5 C
București
luni, 25 noiembrie 2024
AcasăLifestyleFoodDescoperirea gusturilor pierdute: cum se face adevărata ciorbă de perișoare conform rețetelor...

Descoperirea gusturilor pierdute: cum se face adevărata ciorbă de perișoare conform rețetelor bunicii

Ciorba de perișoare este una dintre cele mai îndrăgite mâncăruri tradiționale românești. Bogată în arome și plină de nostalgie, această ciorbă ne aduce aminte de mesele de duminică în familie, de bunici și de acea căldură inconfundabilă a casei. Dacă vrei să descoperi cum se face adevărata ciorbă de perișoare, după rețetele autentice transmise din generație în generație, acest articol te va ghida pas cu pas pentru a recrea acest preparat tradițional.

Ciorba de perișoare în bucătăria tradițională românească

Ciorba de perișoare este o emblemă a bucătăriei tradiționale românești, fiind cunoscută și apreciată pentru gustul său aparte și pentru modul în care combină ingredientele. Istoria acestei rețete de ciorbă este una complexă, având rădăcini străvechi în cultura culinară românească. Ca majoritatea tipurilor de ciorbă din bucătăria noastră, și ciorba de perișoare ale origini turcești.

În prezent, ceea ce numim noi ciorbă de perișoare se gătește similar cu Köfte Çorbası din bucătăria turcească. Transmiterea rețetei de ciorbă de perișoare de-a lungul generațiilor a jucat un rol de bază în perpetuarea acesteia în cultura culinară a românilor. Procesul a inclus multe tradiții de familie și secrete culinare, care au fost transmise din generație în generație. Adaptările rețetei în funcție de gustul și preferințele fiecărei familii au contribuit la diversitatea și unicitatea acestui tip de ciorbă.

De-a lungul timpului, rețeta ciorbei de perișoare a evoluat, adaptându-se la schimbările în stilul de viață și la disponibilitatea ingredientelor. Astfel, în funcție de regiune, ciorba de perișoare poate fi preparată cu diferite tipuri de carne, cum ar fi porc, vită sau pasăre, în timp ce în alte zone, se adaugă diverse legume și condimente, pentru a-i da un gust și mai bogat.

Ingrediente pentru ciorba de perișoare

Adevărata ciorbă de perișoare după rețeta bunicii are la bază o serie de ingrediente, pe care le poți găsi atât la piață sau supermarket, dar și în ograda proprie. Iată care sunt ingredientele pe care bunicile noastre le foloseau pentru a prepara acea ciorbă de perișoare autentică, cu aromele copilăriei la țară! 

  • Carne tocată
  • Ceapă
  • Ouă
  • Orez
  • Boia dulce
  • Morcovi
  • Păstârnac
  • Ardei gras
  • Țelină
  • Rădăcină de pătrunjel
  • Gulie
  • Supă de pui, supă de vită sau apă
  • Roșii
  • Smântână 
  • Sare și piper
  • Leuștean sau pătrunjel 
  • Oțet, zeamă de lămâie sau borș pentru acrit

În funcție de preferințe, se poate opta pentru carne de pui, de porc sau de vită. Orezul și ouăle sunt nelipsite, ele contribuind la formarea perișoarelor. Legumele, precum ceapa, morcovii, țelina și păstârnacul adaugă savoare și bogăție ciorbei, în timp ce pătrunjelul și leușteanul îi oferă o notă de prospețime.

Această listă de ingrediente poate varia în funcție de preferințele fiecăruia și de rețeta tradițională pe care o urmează însă baza ciorbei de perișoare rămâne neschimbată.

Cum se face ciorba de perișoare după rețeta bunicii?

Pentru rețeta tradițională de ciorbă de perișoare pe care urmează să ți-o prezentăm am folosit următoarele cantități de ingrediente, preluate din cartea de bucate a bunicii:

  • 600 g de carne tocată;
  • 2 cepe;
  • 2 ouă;
  • 6 linguri de orez;
  • 1 linguriță de boia dulce;
  • 3 morcovi;
  • 1 fir de păstârnac;
  • 1 ardei gras;
  • 1 țelină;
  • 1 rădăcină de pătrunjel;
  • 1 gulie sau 150 g de buchețele de conopidă (opțional);
  • 4 l de supă de pui sau de vită, sau, în lipsa acestora, apă;
  • 1 roșie mare;
  • 200 g de smântână (opțional);
  • sare și piper;
  • o legătură de leuștean; 
  • oțet, zeamă de lămâie sau borș pentru acrit (opțional).

Rețeta pas cu pas 

  • 1. Curăță, spală bine și toacă în cubulețe potrivite morcovii, păstârnacul, țelina, ardeiul, pătrunjelul, gulia și o ceapă.
  • 2. Pune toate legumele într-o oală largă și toarnă peste ele supa rece, după care dă-le la fiert.
  • 3. Pune separat la fiert 500 ml de apă într-o crăticioară. Când apa dă în clocot, adaugă trei linguri de orez și opărește pentru câteva minute. Scurge apoi orezul și clătește-l sub un jet de apă rece.
  • 4. Pune carnea tocată într-un bol larg și adaugă peste ea orezul opărit, cele două albușuri de ou (gălbenușurile se vor păstra separat), cea de-a doua ceapă tocată mărunt, o mână de pătrunjel verde tocat fin, o linguriță de boia dulce, sare și piper.
    Din această compoziție, formează perișoarele, de preferat cât mai mici pentru a putea fi luate în lingură.
  • 5. Atunci când apa și legumele fierb în clocot, adaugă și cele trei linguri de orez rămase, urmate de perișoare. Ulterior, potrivește și gustul ciorbei de sare.
  • 6. Lasă ciorba să mai fiarbă pentru 20 de minute, apoi adaugă în oală și roșia decojită și tăiată cuburi mici. 
  • 7. Dă în clocot ciorba de perișoare pentru 2-3 minute, apoi oprește focul și adaugă leuștean tocat mărunt.

La final, poți alege să dregi ciorba de perișoare, așa cum se obișnuiește în zona Moldovei. În această regiune există obiceiul de a acri zeama cu borș, motiv pentru care ciorba poartă denumirea de borș de perișoare. De asemenea, poți drege ciorba astfel: bate într-un castron smântâna cu gălbenușurile de ou și două linguri de apă rece, apoi diluează amestecul cu câte un polonic de ciorbă fierbinte. Adaugă pe rând câte un polonic de zeamă fierbinte, până când amestecul din castron se înfierbântă bine. Când amestecul este fierbinte, toarnă-l în oala cu ciorbă de perișoare, omogenizând cu zeama rămasă.

Sfaturi și trucuri pentru o ciorbă de perișoare perfectă

Pentru a prepara o ciorbă de perișoare perfectă, există câteva sfaturi și trucuri pe care trebuie să le cunoști. Iată de ce trebuie să ții cont pentru a prepara acea „ciorbă adevărată” de perișoare, ca la bunica!

Folosește supă de pui sau de vită pentru rețetă 

Pentru rețeta autentică de ciorbă de perișoare este bine să folosești supă degresată de pui sau de vită, pentru că aceasta va oferi un gust deosebit ciorbei de perișoare. Dacă folosești apă, adaugă mai multe legume pentru a crea o bază de ciorbă concentrată.

Călește legumele pentru ciorbă

Călirea legumelor poate adăuga un gust profund, dar ține cont că acest proces adaugă calorii. Dacă preferi o ciorbă mai sănătoasă, evită călirea legumelor. În mod normal, carnea are ea însăși suficientă grăsime, iar dacă servești ciorba și cu smântână, trebuie să te gândești de două ori la aportul de grăsimi. 

Prepară perișoarele fără orez 

Dacă vrei să păstrezi ciorba mai mult timp, evită adăugarea orezului în perișoare, deoarece orezul va continua să absoarbă lichid și perișoarele se pot dezintegra. În schimb, dacă ciorba se consumă în scurt timp, adăugarea orezului prefiert în compoziția pentru perișoare este o idee excelentă.

Nu uita să dregi ciorba de perișoare 

Pentru a servi celor dragi o ciorbă de perișoare ca la bunica, este important să dregi ciorba așa cum am prezentat anterior. Astfel, te poți bucura de una dintre cele mai gustoase ciorbe tradiționale românești, servită cu pâine de casă și ardei iute.

Prepararea ciorbei de perișoare conform rețetei bunicii este mai mult decât o simplă activitate culinară. Este un mod de a păstra vie tradiția, de a aduce la masă gusturi autentice și de a crea amintiri plăcute alături de cei dragi. Prin urmarea acestor pași, vei reuși să recreezi acel gust unic și să te bucuri de o ciorbă de perișoare ca la bunica acasă. Redescoperă bucuria de a găti și bucură-te de gusturile autentice ale copilăriei!

Cele mai citite

Reacția Kremlinului la succesul lui Călin Georgescu în alegerile prezidențiale din România

Kremlinul a avut o reacție rezervată după ce Călin Georgescu, un candidat prorus, a obținut cel mai mare număr de voturi în primul tur...

Un candidat cotat la „și alții”, intră detașat în turul doi al prezidențialelor

Călin Georgescu a avut o carieră profesională prolifică, activând în domenii care au survolat de la agronomie și mediu, până la diplomație internațională Călin Georgescu,...

Sterilizarea pisicilor de rasă comună, propusă să devină obligatorie printr-un proiect de lege

Un nou proiect legislativ propus de actuala putere prevede obligativitatea sterilizării pisicilor de rasă comună, atât cu stăpân, cât și fără, similar reglementărilor în...
Ultima oră
Pe aceeași temă