3.7 C
București
vineri, 8 noiembrie 2024
AcasăSpecialViata, luata din nou de la capat

Viata, luata din nou de la capat

Ploile torentiale care s-au abatut asupra judetului Constanta au lasat urme adanci. Dezastrul este de-abia acum vizibil: oameni fara case, dar si fara carti de identitate, fara apa potabila, dar si fara fotografiile copiilor, fara paine, dar si fara speranta. Urme adanci, fizice si psihice, care nu se vor sterge niciodata.

In satele sarace din judetul Constanta, ploile au venit ca un blestem. Pentru sinistrati, viata este luata, inca o data, de la capat. Zidurile cazute ale locuintelor, acoperisuri ruinate, animale moarte – toate sunt elemente ale unui tablou lugubru. Pentru opinia publica, bilantul tragediei suna sec: fie ca sunt doua case distruse sau 200, emotia nu razbate la fel ca pentru cei care traiesc nenorocirea. O vizita la fata locului dezvaluie insa imagini greu de cuprins cu imaginatia. O masina de cusut veche, lasata probabil mostenire de parintii batrani, zace acum, ruginita, in namol. Peste tot se vad dulapuri sau sifoniere roase de timp, dar, cu toate acestea, singurele obiecte de mobilier din casele saracacioase. Vechi pagini din buletine de hartie zac aiurea, de parca cineva le-ar fi rupt intentionat si le-ar fi aruncat pe ulita. Un televizor alb-negru, la care intreaga familie urmarea stirile, este acum un fel de acvariu plin de namol. Cartile, atatea cate erau, manualele, hainele si vesela sunt imprastiate pe langa ceea ce oamenii obisnuiau sa numeasca, inainte de ploi, casa.

Lungul drum catre normalitate

Pentru oamenii de la sate, inundatiile au lasat urme adanci. Pana sa-si faca din nou un rost va mai trece mult timp. Acum, ei nu mai au nimic. Trebuie sa mai faca drumuri la Constanta, pentru a-si declara pierdute cartile de identitate si pentru a obtine unele noi. Taxele nu sunt mari, cativa lei noi; banii pe transport si drumurile lungi sunt cea mai mare corvoada. Hainele pierdute sunt inlocuite cu cele donate de oraseni. De multe ori, printre ele se gasesc si lucruri de calitate, alte ori insa, sunt numai bune de aruncat la gunoi. Fotografiile pierdute, casetele audio cu vocea de copil a fiilor, coronita de premiul intai nu vor mai fi recuperate niciodata. Apa a luat cu ea si amintirile oamenilor. Fara speranta si trecut, ei trebuie sa-si recladeasca viata. Din pacate, multi dintre cei in putere pierd vremea prin birturi, batranii sunt prea neputinciosi pentru a mai pune mana pe mistrie, iar cineva vrea sa faca intr-adevar ceva, nu are bani. Satul romanesc idilic, asa cum invatam la scoala, este acum scena unor tragedii umane tacute. Batranii nu-si mai povestesc durerea, lasa numai o lacrima fierbinte sa le curga pe obraz, semn ca, aici, si speranta a murit.

Statistici terifiante

Dezastrul lasat in urma de acest potop este mult mai grav decat fusese estimat in prima faza.
Adjunctul Inspectoratului pentru Situatii de Urgenta Constanta, Neculai Coman a declarat ca vijelia a afectat in principal 19 localitati. La Nicolae Balcescu sase locuinte au fost grav avariate. Valu lui Traian – o locuinta afectata, iar 32 de curti si sase beciuri au fost acoperite de apa. Comuna Deleni – o casa este la un pas de a se prabusi, alte sase au fost avariate, iar peste 100 de hectare de teren arabil si opt hectare de gradini au fost inundate. Satul Pietreni – sase afectate, drumul din centrul localitatii este posibil sa se lase, iar o portiune de cinci kilometri a drumului pietruit a fost distrusa in totalitate. Totodata, 100 de hectare de teren arabil a fost inundat. Satul Petrosani – trei case si 16 hectare de gradini au fost maturate de ape. Satul Sipote a scapat doar cu sapte hectare de gradini afectate.
Independenta, satul Fantana Mare, satul Movila Verde, satul Tufani si satul Olteni s-au aflat chiar in epicentrul potopului. Statisticile intocmite aici au fost dezastruoase: 32 de case au fost afectate in proportie de peste 50%, iar cinci au fost distruse de torenti; 17 persoane au fost evacuate si drumurile de legatura au fost avariate pe o portiune de peste cinci kilometri. In acelasi timp transformatorul de inalta tensiune a fost luat de ape, acelasi lucru intamplandu-se si cu 13 poduri si podete. In localitatea Pestera, 20 de case au fost inundate si una a fost distrusa in totalitate, iar trei persoane au fost evacuate.
La Ivrinezu mare, Amzacea, comuna Rasova, satul Cochirleni, comuna Adamclisi, Abrud, Urluia si satul Zorile sapte imobile au fost inundate, aproape cinci kilometri de sosea au fost afectate in mare parte, peste 100 de hectare de teren arabil au fost transformate in balti si toate fantanile din Casicea (Amzacea) au fost umplute cu mal.

Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă