Oficialii Hamas au spus că moartea lui Haniyeh „nu va trece în zadar” și au descris uciderea drept o „escaladare gravă”
În 7 ore, peste noapte, Israelul își asumă două asasinate importante, riscând represalii și conflicte regionale. Lideri de vârf ai Hezbollah în Beirut și ai Hamas la Teheran au fost uciși, ca răspuns la atacuri ale celor două grupări militare asupra Israelului, scrie CNN. Vorbim despre eliminarea unui lider Hamas care a condus, din străinătate, operațiuni importante și a cărui moarte e mai mult decât o lovitură strategică, este una simbolică. Și asta, pentru că Iran pierde doi lideri pe care i-a susținut.
Iranul nu intenționează să escaladeze conflictul din Orientul Mijlociu, a declarat prim-vicepreședintele iranian, Mohammad Aref. Comentariul este, însă, în contrast evident cu mesajul liderului suprem al Iranului, Ayatollah Ali Khamenei.
„Prin acest act, regimul sionist criminal şi terorist a deschis calea unei pedepse severe pentru el însuşi şi considerăm că este de datoria noastră să răzbunăm sângele care a fost vărsat pe teritoriul Republicii Islamice Iran”, a declarat Ayatollahul Ali Khamenei într-un comunicat, publicat de Agenţia oficială de presă Irna.
Mulți diplomați consideră că liderul politic asasinat al Hamas era moderat, în comparație cu nucleul dur al organizației extremiste Hamas, iar acest incident este așteptat să aibă consecințe puternice pentru războiul din Gaza, în așteptarea reacției Teheranului. Deși Hamiyeh nu era important din punct de vedere militar pentru Hamas, el preluase conducerea negocierilor cu mediatorii egipteni și qatarezi, privind acordul de încetare a ostilităților în Gaza. În acest context, asasinarea lui va avea impact asupra negocierilor.
Ismail Haniyeh a fost o figură proeminentă a acestei grupări, iar eliminarea lui ar trebui să pună capăt războiului, conform obiectivului strategic al Israelului. Presiunea publică din interiorul Israelului ar putea crește asupra premierului Netanyahu, ca să oprească războiul, deoarece conducerea de vârf a Hamas a fost eliminată efectiv și obiectivele „nobile” ale conflictului au fost atinse.
“În mediul geopolitic actual, nu există nici o garanție că acest conflict se va opri aici. Atât Primul Război Mondial, cât și Al Doilea Război Mondial și-au avut originile în conflicte regionale, înainte de a se extinde. Dacă nu ținem cont de lecțiile acestor două mari războaie, ne putem îndrepta spre Al Treilea Război Mondial. Dar, dintr-un complex de motive și factori, această opțiune pare aproape imposibilă, deoarece implică țări cu arme nucleare. Ar fi ceva terifiant! ”, afirmă prof. dr. Stylianos Syrmoglou, expert în relații internaționale.
Războiul din Orientul Mijlociu pentru moment nu implică alte mari puteri, precum Rusia și China. Dar, este posibil să aibă impact asupra altor conflicte în care aceste țări sunt implicate. Exemplele în acest sens sunt războiul din Ucraina, care implică Rusia și tensiunile din Strâmtoarea Taiwan, în care este China este implicată. Interesele SUA în alte părți ale lumii, inclusiv în regiunea Indo-Pacifică, devin vulnerabile, a adăugat profesorul Syrmoglou.