21.2 C
București
duminică, 6 octombrie 2024
AcasăEconomieEconomie internăRomânia înregistrează o reducere semnificativă a inegalității sociale și se apropie de...

România înregistrează o reducere semnificativă a inegalității sociale și se apropie de media UE

Coeficientul de inegalitate socială din România a înregistrat o scădere semnificativă, ajungând la cea mai mică valoare din ultimul deceniu și apropiindu-se de media Uniunii Europene.

Conform datelor Eurostat, coeficientul Gini, care măsoară inegalitatea veniturilor în rândul populației, a scăzut la 31 în 2023.

Aceasta reprezintă cea mai scăzută valoare înregistrată de România în ultimii zece ani și plasează țara pe locul zece în clasamentul statelor membre ale Uniunii Europene.

Raluca Pârvu, business manager la BPI România, explică pentru ZF că indicele Gini a fost extrem de ridicat în România în primele două decenii după 1989, când liberalizarea piețelor și acumularea marilor averi au avut loc în contexte de haos economic și politic.

Aderarea la Uniunea Europeană a contribuit la stabilizarea situației economice și sociale din România, reflectându-se în scăderea acestui indicator. Pârvu subliniază că această scădere este un rezultat al creșterii PIB-ului și a veniturilor populației, semnalând o convergență graduală cu statele din Europa Centrală.

Cum este calculat coeficientul Gini

Coeficientul Gini măsoară inegalitatea veniturilor, variind între 0 și 100, unde 0 indică o egalitate perfectă, iar 100 reflectă o inegalitate extremă. Valorile mai mari ale coeficientului indică o distribuție inegală a veniturilor, în timp ce valorile mai mici sugerează o distribuție mai echitabilă.

Scăderea recentă a coeficientului Gini sugerează o tendință pozitivă spre mai multă echitate în distribuția veniturilor în România.

Narcis Rosioru
Narcis Rosioruhttps://www.romanialibera.ro
Narcis Roșioru, născut în 1989, este un profesionist în comunicare și mass-media din București. Începând cu 1 iulie 2024, s-a alăturat echipei România Liberă. Anterior, Narcis a avut diverse roluri în mass-media, inclusiv editor web și specialist în social media la Europa FM, reporter la Fanatik.ro și producător video la Mediafax Group. A fost și redactor-șef la TeoTrandafir.com, unde a coordonat echipa editorială și gestionat pagina de Facebook. Narcis are o diplomă de master în Tehnici de Comunicare și Producție Mass-Media de la Universitatea Dunărea de Jos din Galați, unde a obținut și diploma de licență în Jurnalism.
Cele mai citite

Dopamina politicii sau genetica minciunii

Oamenii politici care nu-și recunosc greșelile, devin antipatici. Tac sau își raționalizează răspunsul, se uită în jur și-și recalibrează discursul. Avem un recul când...

Protest cu mii de oameni la Budapesta în fața sediului televiziunii de stat

Mii de cetățeni unguri au protestat în fața sediului televiziunii publice din Budapesta, cerând un serviciu de presă independent. Protestul a fost organizat de...

Diana Şoşoacă şi-a depus din nou candidatura la alegerile prezidenţiale la BEC

Preşedintele Autorităţii Electorale Permanente, Toni Greblă, membru al Biroului Electoral Central, a declarat că Diana Şoşoacă şi-a depus din nou candidatura la alegerile prezidenţiale,...
Ultima oră
Pe aceeași temă