18.9 C
București
luni, 16 septembrie 2024
AcasăEconomieBani & AfaceriPiețele de capital au încheiat cea mai volatilă săptămână. Bursa de la...

Piețele de capital au încheiat cea mai volatilă săptămână. Bursa de la Bucureşti a pierdut peste 5 miliarde de lei la capitalizare

Bursa de Valori Bucureşti (BVB) a pierdut 5,22 miliarde de lei la capitalizare, respectiv 1,52%, săptămâna trecută, în timp ce valoarea tranzacţiilor cu acţiuni a crescut cu 98,81%, în comparaţie cu săptămâna anterioară.

Capitalizarea bursieră a ajuns la 338,515 miliarde de lei, în perioada 5 – 9 august 2024, în scădere de la 343,736 miliarde de lei, în perioada 29 iulie – 2 august, potrivit datelor publicate de BVB, consultate de Agerpres.

Tranzacţiile cu acţiuni au generat un rulaj de 447,364 milioane de lei, în creştere cu peste 222,3 de milioane de lei, faţă de valoarea de 225,024 milioane de lei, în săptămâna anterioară.

Cea mai bună zi de tranzacţionare la BVB a fost luni, 5 august, când s-a înregistrat un rulaj de 227,854 milioane de lei, iar cea mai slabă zi, joi, 8 august, cu o valoare a tranzacţiilor de 36,041 milioane de lei.

Indicele principal al Bursei de Valori Bucureşti – BET – a închis săptămâna la 17.818,68 puncte.

Acţiunile OMV Petrom au fost cele mai lichide titluri pe segmentul principal al BVB, cu tranzacţii de 102,380 milioane de lei şi o scădere a preţului cu 4,13%.

În topul tranzacţiilor se mai află titlurile Băncii Transilvania, cu tranzacţii de 90,085 milioane de lei (-4,21%) şi cele ale Hidroelectrica, cu 76,974 milioane de lei (-0,08%).

Cele mai importante creşteri ale cotaţiilor au fost înregistrate de acţiunile Roca Industry Holdingrock1 (7,27%), AAGES (5,56%) şi ale Artego (+4,85%).

La polul opus, scăderi importante au fost consemnate de acţiunile Societăţii de Construcţii Napoca, cu un declin de 14,53%, urmate de cele ale Turism, Hoteluri, Restaurante Marea Neagră (-10,70%) şi ale Teraplast (-9,35%).

Piețele financiare și de capital tocmai au avut cea mai volatilă săptămână de la izbucnirea pandemiei

O săptămână sălbatică de tranzacționare pe Wall Street s-a încheiat cu S&P 500 înapoi unde a început, dar lecțiile învățate de investitorii înțelepți în cele cinci zile ar putea determina ce se întâmplă în continuare.

Indicele S&P 500 a avut cea mai proastă zi din 2022 luni, iar apoi cea mai bună din 2022 joi. Randamentul Trezoreriei pe 10 ani a scăzut sub 3,7% luni înainte de a termina în jurul nivelului de 4%. Și „indicatorul fricii” de pe Wall Street – indicele de volatilitate Cboe— a încheiat de fapt săptămâna mai jos, în ciuda creșterii la 65 luni, cel mai ridicat nivel din 2020.

Dar, cu S&P 500 care încheie săptămâna cu mai puțin de 0,1% într-o sesiune calmă de vineri, piața pare să se fi stabilizat.

„În prezent, cu inflația sub control la nivel global și dovezile de recesiune insuficiente, volatilitatea recentă a produs o slăbiciune a corecției, dar îi lipsește caracteristicile unei piețe în scădere”,

a declarat Tim Hayes, strateg șef de investiții globale la Ned Davis Research, citata de CNBC.

Semnele de la suprafață au indicat că piețele rezistă decent de bine. De exemplu, Bespoke Investment Group a evidențiat vineri că mai mult de două treimi din acțiunile din S&P 500 se tranzacționau în continuare peste media lor mobilă de 200 de zile – un semn de putere pentru observatorii graficelor.

Și pe piața obligațiunilor, volatilitatea ratei dobânzii nu părea să sperie investitorii în datoria corporativă de înaltă calitate.

„Marjele gradului de investiție au fost păstrate”, a declarat Gennadiy Goldberg, șeful Strategiei de rate pentru SUA la TD Securities, pentru CNBC. „Ați avut cel mai mare vârf zilnic de VIX din toate timpurile și, totuși, creditul IG nu s-a extins atât de semnificativ. Și cred că asta are de-a face cu investitorii care sunt într-adevăr puțin sceptici cu privire la o parte din această volatilitate a pieței de acțiuni.”

Chiar și în Japonia — unde au existat mișcări uriașe pe bursa locală și în yen la sfârșitul săptămânii trecute și la începutul acesteia — au existat semne de rezistență. După ce a suferit luni cea mai proastă zi din ultimele decenii, indicele Nikkei 225 a încheiat săptămâna în scădere cu mai puțin de 3%.

„A fost o prăbușire în stilul 1987, dar a fost o mișcare de 15 puncte de bază din partea Băncii Japoniei care nu pare să fi schimbat perspectiva fundamentală reală pentru aceste companii”, Jeremy Schwartz, strateg șef de investiții la WisdomTree, a declarat pentru CNBC, referindu-se la o creștere a ratei dobânzii săptămâna trecută de către banca centrală japoneză . Un punct de bază este egal cu o sutime de procent (0,01%).

Motive de îngrijorare

Cu toate acestea, recenta slăbiciune a pieței, care a culminat cu scăderea mare de luni, sugerează că unii dintre factorii cheie ai acestei piețe de renume nu au avut însă motive reale.

„Este posibil ca recuperarea să continue încă o săptămână sau cam asa ceva, dar în cele din urmă, stocurile vor scădea la noi minime. … Poveștile din jurul acțiunilor tehnologice legate de inteligența artificială și ale economiei globale sunt probabil să se înrăutățească mai degrabă decât să se îmbunătățească”, a declarat Peter Berezin, strateg șef global la BCA Research, într-o notă pentru clienți.

Alții avertizează că unele dintre problemele care au contribuit la scăderea inițială, cum ar fi relansarea tranzacției de transport cu yenul , nu s-au încheiat încă. În săptămânile următoare, acești factori vor fi amestecați împreună cu o perioadă de slăbiciune sezonieră pentru piețe și cu evoluția în schimbare a alegerilor din SUA care se profilează.

„Ieșirea din aceste vânzări abrupte poate fi în sine un proces, așa cum a arătat clar acțiunea recentă”, a spus analistul tehnic de la Wellington Shields, Frank Gretz, într-o notă adresată clienților. „Procesul implică, de obicei, așa-numitul „test” al nivelului scăzut sau chiar al unui nivel scăzut. Toate acestea ar putea face un mic haos cu modelul sezonier, care în sine nu este un premiu.”

Acțiunile de tranzacționare de-a lungul săptămânii, cum ar fi câteva închideri slabe în ultima oră sau două de tranzacționare, au ridicat semne de surprindere. Chiar și mitingurile de contra din săptămână au atras suspiciuni din partea unora.

Directorul general al RJ O’Brien & Associates, Tom Fitzpatrick, a declarat într-o notă către clienți că mitingul de joi în urma raportului săptămânal despre cererile de șomaj adesea ignorat sugerează că „piețele sunt rupte” și că revenirea nu va dura.

„Prejudecata aici este o putere suplimentară pe termen scurt înainte de pierderi probabil reînnoite”, a spus Fitzpatrick.

Adelina Toader
Adelina Toader
Adelina este Redactorul Șef al Ziarului România Liberă din iunie 2021. Adelina are o experiență de peste 8 ani în presa scrisă. Și-a început cariera jurnalistică în grupul de presă Bursa avansând de la poziția de redactor până la cea de Managing Editor. Adelina a scris atât pe domeniul economic, cât și politic- extern. În ultimii ani, Adelina a realizat interviuri cu miniștrii, ambasadori precum și cu antreprenori din diferite domenii.
Cele mai citite

Giurgiu dă lovitura! Biletul de milioane al premiului la Loto, a fost jucat în oraș

Acesta este al doilea câştig la Joker de categoria I, obţinut în acest an Biletul norocos a fost jucat la o agenţie din Giurgiu. Marele...

Drăguș, umilit de către antrenorul lui Trabzonspor!

Atacantul român Denis Drăguș se confruntă cu dificultăți în debutul său la Trabzonspor. Denis Drăguș, care a avut un sezon anterior impresionant la Gaziantep, trece...

Rușii bogați își păstrează stilul de viață luxos pe Coasta de Azur, în ciuda sancțiunilor UE

Deși sancțiunile impuse de Uniunea Europeană împotriva oligarhilor ruși au vizat înghețarea activelor și confiscarea proprietăților, Coasta de Azur rămâne o destinație populară pentru...
Ultima oră
Pe aceeași temă