25.3 C
București
sâmbătă, 21 septembrie 2024
AcasăSpecialPeste 100 de medici de familie au protestat in strada

Peste 100 de medici de familie au protestat in strada

Peste 100 de medici de familie din judetul Bistrita-Nasaud au iesit, joi, in strada pentru a protesta fata de intentia Ministerului Sanatatii si a Casei Nationale a Asigurarilor de Sanatate de a transfera fondurile de medicamente alocate pana acum farmaciilor si responsabilitatea gestionarii lor catre doctorii de familie si cei din ambulatoriu. Acesta au pornit intr-un mars prin centrul orasului, dupa care au pichetat Prefectura timp de o ora.
Membrii Asociatiei Profesionale a Medicilor de Familie (APMF) din judet au decis sa protesteze in strada, la sfarsitul lunii aprilie, dupa ce au aflat din presa ca Ministerul Sanatatii si CNAS intentioneaza sa-i trans-forme pe medicii de familie in „anchetatori sociali”, contabili si informaticieni. Autorizatia de protest a fost obtinuta pentru orele 11.00-13.00 ale zilei de joi.
„Noi nu mai putem sa fim niste birocrati care contabilizeaza retete. Trebuie sa fim lasati sa ne facem meseria de medic. Pentru asta ne-am pregatit 6 ani si inca 3-4 ani postuniversitar. Ne-am pus problema ca vom avea fonduri mici si suntem siguri de asta, fiindca altfel nu s-ar plimba banii astia dintr-o parte in alta. Aceasta contabilizare a fost gestionata pana acum de CNAS, care n-a reusit sa faca acest lucru, iar acum arunca pisica moarta medicilor ca sa contabilizeze fondurile insuficiente. Din data de 20 pana in data de 1 a lunii urmatoare se termina fondurile”, a declarat presedintele APMF, dr. Otilia Tanase.
Medicii au iesit in strada si pentru a protesta fata de contractul-cadru pe acest an, document pe care-l considera unilateral, dar si din cauza birocratiei generalizate din sistemul sanitar. Nemultumirea protestatarilor se mai refera si la „subfinantarea cronica a cabinetelor de medicina de familie, tot mai evidenta de la an la an” despre care sustin ca nu le va permite optiunea de a cumpara cabinetele medicale si nici de a asigura dotarea lor la standarde europene, conform legislatiei privind aderarea si integrarea in Uniunea Europeana.
Cei care au iesit sa marsaluiasca pe strazile orasului au cerut respectarea prevederilor legale referitoare la activitatea Colegiului Medicilor, a relatiilor contractuale si a drepturilor medicului prestator si al asiguratului. Totodata, ei mai solicita respectarea promisiunilor asumate la promovarea si promulgarea noului pachet legislativ in domeniul sanatatii, cu implicare in toate sectoarele de activitate, precum si asigurarea valorii punctului pentru cabinetele medicilor pentru a putea permite buna functionare a sistemului sanitar de baza. In caz contrar, protestatarii sustin ca in acest an se va ajunge la falimentarea asistentei medicale primare si a statutului social al medicului de familie.

Cele mai citite

Boloș nu exclude creșterea taxelor după alegeri

Ministrul de Finanțe reamintește că România va intra într-un proces de ajustare fiscal-bugetară, începând din 2025 Marcel Boloș a declarat, într-o intervenție televizată, că România...

Accident mortal: un șofer a plonjat cu mașina în lacul Pantelimon

În urma verificărilor, polițiștii au constatat că șoferul nu avea permis de conducere Potrivit Brigăzii Rutiere a Capitalei, sâmbătă, în jurul orei 10,10, polițiştii au...

Cum poate fi îmbunătățit aspectul urechilor cu ajutorul chirurgiei estetice?

Pentru a oferi o experiență cât mai plăcută, noi și partenerii noștri folosim tehnologii precum cookie-urile pentru a stoca și / sau a...
Ultima oră
Pe aceeași temă