16.6 C
București
vineri, 20 septembrie 2024
AcasăInternaționalExpert american: ”România este noul aliat indispensabil în Europa de Est”

Expert american: ”România este noul aliat indispensabil în Europa de Est”

România a fost desemnată recent ca noul aliat esențial al Statelor Unite, conform unui articol de opinie publicat de un expert american.

Analistul subliniază că această poziție deosebită a fost obținută datorită stabilității politice și loialității demonstrată de România.

„România este acum noul aliat indispensabil al Americii în Europa de Est,” este titlul articolului apărut în publicația americană The Hill, scris de un profesor de științe politice specializat în studii europene la Universitatea din Pittsburgh.

Profesorul detaliază că, odată finalizate modernizările, baza NATO Mihail Kogălniceanu va găzdui peste 10.000 de militari și familiile lor și va acoperi o zonă echivalentă cu cea a Harrisburgului. Totuși, aceasta nu se află în Pennsylvania, ci în Constanța, România, lângă baza Deveselu, operată de SUA, care găzduiește un sistem de rachete antibalistice Aegis, notează expertul în materialul său.

România este un aliat crucial al SUA, spune expertul american

Profesorul Ronald H. Linden subliniază că, în contextul războiului din Ucraina și Orientul Mijlociu și a relațiilor instabile cu Turcia, România a devenit un aliat crucial pentru Statele Unite.

Articolul menționează, de asemenea, că poziția României a stârnit reacții negative din partea Moscovei, care a invocat „amenințări românești” la adresa Rusiei.

În plus, se subliniază că cel mai mare pericol pentru România ar putea fi apariția unui al doilea Belarus, în Moldova, o țară mică între Ucraina și România, divizată de Transnistria, o enclavă susținută de Rusia.

Aproximativ un sfert din populația Moldovei consideră limba română, nu moldovenească, ca limbă maternă, amintind legăturile istorice cu România, mai scrie expertul american.

Narcis Rosioru
Narcis Rosioruhttps://www.romanialibera.ro
Narcis Roșioru, născut în 1989, este un profesionist în comunicare și mass-media din București. Începând cu 1 iulie 2024, s-a alăturat echipei România Liberă. Anterior, Narcis a avut diverse roluri în mass-media, inclusiv editor web și specialist în social media la Europa FM, reporter la Fanatik.ro și producător video la Mediafax Group. A fost și redactor-șef la TeoTrandafir.com, unde a coordonat echipa editorială și gestionat pagina de Facebook. Narcis are o diplomă de master în Tehnici de Comunicare și Producție Mass-Media de la Universitatea Dunărea de Jos din Galați, unde a obținut și diploma de licență în Jurnalism.
Cele mai citite

Anchetă Liban: Dispozitivele de comunicații au fost piratate înainte de intrarea în țară

O anchetă preliminară a autorităţilor libaneze arată că pagerele, staţii portabile de emisie-recepţie şi alte dispozitive de transmisie ale Hezbollah care au explodat în...
Ultima oră
Pe aceeași temă