11.6 C
București
vineri, 18 octombrie 2024
AcasăȘtirile zileiPeste 93% este gradul de acoperire națională cu tehnologii pe fibră optică

Peste 93% este gradul de acoperire națională cu tehnologii pe fibră optică

Un studiu al ANCOM a determinat aria teritorială de acoperire a rețelelor publice fixe de comunicații electronice din România

Gradul de acoperire națională, la nivel de localitate, cu tehnologii pe fibră optică, în stare să furnizeze servicii de comunicații electronice în bandă largă de cel puțin 1 Gbps, este de peste 93%, conform unui studiu al ANCOM, citat de profit.ro.

Din analiza datelor prelucrate, reiese că localitățile neacoperite cu servicii cu viteze de download de 100 Mbps și superioare, sunt concentrate în zone geografice cu acces fizic mai dificil, zone montane de pe cuprinsul arcului carpatic, zone din delta Dunării sau în localități rurale izolate din zone de deal și de câmpie.

„Populația din 1.635 de localități din 39 de județe nu are acces sau are acces parțial la servicii de comunicații electronice în bandă largă, printre care județele Alba, Hunedoara și Caraș-Severin care au cele mai multe localități neacoperite, respectiv 306, 177 și 99 de localități”, se menționează în comunicatul ANCOM.

Anul trecut, ANCOM a solicitat furnizorilor de rețele și/sau servicii publice fixe de comunicații electronice informații privind tehnologia de comunicații, viteza maximă de download și de upload și, de asemenea, informații relevante despre investițiile planificate pentru instalarea de noi rețele sau modernizarea ori extinderea rețelelor existente cu rețele de foarte mare capacitate, în următorii trei ani. Studiul a fost realizat pe baza raportărilor a 474 de furnizori.

ANCOM este instituția care apără interesele utilizatorilor de servicii, prin promovarea concurenței și inovației pe piețele comunicațiilor electronice și serviciilor poștale.

Dana Macsim
Dana Macsimhttps://www.romanialibera.ro
Dana Macsim este o profesionistă experimentată în jurnalism și comunicare, cu o carieră diversificată în mass-media și educație. A fost editor și prezentator de știri la Realitatea Plus din București, rol pe care l-a ocupat din decembrie 2019 până în iulie 2024. Începând cu 1 iulie 2024, Dana s-a alăturat echipei România Liberă. Anterior, a lucrat la Prima tv, Național Tv, Profit.ro și Money Channel în aceleași funcții. Dana a fost coordonator de marketing și comunicare la TCE 3 Brazi Group și expert în comunicare la Agenția pentru Dezvoltare Regională – Nord-Est. De asemenea, a fost manager la Centrul pentru Artă și Cultură Neamț și copywriter la Opera Comică pentru Copii din București. Pe lângă activitatea în jurnalism, Dana a fost și este profesor de limba franceză și de limba și literatura română la diverse instituții de învățământ. Dana deține un master în Comunicare de la Universitatea din București și este traducător și interpret certificat pentru limba franceză.
Cele mai citite

Donald Trump îl atacă pe Zelenski: Nu ar fi trebuit niciodată să lase să înceapă acest război

Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski, a cărui ţară a fost invadată de Rusia la 24 februarie 2022, "nu ar fi trebuit niciodată să lase să...

Provocările sustenabilității în industria modei

În aceste zile are loc la București începe cel mai important eveniment din România dedicat modei, Mercedes-Benz Bucharest Fashion Week. Evenimentul se concentrează pe promovarea...

Mașina condusă de un tânăr aflat sub influența drogurilor a plonjat în râul Dâmbovița

O mașină condusă de un tânăr de 36 de ani a plonjat, în această dimineață, în râul Dâmbovița, în apropiere de Popești Leordeni. În...
Ultima oră
Pe aceeași temă