13.9 C
București
marți, 17 septembrie 2024
AcasăEconomieEconomie internăUcraina supraviețuiește energetic și grație României

Ucraina supraviețuiește energetic și grație României

România și Ungaria au furnizat, în luna iunie, aproape 60% din importurile de energie electrică ale Ucrainei

Uniunea Europeană și Ucraina și-au legat rețelele de electricitate în luna martie 2022, la scurt timp după ce a început invazia rusească, ceea ce îi permite Ucrainei să primească electricitate, în regim de urgență din Europa, în cazul în care atacurile militare provoacă pagube facilităților ucrainene.

Dar Guvernul de la Kiev a decis să majoreze, începând cu 1 iunie, și ponderea importurilor, din totalul de energie necesară consumatorilor industriali, de la 50% la 80%. De altfel, Ucraina a fost obligată să-și majoreze dramatic anul acesta, începând cu luna mai, importurile de curent electric din Europa, din cauza distrugerilor provocate de ruși, care i-au redus considerabil capacitatea de producție.

Măsura a generat scumpiri pe piața angros în iunie și iulie, inclusiv pe piața din România.

România și Ungaria au furnizat în luna iunie aproape 60% din importurile de energie electrică ale Ucrainei, care la rândul său și-a dublat în această lună volumele importate, până la un nivel record, ca urmare a bombardamentelor rusești.

Acesta a fost unul dintre principalele motive, alături de canicula instalată și seceta care au afectat producția de energie hidro, pentru care piețele spot de la București, Budapesta și Balcani au fost cele mai scumpe din Europa. Prețurile din regiune s-au deconectat, practic, de cele din vestul continentului, afirmă experți în energie.

De mai bine de o lună, asistăm la o deconectare a piețelor din estul Ungariei (România, Bulgaria, Grecia, dar și Slovacia sau Polonia) de cele europene, în special prețurile din Balcani, fiind net superioare celor din Europa Occidentală.

Ministrul Energiei, Sebastian Burduja, a explicat de ce avem prețuri mari la energie, aducând în discuție piața maghiară de energie, care s-a decuplat de piața Europei de Sud-Est, prin întreruperi și reduceri ale capacității nete de transfer din Ungaria.

„La noi ajunge prea puțină energie ieftină din vest, o mare parte rămâne în Ungaria”, susține Burduja.

Ajutorul acordat de statele europene Ucrainei, care se confruntă cu pene de curent și de 12 ore pe zi (jumătate din capacitatea de generare de electricitate a Kievului fiind înjumătățită, potrivit Reuters), este unul necesar, însă soluția găsită distruge practic mecanismul european de cuplare prin preț și, implicit, piețele spot de la vest de Budapesta.

Dana Macsim
Dana Macsimhttps://www.romanialibera.ro
Dana Macsim este o profesionistă experimentată în jurnalism și comunicare, cu o carieră diversificată în mass-media și educație. A fost editor și prezentator de știri la Realitatea Plus din București, rol pe care l-a ocupat din decembrie 2019 până în iulie 2024. Începând cu 1 iulie 2024, Dana s-a alăturat echipei România Liberă. Anterior, a lucrat la Prima tv, Național Tv, Profit.ro și Money Channel în aceleași funcții. Dana a fost coordonator de marketing și comunicare la TCE 3 Brazi Group și expert în comunicare la Agenția pentru Dezvoltare Regională – Nord-Est. De asemenea, a fost manager la Centrul pentru Artă și Cultură Neamț și copywriter la Opera Comică pentru Copii din București. Pe lângă activitatea în jurnalism, Dana a fost și este profesor de limba franceză și de limba și literatura română la diverse instituții de învățământ. Dana deține un master în Comunicare de la Universitatea din București și este traducător și interpret certificat pentru limba franceză.
Cele mai citite

PMP și Forța Dreptei fac alianță și îl susțin pe Ludovic Orban la prezidențiale

Partidul Mişcarea Populară (PMP) şi partidul Forţa Dreptei (FD) au anunţat, luni, că formează o alianță în perspectiva alegerilor parlamentare și prezidențiale de la...

Reacţia unui turist din Polonia în drum spre Grecia după ce a văzut cum ninge pe Transalpina

La munte, au căzut primele ninsori din acest sezon. Pe Transalpina, drumarii deszăpezesc deja şoseaua, iar mai mulţi turişti au avut de suferit din...

Locomotiva unui tren de călători a luat foc într-o gară din Cluj

Un incident grav a avut loc luni, 17 septembrie, pe calea ferată, când un incendiu a izbucnit în locomotiva unui tren de călători care...
Ultima oră
Pe aceeași temă