Rușii ar lua în vizor trei ținte din România: Podul Giurgiu-Ruse, baza de la Deveselu și baza Mihail Kogălniceanu
Documentele, redactate între 2008 şi 2014, includ o listă de ţinte pentru rachete nucleare tactice sau convenţionale. Ofiţerii ruşi ar favoriza scenariul în care rachetele nucleare sunt folosite la începutul conflictului.
Hărţi cu ţintele Rusiei, care includ zone de pe coasta de vest a Franţei sau din Regatul Unit, au fost prezentate pentru militari din ţări aliate şi sunt de dinaintea declanşării invaziei ruseşti din Ucraina.
Conform informaţiilor Financial Times, Rusia ia în calcul un conflict masiv cu Occidentul şi ţintirea zonelor din afara frontierei apropiate a NATO, plănuind o serie de lovituri copleşitoare de-a lungul vestului Europei. Documentele indică şi că Rusia are capacitatea de a pune rachete nucleare pe vase de suprafaţă, o capacitate despre care experţii spun că reprezintă un pericol uriaş de escaladare.
Documentul mai detaliază „manevrabilitatea crescută” care ar permite „lovituri rapide şi preventive” şi „bombardamente masive cu rachete din direcţii multiple”. În plus, ruşii mai detaliază că armele nucleare, vor fi folosite „ca regulă, în combinaţie cu alte modalităţi de distrugere în masă” pentru a atinge obiectivele regimului de la Kremlin.
Analiştii care au văzut documentele spun că informaţiile de acolo sunt consistente cu felul în care NATO a evaluat până acum ameninţarea rachetelor cu rază lungă ale marinei ruse şi viteza cu care se crede că Rusia ar recurge la arma atomică.
Rușii vizează 32 de ținte NATO
Hărţile au fost realizate mai degrabă în scopuri de prezentare, decât pentru utilizare operaţională, menţionează publicația. Hărțile ilustrează un eşantion de 32 de ţinte NATO din Europa pentru flotele navale ale Rusiei. Astfel, ţintele flotei ruse din Marea Baltică se află în mare parte în Norvegia şi Germania, inclusiv baza navală din Bergen, dar şi amplasamente radar şi facilităţi ale forţelor speciale.
Zone din România
Cât privește Marea Neagră, pe harta respectivă figurează trei ţinte din România (aparent baza Deveselu, baza Mihail Kogălniceanu şi podul Giurgiu-Ruse), două din Bulgaria şi cinci din Turcia.