Multi dintre fostii ministri de Externe ai Romaniei considera ca declaratia facuta de cancelarul german Angela Merkel la conferinta de presa comuna la care a participat si premierul Tariceanu transmite un semnal negativ inaintea aderarii de facto a Romaniei la UE. Angela Merkel nu l-a menajat deloc pe oaspetele ei, Tariceanu, atunci cand a anuntat ca a solicitat Comisiei Europene „ca la sfarsitul lunii decembrie sa mai explice o data in ce masura au fost inlaturate dificultatile din domeniul Justitiei si al Afacerilor Interne si, in functie de acest raport al Comisiei, Germania va solicita ceva sau nu”, in legatura cu posibilitatea activarii clauzei pe justitie, situatie in care sentintele instantelor romanesti nu vor fi recunoscute de UE.
Senatorul liberal Teodor Melescanu, fost ministru de Externe intre anii 1992 si 1996, recunoaste ca declaratia Angelei Merkel arata „preocuparea Germaniei fata de evolutia Romaniei, dar si a Bulgariei”, sugerand ca „Berlinul va fi cu ochii pe noi, ceea ce este foarte normal”. Melescanu socoteste insa ca mesajul are mai mult semnificatii in politica interna a Germaniei, decat in ceea ce priveste o eventuala amendare a Bucurestiului. Recent, Tratatul de aderare a fost aprobat cu majoritate de voturi in Bundestag, Camera inferioara a Parlamentului german, si urmeaza sa fie votat si in Camera superioara. Autoritatile de la Berlin au dat asigurari, in repetate randuri, ca Germania va finaliza procesul de ratificare pana la sfarsitul lui noiembrie, dar in paralel cu ratificarea au aparut tot mai multe voci sceptice. Astfel, o motiune redactata de principalele partide din Bundestag insista pentru punerea in aplicare a clauzelor de salvgardare inca din prima zi, daca Sofia si Bucurestiul nu indeplinesc o serie de conditii stricte. Principalul sustinator al acestei propuneri este liderul crestin-socialilor germani, premierul bavarez Edmund Stoiber, aflat in alianta cu crestin-democratii Angelei Merkel. De aceea Melescanu sustine ca declaratia cancelarului german ar fi fost ” in primul rand pentru uz intern”, adica pentru a-i ridica mingea la fileu lui Stoiber.
Germania face „declaratii de rezerva Romaniei”
Melescanu sustine insa ca si Romania trebuie sa ia in serios avertismentul Berlinului si sa continue lupta impotriva coruptiei. „Nu e o mirare pentru noi, fiindca stim ca exista inca probleme legate de justitie”, marturiseste senatorul liberal. Pentru deputatul PSD Adrian Severin, la randul sau fost ministru de Externe in prima parte a guvernarii CDR, lucrurile stau mai degraba invers: „Faptul ca Merkel a tinut sa comunice aceasta decizie, care ar putea activa clauze sectoriale, la conferinta de presa comuna este din punctul de vedere al simbolisticii diplomatice o declaratie de rezerva, ca sa folosesc un termen foarte bland fata de Romania. Daca ne gandim ca Germania face o asemenea declaratie si din perspectiva viitorului presedintiei UE pe care o va prelua in acelasi timp in care Romania va deveni membra a UE, ne dam seama care sunt rolul si locul pe care Romania ar urma sa le detina in UE”. Pentru Adrian Severin felul si forma declaratiei Angelei Merkel scot la iveala „un mesaj ingrijorator, care arata scepticismul Germaniei in ceea ce priveste gradul de pregatire a Romaniei pentru integrare si interoperabilitatea Romaniei pe plan institutional”. Un alt fost ministru de Externe, Petre Roman, considera ca vizita premierului Calin Popescu Tariceanu in Germania nu a fost bine pregatita si ca Romania „a neglijat” relatia cu Berlinul, dovedind „o slaba capacitate de convingere a politicii germane, de la parlament la guvern”. Roman crede ca modul in care a vorbit Merkel despre eventualitatea aplicarii unor clauze sectoriale dovedeste „susceptibilitate si neincredere”.
Bulgarii, mai prieteni decat romanii
Senatorul liberal Teodor Melescanu mentioneaza implicit aceasta defectiune atunci cand aminteste ca, desi „Bulgaria se afla mult in urma Romaniei”, totusi mesajele oficialilor germani „sunt mult mai ingaduitoare cu Bulgaria, dar, pe langa aceasta realitate interna pe care nu ai cum sa o schimbi imediat, joaca un rol important si capitalul de bunavointa pe care Bulgaria si alte tari l-au castigat in Germania, in timp ce noi nu am reusit sa facem acest lucru”. Cornel Codita, specialist in relatii internationale, interpreteaza cele spuse de cancelarul german ca pe „un mesaj de atentionare din care Romania trebuie sa inteleaga ca nu a venit inca momentul relaxarii, iar perioada de acomodare va fi foarte dificila”. Premierul Tariceanu a fost incantat de vizita facuta la Berlin, spunand ca „discutiile cu Angela Merkel au fost ca intre doi parteneri din UE”, desi acum o luna presedintele Basescu a ratat din motive intemeiate intalnirea cu inaltul oficial.