15.4 C
București
vineri, 20 septembrie 2024
AcasăInternaționalCriza din UcrainaISW evaluează campania ofensivă a Ucrainei pe teritoriul Rusiei

ISW evaluează campania ofensivă a Ucrainei pe teritoriul Rusiei

Comitetul Național Antiterorism din Rusia a anunțat o operațiune antiteroristă în regiunile Belgorod, Bryansk și Kursk pe 9 august, ca răspuns la incursiunea ucraineană în regiunea Kursk. Directorul Serviciului Federal de Securitate (FSB) și președintele Comitetului Național Antiterorism, Alexander Bortnikov, a anunțat operațiuni antiteroriste în regiunile Belgorod, Bryansk și Kursk ca răspuns la „unități de sabotaj și recunoaștere” care desfășoară „acte teroriste” în Rusia și la „unități ale forțelor armate ucrainene” care au efectuat un „atac terorist” în regiunea Kursk.

Operațiunea antiteroristă permite autorităților ruse să ia o serie de măsuri, inclusiv suspendarea sau restricționarea serviciilor de comunicații, monitorizarea canalelor de telecomunicații, confiscarea vehiculelor și intrarea pe proprietăți private.

Autoritățile ruse au anunțat anterior o operațiune antiteroristă în regiunea Belgorod pentru o zi, în mai 2023, ca răspuns la raidurile efectuate de elemente pro-ucrainene din întreaga Rusie. Kremlinul nu a ales să declare un stat de război formal împotriva Ucrainei sau legea marțială — răspunsuri mai serioase care ar mobiliza resursele statului rus la o scară mai largă și ar provoca perturbări interne mai semnificative.

Kremlinul a decis probabil să declare o operațiune antiteroristă — spre deosebire de un stat de război sau legea marțială — pentru a minimiza amploarea incursiunii ucrainene în regiunea Kursk și pentru a preveni panica sau reacțiile adverse interne, demonstrând reticența Kremlinului de a lua măsuri mai drastice pentru a răspunde situației.

Putin l-a numit probabil pe Bortnikov în fruntea operațiunii antiteroriste deoarece Bortnikov s-a dovedit anterior a fi un manager eficient în timpul crizelor care amenințau stabilitatea internă a Rusiei și regimul Kremlinului. Articolul 13 din legea federală rusă „Privind combaterea terorismului” prevede că „persoana care a luat decizia de a desfășura o operațiune antiteroristă… este șeful operațiunii antiteroriste și poartă răspunderea personală pentru desfășurarea acesteia” — indicând că Bortnikov va conduce operațiunea antiteroristă.

Bortnikov a obținut anterior garanții de securitate pentru fostul finanțator al Grupului Wagner, Yevgeny Prigozhin, în negocierile pentru a pune capăt rebeliunii Wagner din 24 iunie 2023, iar Putin a lăudat public FSB-ul pentru asigurarea securității și suveranității Rusiei imediat după realegerea sa în martie 2024. Declararea operațiunii antiteroriste sub conducerea lui Bortnikov sugerează că Putin a fost nemulțumit de gestionarea sau capacitatea de gestionare a comenzii militare ruse în regiunea Kursk. Șeful Statului Major General, generalul de armată Valery Gerasimov, a încercat să prezinte Gruparea de Forțe de Nord și FSB-ul ca fiind eficiente în controlul situației și în stoparea avansurilor ucrainene în regiunea Kursk în cadrul unei întâlniri cu Putin pe 7 august.

Putin a condus o ședință a membrilor permanenți ai Consiliului de Securitate pe 9 august, în care s-a discutat despre „combaterea terorismului” în Rusia. Kremlinul a declarat că Bortnikov a prezentat un raport în cadrul ședinței, iar Consiliul de Securitate a discutat probabil despre operațiunea antiteroristă în zona de frontieră. Gerasimov nu este membru permanent al Consiliului de Securitate și nu a fost prezent la ședință, dar ministrul rus al Apărării, Andrei Belousov, a fost prezent.

Un aranjament complex de comandă și control (C2) pentru operațiunea antiteroristă condusă de FSB sub conducerea lui Bortnikov ar putea degrada eficiența răspunsului rus la operațiunea Ucrainei. Articolul 9 din legea privind operațiunile antiteroriste prevede că „unitățile și formațiunile Forțelor Armate Ruse sunt implicate în desfășurarea unei operațiuni antiteroriste prin decizia șefului operațiunii antiteroriste.”

Rosgvardia a declarat pe 10 august că elemente ale Rosgvardia, FSB și Ministerul Afacerilor Interne (MVD) participă la operațiunea antiteroristă în regiunile Belgorod, Bryansk și Kursk. Zonele de frontieră din regiunile Belgorod, Bryansk și Kursk sunt în zona de responsabilitate a Grupării de Forțe de Nord a Rusiei, iar elementele din cadrul Ministerului Apărării al Rusiei (MoD) sunt probabil cele mai bine echipate pentru a respinge forțele ucrainene din zonă. Nu este clar cum vor stabili FSB-ul și Bortnikov o organizare clară de comandă și control comun între aceste elemente disparate, și este probabil să apară fricțiuni și obstacole birocratice între FSB și alte structuri care vor reduce eficiența generală a forțelor ruse.

Se pare că Ministerul Apărării din Rusia se bazează pe o combinație de recruți ruși care operează deja în regiunea Kursk, elemente ale Grupării de Forțe de Nord și elemente redistribuite din zonele de front mai puțin prioritare din Ucraina pentru a apăra împotriva operațiunii ucrainene din regiunea Kursk, ceea ce probabil va agrava dezorganizarea răspunsului ales de Rusia.

Utilizarea de către forțele ruse a recruților și a forțelor deja existente în regiunea Kursk, a forțelor din apropierea regiunii Harkov și redistribuirile laterale în întreaga zonă pentru a apăra împotriva incursiunii ucrainene sunt în concordanță cu o serie de posibile cursuri de acțiune rusești (COAs) pe care ISW le-a anticipat.

ISW a prevăzut patru posibile COAs care implică forțele pe care comanda rusă ar putea alege să le folosească pentru a apăra împotriva incursiunii ucrainene, inclusiv: COA 1, prognozând că rușii ar putea decide să folosească forțele și recruții existenți care apără deja zona de frontieră internațională; COA 2, prognozând că comanda rusă ar putea extrage forțe din Gruparea de Forțe de Nord din cadrul și din apropierea regiunii Kursk; și COA 3, prognozând că Rusia ar putea redistribui rezerve operaționale sau unități de pe linia frontului din alte părți ale teatrului de operațiuni.

Redistribuirile recruților, elementelor Grupării de Forțe de Nord și a unor unități selectate din zonele de front din Ucraina sugerează că comanda militară rusă a determinat că posibilele perturbări ale operațiunilor ofensive în regiunea Harkov și în alte zone de front mai puțin critice sunt un risc acceptabil pentru a răspunde adecvat incursiunii ucrainene. Kremlinul pare să fi ales să evite redistribuirile din sectoarele de prioritate mai mare pe linia frontului din regiunea Donețk. Un proeminent milblogger rus și fost instructor Storm-Z a evaluat că aceste redistribuiri slăbesc unitățile de pe linia frontului în alte direcții operaționale și demonstrează că Rusia are în mare măsură lipsă de rezerve operaționale.

Dacă comanda rusă decide să păstreze aceste rezerve redistribuite și unități de pe linia frontului în regiunea Kursk pe termen scurt sau mediu, probabil va agrava și mai mult dificultățile de comandă și control în regiunea Kursk care ar putea apărea din tratarea apărării ruse împotriva operațiunii militare convenționale a Ucrainei ca o „operațiune antiteroristă” subordonată FSB-ului și lui Bortnikov. Aceste decizii pot prezenta vulnerabilități și oportunități pe care forțele ucrainene le pot exploata.

Se pare că Ministerul Apărării din Rusia se bazează pe unități selectate, experimentate în luptă, pentru a desfășura operațiuni ofensive și defensive în cele mai critice sectoare ale frontului.

Comanda rusă a redistribuit anterior elemente ale Brigăzii 155 de Infanterie Navală, Brigăzii 810 de Infanterie Navală, brigăzii de voluntari „Pyatnashka” și unități VDV (Forțele Aeropurtate) în mai multe sectoare din estul și sudul Ucrainei pentru a desfășura operațiuni ofensive în timpul eforturilor intense ofensive rusești.

Brigada 155 de Infanterie Navală a participat notabil la eșecul încercării rusești de a cuceri Vuhledar la sfârșitul anului 2022 până la începutul anului 2023, a luptat la sud-vest de orașul Donețk, în apropiere de Marinka, și a fost desfășurată pentru a participa la ofensiva rusă de la nord de orașul Harkov în mai 2024 — în mare parte fără odihnă și refacere semnificative.

Brigada Pyatnashka a apărat împotriva contraofensivei ucrainene din 2023 în sudul Ucrainei și a luptat pentru Avdiivka în primăvara lui 2024. Brigada 810 de Infanterie Navală a luptat pentru Volnovakha și Mariupol, în regiunea Donețk, și a apărat împotriva efortului ucrainean pe malul estic (stâng) al regiunii Herson, în apropiere de Krynky. Multe dintre aceste unități au fost raportate ca fiind complet distruse și reconstituite de mai multe ori din cauza dependenței comenzii ruse de ele pe câmpul de luptă, iar redistribuirea lor în regiunea Kursk din alte părți ale frontului ar putea degrada capacitățile forțelor ruse în Ucraina.

Forțele ruse par să apere mai eficient împotriva asalturilor ucrainene după sosirea unor noi recruți și a unor elemente mai eficiente din punct de vedere combativ de pe linia frontului din Ucraina.

Ritmul confirmat al avansurilor forțelor ucrainene în regiunea Kursk a încetinit după raportarea introducerii diferitelor unități militare ruse în regiunea Kursk. Milbloggerii ruși au susținut pe 10 august că forțele ruse, inclusiv elemente ale Brigăzii 810 de Infanterie Navală (Flota Mării Negre), au respins asalturi mecanizate ucrainene la nivel de companie în direcțiile Korenevo (la nord de orașul Sumy și aproximativ 23 de kilometri la nord de frontiera internațională), Snagost (la sud de Korenevo), Lgov și Martynovka (la nord-est de Suzhda) în noaptea de 9 și 10 august.

Forțele ucrainene au atacat recent o navă rusă și o platformă de gaz din vestul Mării Negre.

Direcția Principală de Informații a Ucrainei (GUR) a raportat pe 10 august că unitatea „Grupul 13” din GUR a lovit o navă patrulă rapidă rusă „Tunets” proiect KS-701 în apropiere de Chornomorske, Crimeea, în noaptea de 8-9 august. Imagini geolocalizate publicate pe 10 august arată un dronă navală ucraineană care se apropie de navă în Golful Vuzka, iar GUR a raportat că dronele navale ucrainene au avariat alte trei ambarcațiuni rusești, pe care GUR lucrează să le identifice.

Iranul va livra probabil „sute” de rachete balistice către Rusia în viitorul apropiat.

Reuters, citând mai multe surse de informații, inclusiv două surse de informații europene, a raportat pe 9 august că reprezentanții Ministerului Apărării din Rusia au semnat un contract cu Iranul pe 13 decembrie 2023 pentru livrarea de rachete balistice cu rază scurtă de acțiune Fath-360 și că Iranul va livra aceste rachete la un moment neprecizat „în curând”.

Puncte cheie:

  • Comitetul Național Antiterorism din Rusia a anunțat o operațiune antiteroristă în regiunile Belgorod, Bryansk și Kursk pe 9 august, ca răspuns la incursiunea ucraineană în regiunea Kursk.
  • Kremlinul a decis probabil să declare o operațiune antiteroristă — spre deosebire de un stat de război sau legea marțială — pentru a minimiza amploarea incursiunii ucrainene în regiunea Kursk și pentru a preveni panica sau reacțiile adverse interne, demonstrând reticența Kremlinului de a lua măsuri mai drastice pentru a răspunde situației.
  • Putin l-a numit probabil pe Bortnikov în fruntea operațiunii antiteroriste deoarece Bortnikov s-a dovedit anterior a fi un manager eficient în timpul crizelor care amenințau stabilitatea internă a Rusiei și regimul Kremlinului.
  • Un aranjament complex de comandă și control (C2) pentru operațiunea antiteroristă condusă de FSB sub conducerea lui Bortnikov ar putea degrada eficiența răspunsului rus la operațiunea Ucrainei.
  • Ministerul Apărării din Rusia pare să se bazeze pe o combinație de recruți ruși care operează deja în regiunea Kursk, elemente ale Grupării de Forțe de Nord și elemente redistribuite din zonele de front mai puțin prioritare din Ucraina pentru a apăra împotriva operațiunii ucrainene din regiunea Kursk, ceea ce probabil va agrava dezorganizarea răspunsului ales de Rusia.
  • Utilizarea de către forțele ruse a recruților și a forțelor deja existente în regiunea Kursk, a forțelor din apropierea regiunii Harkov și redistribuirile laterale în întreaga zonă pentru a apăra împotriva incursiunii ucrainene sunt în concordanță cu o serie de posibile cursuri de acțiune rusești (COAs) pe care ISW le-a anticipat.
  • Ministerul Apărării din Rusia pare să se bazeze pe unități selectate, experimentate în luptă, pentru a desfășura operațiuni ofensive și defensive în cele mai critice sectoare ale frontului.
  • Forțele ruse par să apere mai eficient împotriva asalturilor ucrainene după sosirea unor noi recruți și a unor elemente mai eficiente din punct de vedere combativ de pe linia frontului din Ucraina.
Redactia
Redactiahttps://romanialibera.ro
România Liberă este o publicație tipărită și online pentru politică, afaceri și avocați, care acoperă anunțuri pentru litigii majore, tranzacții și probleme de reglementare. A fost fondată în 1877, în România. RL este o publicație de ultimă oră și unul dintre cele mai cunoscute cotidiene la nivel mondial, în principal ca voce a opoziției împotriva autocraților și a fostei Securități. Printre autorii și cititorii noștri se numără cea mai mare organizație filantropă, Fundația pentru o Societate Deschisă din SUA, precum și editorialiști internaționali celebri, profesori de știință și de drept din întreaga lume. În 2009, RL publica săptămânal un supliment de opt pagini cu articole în limba engleză din New York Times, astăzi publică cele mai noi videoclipuri și știri internaționale. Cu sediul în București, RL numără în prezent 50 de colaboratori, agenți și jurnaliști.
Cele mai citite

Familia Regală a strâns laolaltă tineri, elite și politicieni din cadrul Ploieşti, Capitala tineretului din România 2024

Majestatea Sa Margareta, Custodele Coroanei, a găzduit, miercuri, la Palatul Elisabeta, seara dedicată municipiului Ploieşti, Capitala tineretului din România în anul 2024, eveniment în...

Inundațiile au cuprins și al treilea cel mai mare oraș polonez

Al treilea oraș ca mărime al Poloniei, Wroclaw, părea să fi rezistat joi, după ce cele mai grave inundații din ultimele două decenii au...

Deces tragic pentru un bărbat din Alba înțepat de o viespe mare în cap

Un bărbat de 49 de ani, din județul Alba, a murit după ce a fost înțepat în zona capului de un gărgăun (viespe mare),...
Ultima oră
Pe aceeași temă