16.9 C
Bucureศ™ti
luni, 7 octombrie 2024
AcasฤƒEconomieEconomie internaศ›ionalO posibilฤƒ recesiune รฎn SUA riscฤƒ sฤƒ se extindฤƒ cฤƒtre Europa, รฎn...

O posibilฤƒ recesiune รฎn SUA riscฤƒ sฤƒ se extindฤƒ cฤƒtre Europa, รฎn contextul interdependenศ›ei economice

Temerile care au luat cu asalt pieศ›ele financiare ศ™i de capital pot fi prevestitoare pentru problemele reale din economia SUA – industrie, locuri de muncฤƒ, bunurile ศ™i serviciile – cu consecinศ›e pentru oamenii obiศ™nuiศ›i din Europa.

Volatilitatea pieศ›elor a fost limitatฤƒ pรขnฤƒ รฎn prezent la lumea finanศ›elor. Bursele sunt adesea predispuse sฤƒ reacศ›ioneze excesiv รฎn luna august, datele pieศ›ei muncii din SUA conducรขnd la scฤƒderi ศ™i creศ™teri – mai puศ›in dramatice – รฎn ultimele zile.

Specialiศ™tii susศ›in cฤƒ tulburฤƒrile recente din pieศ›ele financiare se datoreazฤƒ a ceea ce este considerat โ€žfactori tehnici sezonieriโ€ mai degrabฤƒ decรขt oricฤƒrei crize economice iminente, existฤƒ unele semne cฤƒ lucrurile รฎncep sฤƒ se clatine.

JP Morgan ศ™i Goldman Sachs ศ™i-au mฤƒrit probabilitฤƒศ›ile ca economia SUA sฤƒ intre รฎntr-o recesiune pรขnฤƒ la sfรขrศ™itul anului la 35%, respectiv 25%.

Ar fi o veste proastฤƒ pentru Europa, care se bazeazฤƒ pe cererea consumatorilor americani pentru a cumpฤƒra produse fabricate pe continent.  

Orice volatilitate a pieศ›ei SUA se resimte รฎn Europa

โ€žDacฤƒ are loc o recesiune รฎn SUA, este foarte probabil ca ศ™i Europa sฤƒ intre รฎn recesiune. Nu cred cฤƒ este un scenariu probabil, dar cazul nu poate fi exclusโ€,

a declarat Ken Wattret, economist ศ™ef la S&P Global Market Intelligence, citat de Politico.

O mare parte a anului, atenศ›ia s-a concentrat asupra faptului dacฤƒ factorii de decizie din SUA ศ™i banca centralฤƒ a ศ›ฤƒrii, Rezerva Federalฤƒ (Fed), vor reuศ™i ceea ce economiศ™tii numesc o โ€žaterizare linฤƒโ€. Asta รฎnseamnฤƒ cฤƒ, รฎn ciuda creศ™terii ratelor dobรขnzilor, ceea ce de obicei รฎncetineศ™te economia, economia generalฤƒ ar continua sฤƒ creascฤƒ fฤƒrฤƒ o recesiune.

PIB-ul SUA โ€“ valoarea globalฤƒ a economiei โ€“ s-a extins รฎntr-un ritm sฤƒnฤƒtos, iar stocurile au crescut.  ศ˜i Europa a urmat รฎn mare parte aceeaศ™i tendinศ›ฤƒ, รฎn ciuda faptului cฤƒ inflaศ›ia a scฤƒzut ceva mai puศ›in decรขt s-a sperat, iar creศ™terea a fost mai micฤƒ ศ™i inegalฤƒ.

Dar investitorii se รฎntreabฤƒ dacฤƒ economia SUA รฎncetineศ™te, รฎn timp ce un pachet mare de stimulente fiscale se estompeazฤƒ. Se aศ™teaptฤƒ ca Fed sฤƒ scadฤƒ ratele dobรขnzilor (ศ™i sฤƒ dea mai multฤƒ lichiditate economiei) รฎn septembrie. Riscul este ca banca centralฤƒ sฤƒ fi acศ›ionat prea tรขrziu.

Aceasta este o veste proastฤƒ pentru industria europeanฤƒ care suferฤƒ deja, cu sectoarele de producศ›ie sub performanศ›ฤƒ. Germania, รฎn special, puterea economicฤƒ a continentului, a raportat un set de cifre industriale nu atรขt de sฤƒnฤƒtoase, iar economia sa a รฎnceput chiar sฤƒ se restrรขngฤƒ.

Germania, cea mai afectatฤƒ de o posibilฤƒ recesiune a SUA

โ€žGermania ar fi probabil cea mai vulnerabilฤƒ la o aterizare grea รฎn SUA. Exporturile reprezintฤƒ o parte mai mare din PIB-ul sฤƒu. ศ˜i o creศ™tere semnificativฤƒ a exporturilor cฤƒtre SUA a compensat reducerea exporturilor cฤƒtre China, รฎn special maศ™ini, รฎn ultimii aniโ€,

a spus Franziska Palmas, economist senior la Capital Economics.

Acest lucru reprezintฤƒ mai puศ›ini bani รฎn buzunarele americanilor ศ™i รฎnseamnฤƒ mai puศ›ini bani cheltuiศ›i pentru bunuri germane. Toate acestea ar reprezenta o nouฤƒ loviturฤƒ pentru cea mai mare ศ™i deja bolnavฤƒ economie a Europei.

รŽn consecinศ›ฤƒ, โ€žGermania nu ar ieศ™i din aceastฤƒ stagnareโ€, a declarat Carsten Brzeski, ศ™eful global al macro-economice al bฤƒncii ING.

Contagiunea se extinde

Efectul economic nu se opreศ™te la Germania. Mai multe economii europene, de la cele mici orientate spre export, cum ar fi Austria ศ™i Danemarca, pรขnฤƒ la cele mai mari naศ›iuni din Europa de Vest, precum Franศ›a ศ™i Italia, ar fi afectate de o รฎncetinire a ritmului american.

Iar efectele ar merge cu mult dincolo de comerศ›, a avertizat Wattret de la S&P Global Intelligence.

O reacศ›ie mare pe pieศ›ele financiare, รฎn special pe pieศ›ele de acศ›iuni, โ€žpoate avea un impact foarte negativ asupra รฎncrederii, atรขt รฎn โ€‹โ€‹sectorul de afaceri, cรขt ศ™i รฎn sectorul gospodฤƒriilorโ€, a spus el.

Apoi vin cursurile de schimb. Pentru a aborda o recesiune โ€žeste destul de probabil ca Fed sฤƒ sfรขrศ™eascฤƒ prin a reduce ratele dobรขnzilor รฎn mod foarte agresiv ศ™i acea combinaศ›ie de slฤƒbiciune economicฤƒ ศ™i schimbarea diferenศ›elor ratei dobรขnzii este probabil sฤƒ รฎnsemne… monedele Europei se vor aprecia, aศ™a cฤƒ aveศ›i o combinaศ›ie de ศ™ocuri adverseโ€, a spus el.

Politicienii din UE nu prevฤƒd crizele financiare

Liderii UE nu au un istoric bun รฎn prezicerea crizelor financiare, รฎn special a celor care vin din SUA, cu un obicei larg rฤƒspรขndit de a subestima impactul potenศ›ial al acesteia pe aceastฤƒ parte a Atlanticului. Cel mai bun exemplu este reprezentate de Lehman Brothers, care a dus la una dintre cele mai mari crize financiare.

โ€žDe obicei spun, ei bine, aceasta nu este o problemฤƒ pentru noiโ€ฆ apoi trei pรขnฤƒ la ศ™ase luni mai tรขrziu, aflฤƒm cu toศ›ii cฤƒ nu putem scฤƒpaโ€, a spus Brzeski de la ING.

O recesiune din SUA ar face ca previziunile Bฤƒncii Centrale Europene deja โ€žprea optimisteโ€ privind creศ™terea sฤƒ fie โ€žรฎnvechiteโ€, a spus el.

Dar, a spus el, dacฤƒ ศ™efa BCE, Christine Lagarde, ar fi รฎntrebatฤƒ despre consecinศ›ele โ€žaterizฤƒrii greleโ€ a ratelor din SUA, ea ar rฤƒspunde รฎn continuare spunรขnd โ€žavem o economie internฤƒ puternicฤƒ, suntem independenศ›i ศ™i ne respectฤƒm previziunileโ€. ศ˜i, a adฤƒugat el, โ€ždesigur, acest lucru nu a fost niciodatฤƒ adevฤƒratโ€.

Guvernele UE au, de asemenea, instrumente limitate pentru a reacศ›iona la problemele financiare, fiind nevoite sฤƒ reinventeze echipamentele europene de autoapฤƒrare ori de cรขte ori loveศ™te fiecare crizฤƒ.

Dacฤƒ SUA intrฤƒ รฎntr-o recesiune, Europa urmeazฤƒ, rฤƒmรขnรขnd รฎn recesiune cel puศ›in pรขnฤƒ la jumฤƒtatea anului 2025, iar guvernele UE vor รฎncepe doar sฤƒ discute ce sฤƒ facฤƒ.

Brzeski prezice un nou tam-tam cu privire la regulile naศ›ionale de cheltuieli ศ™i dezbateri cu privire la modul de abordare a problemelor economice.

Apoi mai sunt datoriile tot mai adรขnci ale unora dintre cele mai mari ศ›ฤƒri ale Europei โ€“ Franศ›a ศ™i Italia รฎn primul rรขnd โ€“ care rฤƒmรขn butoaie de pulbere neaprinse, dar care ar putea dispฤƒrea dacฤƒ s-ar รฎntoarce o crizฤƒ รฎn stil 2008, crescรขnd perspectivele de salvare a unor economii รฎntregi.

O altฤƒ sursฤƒ potenศ›ialฤƒ de impact economic negativ este faptul cฤƒ Banca centralฤƒ a Japoniei a fฤƒcut ca รฎmprumuturile din ศ›arฤƒ sฤƒ fie foarte ieftine. Dar acum lucrurile se inverseazฤƒ.

O sumฤƒ de bani cu adevฤƒrat uluitoare โ€“ รฎn valoare de 1 trilion de dolari รฎn yeni, potrivit firmei de cercetare รฎn investiศ›ii TS Lombard โ€“ a fost รฎmprumutฤƒ de investitori. O parte din aceศ™ti bani au intrat รฎn acศ›iunile europene, iar acum datoria trebuie sฤƒ fie plฤƒtitฤƒ.

Adelina Toader
Adelina Toader
Adelina este Redactorul ศ˜ef al Ziarului Romรขnia Liberฤƒ din iunie 2021. Adelina are o experienศ›ฤƒ de peste 8 ani รฎn presa scrisฤƒ. ศ˜i-a รฎnceput cariera jurnalisticฤƒ รฎn grupul de presฤƒ Bursa avansรขnd de la poziศ›ia de redactor pรขnฤƒ la cea de Managing Editor. Adelina a scris atรขt pe domeniul economic, cรขt ศ™i politic- extern. รŽn ultimii ani, Adelina a realizat interviuri cu miniศ™trii, ambasadori precum ศ™i cu antreprenori din diferite domenii.
Cele mai citite

PSG pierde poziศ›ia de lider รฎn Ligue 1 dupฤƒ remiza de la Nice

Paris Saint-Germain a reuศ™it doar un egal pe terenul celor de la OGC Nice รฎn etapa a 7-a din Ligue 1, cedรขnd astfel prima...

Accident cu trei persoane รฎncarcerate pe un drum din Bihor

Un accident grav s-a produs รฎntre un microbuz ศ™i un autoturism condus de un tรขnฤƒr de 25 de ani pe un drum din judeศ›ul...

Maxim salveazฤƒ un punct pentru Gaziantep รฎn meciul cu Besiktas! Romรขnul a egalat la ultima fazฤƒ

Mijlocaศ™ul romรขn Alexandru Maxim a fost din nou decisiv pentru Gaziantep FK, marcรขnd golul egalizator รฎn minutul 90+5 al meciului รฎmpotriva lui Beศ™iktaศ™ Istanbul,...
Ultima orฤƒ
Pe aceeaศ™i temฤƒ