13.9 C
București
marți, 17 septembrie 2024
AcasăȘtiințăSTUDIU. Civilizația a luat naștere după lovitura devastatoare a unei comete

STUDIU. Civilizația a luat naștere după lovitura devastatoare a unei comete

Mai multe sculpturi misterioase descifrate la situl arheologic Göbekli Tepe din Turcia sugerează că cel mai vechi monument din lume – de două ori mai vechi decât Stonehenge – este un calendar solar construit pentru a comemora o lovitură devastatoare a unei comete, scrie The Independent.

Situl arheologic Göbekli Tepe din Turcia

Minunea arhitecturală veche de aproape 12.000 de ani este considerată a fi cel mai vechi lăcaș de cult descoperit vreodată, chiar mai vechi decât piramidele vechi de 4.500 de ani, potrivit USAToday.

Primul calendar din lume, realizat în jurul anului 9.000 î.Hr., a permis oamenilor să observe soarele, luna și constelațiile pentru a ține evidența timpului și a marca schimbarea anotimpurilor, afirmă oamenii de știință de la Universitatea din Edinburgh.

Cercetătorii spun că simbolurile ciudate în formă de V sculptate pe pilonii din Göbekli Tepe, înalt de 15 metri, ar putea reprezenta fiecare o zi.

Deoarece monumentul preistoric urmărește fazele lunii, precum și ciclurile soarelui, arheologii cred că sculpturile reprezintă cel mai vechi „calendar lunisolar” din lume, precedând cu multe milenii orice calendar cunoscut.

Potrivit oamenilor de știință, calendarul a fost creat probabil pentru a înregistra data la care un roi de fragmente de cometă a lovit Pământul în urmă cu aproximativ 13.000 de ani.

Se știe că o astfel de lovitură a declanșat o mini Epocă glaciară care a durat mai mult de un mileniu și a exterminat multe specii de animale mari.

Potrivit cercetătorilor, lovitura devastatoare ar fi putut declanșa o schimbare a stilului de viață al primilor oameni, de la vânătoarela agricultură, și nașterea civilizației în Semiluna Fertilă din Asia de Vest.

Un studiu anterior a constatat că un grup de fragmente de comete care a lovit Pământul în urmă cu aproape 13 000 de ani a modelat probabil originea civilizației umane.

Urmărește România Liberă pe XFacebook și Google News!

Stancu Alexandru
Stancu Alexandru
2017 este anul debutului meu în presă. Am trecut pe la ProTv și Aleph News, iar din vara lui 2021 am devenit editor web la România Liberă.
Cele mai citite

Reacţia unui turist din Polonia în drum spre Grecia după ce a văzut cum ninge pe Transalpina

La munte, au căzut primele ninsori din acest sezon. Pe Transalpina, drumarii deszăpezesc deja şoseaua, iar mai mulţi turişti au avut de suferit din...

Reacţia unui turist din Polonia în drum spre Grecia după ce a văzut cum ninge pe Transalpina

La munte, au căzut primele ninsori din acest sezon. Pe Transalpina, drumarii deszăpezesc deja şoseaua, iar mai mulţi turişti au avut de suferit din...

Raed Arafat dă explicații despre posibilitatea unui sistem de tip Ro-Alert la cutremure

Şeful Departamenului pentru Situaţii de Urgenţă (DSU), Raed Arafat, a declarat, luni, că nu se vor da mesaje de tip Ro-Alert la cutremure până...
Ultima oră
Pe aceeași temă