17.8 C
București
sâmbătă, 28 septembrie 2024
AcasăSpecialConsilierii judeteni au marit cu 5% "birurile" speciale

Consilierii judeteni au marit cu 5% „birurile” speciale

BISTRITA-NASAUD. Taxele speciale pe care le va percepe, anul acesta, Consiliul Judetean Bistrita-Nasaud contribuabililor sunt cu 5 la suta mai mari comparativ cu anul precedent. Dintr-un proiect de hotarare adoptat in ultima sedinta a institutiei din 2005, procentul de 5 la suta cu care au fost indexate taxele deriva din rata inflatiei prognozata pe 2006 de Hotararea Parlamentului Romaniei. Pentru taxele a caror valoare este o cifra cu zecimale, aceasta s-a rotunjit, in plus pana la un leu.
Conform legii, Consiliul Judetean stabileste taxe speciale pentru eliberarea de certificate, avize si autorizatii, dar si pentru serviciile prestate de catre unitatile subordonate institutiei. Spre exemplu, proprietarii constructiilor cu destinatie locativa, intinse pe o suprafata mai mica de 100 de mp, vor plati Inspectoratului Judetean pentru Protectie Civila o suma de 150.000 lei vechi pe obiectiv, in timp ce detinatorii unor imobile intinse pe o suprafata de peste 800 mp vor fi obligati sa achite 570.000 de lei vechi.
Pentru lacasuri de cult, cultura, invatamant, sanatate si sport se va plati o taxa de 100.000 de lei vechi pe obiectiv. De asemenea, pentru eliberarea acordurilor prealabile si a autorizatiilor privind amplasarea si executia unor obiective in zona drumurilor judetene, CJ percepe taxe cuprinse intre 400.000 lei si 1,5 milioane de lei vechi pentru fiecare acord.
Institutia a mai stabilit si taxe de folosinta a unor obiective amplasate pe terenurile apartinand drumurilor publice, sumele osciland intre 20.000 de lei vechi pe un metru liniar pe an si 450.000 lei vechi pentru un metru liniar pe an in cazul constructiilor amplasate in spatiul de siguranta al tronsoanelor cu imbracaminte moderna.
Pentru redactarea contractelor de orice tip, Consiliul Judetean va percepe 320.000 de lei vechi, iar pentru intocmirea cererilor pentru caile extraordinare de atac suma de 580.000 lei vechi. Sumele rezultate din incasarea taxelor speciale reprezinta venituri cu destinatie speciala ale bugetului CJ si se vor acorda conform legii.

Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă