22.8 C
București
vineri, 20 septembrie 2024
AcasăSocialJustițiePreședintele Klaus Iohannis: "Să nu uităm niciodată victimele Holocaustului Romilor!"

Președintele Klaus Iohannis: „Să nu uităm niciodată victimele Holocaustului Romilor!”

Mesajul Președintelui României, Klaus Iohannis, cu prilejul Zilei Europene de Comemorare a Holocaustului Romilor

Președintele României, Klaus Iohannis, a transmis vineri, 2 august 2024, un mesaj special cu ocazia Zilei Europene de Comemorare a Holocaustului Romilor. Mesajul a fost prezentat de către Sergiu Nistor, Consilier Prezidențial pentru Cultură, Culte și Minorități Naționale, în cadrul ceremoniei desfășurate la Memorialul Victimelor Holocaustului.

În discursul său, președintele Iohannis a adus un omagiu romilor care au fost victime ale genocidului în timpul celui de-Al Doilea Război Mondial și a reafirmat angajamentul României pentru apărarea drepturilor fundamentale și a demnității umane.

Președintele a subliniat tragedia cauzată de ura și intoleranța promovate la nivel de stat în Europa, care au dus la distrugerea vieților a aproape jumătate de milion de romi – copii, femei și bărbați. În mod rușinos, autoritățile române din acea perioadă au contribuit la acest bilanț devastator, deportând 25.000 de romi, dintre care 11.000 nu au supraviețuit.

Iohannis a accentuat importanța rememorării experiențelor și poveștilor victimelor, acestea fiind un testament dureros al discriminării și un mijloc esențial pentru a lupta împotriva nedreptăților actuale și pentru a promova diversitatea, solidaritatea și grija față de semeni. De asemenea, el a evidențiat necesitatea de a discuta deschis despre acest capitol dureros al istoriei, mai ales în contextul actual, în care intoleranța și discriminarea împotriva diferitelor minorități par să revină.

Președintele României a subliniat importanța continuării eforturilor de sancționare și combatere a ideilor și comportamentelor care polarizează, prejudiciază sau stigmatizează orice persoană sau grup. El a evidențiat progresele României în asumarea trecutului și în prevenirea și combaterea discriminării, rasismului, antisemitismului și xenofobiei, prin măsuri legislative care încurajează incluziunea, acceptarea și egalitatea.

În final, Klaus Iohannis și-a exprimat convingerea că societatea românească va continua să cultive solidaritatea, unitatea, toleranța și compasiunea, astfel încât generațiile viitoare să trăiască în libertate și pace.

„Fie ca amintirea victimelor genocidului să rămână veșnică în inimile noastre!”, a încheiat președintele mesajul său.

Redactia
Redactiahttps://romanialibera.ro
România Liberă este o publicație tipărită și online pentru politică, afaceri și avocați, care acoperă anunțuri pentru litigii majore, tranzacții și probleme de reglementare. A fost fondată în 1877, în România. RL este o publicație de ultimă oră și unul dintre cele mai cunoscute cotidiene la nivel mondial, în principal ca voce a opoziției împotriva autocraților și a fostei Securități. Printre autorii și cititorii noștri se numără cea mai mare organizație filantropă, Fundația pentru o Societate Deschisă din SUA, precum și editorialiști internaționali celebri, profesori de știință și de drept din întreaga lume. În 2009, RL publica săptămânal un supliment de opt pagini cu articole în limba engleză din New York Times, astăzi publică cele mai noi videoclipuri și știri internaționale. Cu sediul în București, RL numără în prezent 50 de colaboratori, agenți și jurnaliști.
Cele mai citite

Cum să-ți îngrijești corect ochelarii de soare

Ochelarii de soare sunt mai mult decât un moft, un accesoriu pe care îl adaugi ținutei vestimentare. Din contră, putem să-i considerăm o necesitate...

Directiva europeană privind industria textilă: Pașaport digital și materii recuperabile obligatorii, din 2025

Începând cu 1 ianuarie 2025, toate produsele din sectorul textilelor, confecțiilor și pielăriei vor fi obligate să aibă un pașaport digital, conform unei directive...

Deciziile Fed privind dobânda de referință influențează economia globală și costurile de împrumut

Modificările recente ale ratei dobânzii de referință de către Rezerva Federală (Fed) a Statelor Unite au un impact nu doar asupra economiei americane, ci...
Ultima oră
Pe aceeași temă