15.6 C
București
duminică, 6 octombrie 2024
AcasăEconomieEconomie internăPeste 3.600 de companii au intrat în insolvenţă în prima parte a...

Peste 3.600 de companii au intrat în insolvenţă în prima parte a anului. Cifra, în creștere

Numărul companiilor care au apelat la procedurile de insolvență în prima jumătate a anului 2024 a depășit 3.600, marcând o creștere de 5,8%, notează Ziarul Financiar.

Printre companiile care au intrat în insolvență în prima parte a 2024, 72 sunt companii de impact cu active de peste 1 milion de euro, în contrast cu doar 33 de astfel de societăți în aceeași perioadă a anului 2023.

Potrivit unei analize realizate de CITR, liderul pieței de insolvență și restructurare din România, principalele cauze ale creșterii numărului de insolvențe în rândul companiilor de impact includ probleme de lichiditate, creșterea costurilor operaționale, acumularea datoriilor, scăderea vânzărilor și a cererii. La acestea se adaugă și lipsa unui plan de afaceri robust și decizii de management inadecvate.

În primele șase luni ale anului, au fost înregistrate 71 de cereri de restructurare prin procedura de concordat preventiv, dintre care 33 sunt în derulare. Din totalul cererilor, 19 provin de la companii de impact.

Sectoarele afectate de insolvență

Pe sectoare de activitate, sectorul comerțului a fost cel mai afectat, reprezentând 26% din totalul insolvențelor, în principal din cauza schimbărilor în comportamentul consumatorilor, influențate de inflație și creșterea costurilor de trai.

Aceasta a dus la o reducere a puterii de cumpărare și, implicit, la scăderea vânzărilor și veniturilor, forțând multe afaceri să declare insolvența.

Sectorul construcțiilor a reprezentat 20% din totalul insolvențelor, iar industria prelucrătoare a contabilizat 12%, afectate de problemele din lanțurile de aprovizionare și de creșterea costurilor de producție.

Narcis Rosioru
Narcis Rosioruhttps://www.romanialibera.ro
Narcis Roșioru, născut în 1989, este un profesionist în comunicare și mass-media din București. Începând cu 1 iulie 2024, s-a alăturat echipei România Liberă. Anterior, Narcis a avut diverse roluri în mass-media, inclusiv editor web și specialist în social media la Europa FM, reporter la Fanatik.ro și producător video la Mediafax Group. A fost și redactor-șef la TeoTrandafir.com, unde a coordonat echipa editorială și gestionat pagina de Facebook. Narcis are o diplomă de master în Tehnici de Comunicare și Producție Mass-Media de la Universitatea Dunărea de Jos din Galați, unde a obținut și diploma de licență în Jurnalism.
Cele mai citite

Cine sunt judecătorii care au votat împotriva candidaturii Dianei Șoșoacă la alegerile prezidențiale

Curtea Constituțională a României (CCR) a acceptat o contestație împotriva candidaturii Dianei Șoșoacă la alegerile prezidențiale, hotărârea fiind definitivă și eliminând-o astfel din cursa...

PSD condamnă decizia CCR de respingere a candidaturii Dianei Șoșoacă

“Dreptul oricărui cetățean de a alege și de a fi ales. CCR Trebuie să explice rapid decizia de invalidare a candidaturii Dianei Șoșoacă” București, 5...

Augustin Zegrean: Nu poți să condamni un om pentru că strigă te miri ce

Fostul președinte al CCR a spus că instituția numită Curtea Constituțională nu pedepsește, verifică doar constituționalitatea legilor Augustin Zegrean a afirmat că "decizia Curții...
Ultima oră
Pe aceeași temă