15.6 C
București
joi, 19 septembrie 2024
AcasăSocialEvenimentSchimbarea la Față a Domnului, sărbătoarea din 6 august

Schimbarea la Față a Domnului, sărbătoarea din 6 august

Pe 6 august, românii celebrează una dintre cele mai importante sărbători religioase ale anului în calendarul ortodox: Schimbarea la Față a Domnului.

6 august, Schimbarea la Față a Domnului

Sărbătoarea, marcată cu cruce roșie, are o semnificație profundă și este înconjurată de tradiții și obiceiuri specifice.

Schimbarea la Față a Domnului, cunoscută și sub denumirea de „Schimbarea la Față a Mântuitorului nostru Iisus Hristos”, comemorează momentul în care Iisus Hristos s-a transfigurat pe Muntele Tabor, arătându-se în toată gloria Sa divină.

Acest eveniment a fost marcat de o schimbare vizibilă în fața sa, de unde provine și numele sărbătorii.

Sfânta Împărăteasă Elena, mama împăratului Constantin cel Mare, a construit o biserică pe locul acestui miracol, în secolul al IV-lea, contribuind la consacrarea acestei sărbători în tradiția creștină.

În tradiția populară, această zi este cunoscută sub numele de Probejenia și marchează începutul toamnei. Conform obiceiurilor tradiționale, după această dată sunt interzise scăldatul în ape curgătoare, spălatul rufelor la râu și chiar băile animalelor.

Aceste interdicții sunt menite să protejeze de posibile efecte negative asupra sănătății și recoltei.

Iată câteva dintre cele mai importante tradiții și obiceiuri asociate cu această sărbătoare

Credincioșii se adună în biserici pentru a participa la Sfânta Liturghie și a rosti rugăciuni speciale dedicate acestei sărbători. O tradiție importantă este sfințirea strugurilor, simbolizând mulțumirea pentru roadele viilor și începutul recoltării.

Abstinența și purificarea spirituală

În tradiția populară, este recomandată abstinența de la carne în ziua Schimbării la Față, chiar dacă sărbătoarea nu coincide cu perioadele de post. Aceasta este considerată o formă de respect și purificare spirituală.

Marcarea începutului toamnei

În mediul rural, Schimbarea la Față este percepută ca semn al începutului toamnei. De asemenea, se consideră că recolta lăsată pe câmp după această dată va fi afectată de boli și dăunători. De aceea, agricultorii finalizează lucrările agricole înainte de 6 august.

Evitarea certurilor și împăcarea

În această zi, se crede că este important să eviți certurile și supărările pentru a nu atrage ghinionul. Se spune că sufletele celor decedați revin acasă pentru a vedea cum trăiesc cei rămași în viață, astfel încât păstrarea armoniei în familie este esențială.

Ritualul sfințirii fructelor și legumelor

O tradiție bine cunoscută este ducerea fructelor și legumelor din noua recoltă la biserică pentru a fi sfințite.

După sfințire, aceste produse sunt împărțite credincioșilor care au venit la slujbă. Strugurii noi și fructele de sezon, precum merele, perele și prunele, sunt degustate, adesea însoțite de formula ritualică: „Boabă nouă în gură veche!”

Urmărește România Liberă pe XFacebook și Google News!

Stancu Alexandru
Stancu Alexandru
2017 este anul debutului meu în presă. Am trecut pe la ProTv și Aleph News, iar din vara lui 2021 am devenit editor web la România Liberă.
Cele mai citite

Președintele Finlandei cere excluderea Rusiei din Consiliul de Securitate al ONU

Preşedintele Finlandei, Alexander Stubb, a făcut apel la extinderea Consiliului de Securitate al ONU, abolirea sistemului de veto al unui singur stat şi suspendarea...

Ciucă nu-l vrea premier pe Ciolacu dacă va câștiga alegerile prezidențiale

Preşedintele PNL, Nicolae Ciucă, a declarat, miercuri, că, dacă va câştiga alegerile prezidenţiale, nu l-ar pune premier pe Marcel Ciolacu, arătând că acesta susţine...

Președintele Finlandei cere excluderea Rusiei din Consiliul de Securitate al ONU

Preşedintele Finlandei, Alexander Stubb, a făcut apel la extinderea Consiliului de Securitate al ONU, abolirea sistemului de veto al unui singur stat şi suspendarea...
Ultima oră
Pe aceeași temă