceleași funcții. Dana a fost coordonator de marketing și comunicare la TCE 3 Brazi Group și expert în comunicare la Agenția pentru Dezvoltare Regională – Nord-Est. De asemenea, a fost manager la Centrul pentru Artă și Cultură Neamț și copywriter la Opera Comică pentru Copii din București. Pe lângă activitatea în jurnalism, Dana a fost și este profesor de limba franceză și de limba și literatura română la diverse instituții de învățământ. Dana deține un master în Comunicare de la Universitatea din București și este traducător și interpret certificat pentru limba franceză.
Cele mai citite

Mașină de aproape o jumătate de milion de dolari, la Registrul Auto Român

O mașină în valoare de aproape o jumătate de milion de dolari a fost adusă la Registrul Auto Român pentru efectuarea inspecției tehnice. Mașina...

Adolescent de 14 ani, drogat, prins în timp ce conducea un moped furat

Minorul furase mopedul și avea un pasager în vârstă de 11 ani. Poliţiştii de la Brigada Rutieră l-au oprit, după ce au observat că...

Parlamentul Georgiei interzice prin lege propaganda LGBT

O lege împotriva propagandei LGBT a fost adoptată de Parlamentul Georgiei, marți. Este legea supra "valorilor familiale şi protecţiei minorilor", inspirată de legislația rusească...
Ultima oră
Pe aceeași temă