Numărul companiilor care au apelat la procedurile de insolvență în prima jumătate a anului 2024 a depășit 3.600, marcând o creștere de 5,8%, notează Ziarul Financiar.
Printre companiile care au intrat în insolvență în prima parte a 2024, 72 sunt companii de impact cu active de peste 1 milion de euro, în contrast cu doar 33 de astfel de societăți în aceeași perioadă a anului 2023.
Potrivit unei analize realizate de CITR, liderul pieței de insolvență și restructurare din România, principalele cauze ale creșterii numărului de insolvențe în rândul companiilor de impact includ probleme de lichiditate, creșterea costurilor operaționale, acumularea datoriilor, scăderea vânzărilor și a cererii. La acestea se adaugă și lipsa unui plan de afaceri robust și decizii de management inadecvate.
În primele șase luni ale anului, au fost înregistrate 71 de cereri de restructurare prin procedura de concordat preventiv, dintre care 33 sunt în derulare. Din totalul cererilor, 19 provin de la companii de impact.
Sectoarele afectate de insolvență
Pe sectoare de activitate, sectorul comerțului a fost cel mai afectat, reprezentând 26% din totalul insolvențelor, în principal din cauza schimbărilor în comportamentul consumatorilor, influențate de inflație și creșterea costurilor de trai.
Aceasta a dus la o reducere a puterii de cumpărare și, implicit, la scăderea vânzărilor și veniturilor, forțând multe afaceri să declare insolvența.
Sectorul construcțiilor a reprezentat 20% din totalul insolvențelor, iar industria prelucrătoare a contabilizat 12%, afectate de problemele din lanțurile de aprovizionare și de creșterea costurilor de producție.