7.8 C
București
joi, 21 noiembrie 2024
AcasăOp & EdOpiniiÎnchiderea minelor, șiretlicul Diavolului

Închiderea minelor, șiretlicul Diavolului

 

Orice român, când aude într-o piață publică ”feriți-vă, foc!”, instinctiv pune mâna pe portofel. E în firea omului temător. În cea a omului educat, e să caute sursa incendiului.
”Uniunea Europeană ne impune închiderea minelor.” Așa apare în în narativul guvernanților zilelor noastre. Falș și ticălos. UE poate face maxim recomandări, decizile de politici economice le iau statele membre. Politicienii noștri torc în brațele Ursulei, fără a li se cere maxima umilință.

De ce Trump s-a opus Acordului de la Paris?

Pe ce merite, unele state sunt mai cu moț decât altele? Nu se încearcă distrugerea unor țări, pentru a câștiga altele? Oare grupul restrâns, organizat în spatele Forumului de la Davos, nu a pus la cale marele șiretlic al Diavolului, pentru a ocupa timpul populației planetei, doar cu scopul de a abate atenția de la războiul hibrid deschis de miliardarii lumii?
Omul înțelept are îndoieli, prostul doar certitudini. Armatele de stupizi se încolonează în spatele istericei Greta Turnberg, dar pe pământ mai sunt și oameni care-și pun întrebări.

Maternitatea România trebuie să dea paji sănătoși curților bogaților lumii

Ni se predică din amvonul corectitudinii politice că trebuie să fim o țară a pajiștilor și a pășunilor. Pare-se că inițiații clubului select și-au propus ca maternitatea, numită România, să aducă pe lume doar prunci sănătoși, apți pentru a fi paji în curțile bogaților lumii, iar resursele naturale să rămână doar pentru viitorul ocupant.
Țări mult mai dezvoltate tehnologic decât noi, precum Japonia și Germania, își redeschid centrale pe bază de cărbune. Japonia s-a apucat anul trecut să construiască chiar unele noi, mai performante.

Vă imaginați cum ar arăta Liverpool-ul fără celebrii ciocănari?

Forțele oculte nu găsesc breșele politice. La Londra, până și chibritul arde diferit decât la București. Cântecul cormoranilor nu va muri niciodată. ”You will never be alone
Minerul român îi stă în gât Ursulei. Fostului medic german nu-i pute omologul moroșanului din Bazinul Ruhr. Amărâtul din Lonea câștigă 700 de Euro, pe când cel din Dortmund 3000.

Germania va mai face încă 17 ani ”negru la guler”

Este adevărat că și Germania și-a propus să reducă emisiile de carbon. Dar a negociat cu UE, un proces care se întinde până în 2038 pentru închiderea minelor. Până atunci, munca din abataj e mult ușurată de tehnologie.
Cine ne oprește să facem un plan, chiar și de reziliență, stufos numit, prin care să întindem procesul până ce ultimul miner din Valea Jiului iese la pensie?

Am mai trecut prin dictatul: ”Închideți minele!” Ce a urmat se știe

 

desen realizat de Ștefan Popa Popa’S

Povestea cu reconversia profesională are un deznodământ deja cunoscut. România a mai fumat odată, prin programul PSAL 1, un împrumut pe termen scurt, de la Banca Mondială, de 300 de milioane de dolari. Banii s-au păpat, mintenaș.
Minerii disponibilizați au primit cu Ordonanța douăzeci de salarii compensatorii. Banii i-au cheltuit pe uz-casnice, limuzine și concedii. După jumătate de an s-au trezit din nou săraci. Așa a ajuns între anii 2000-2004 Valea Jiului o vale a plângerii. Momârlanii bătrâni n-au vrut să se recovertească la nicio altă meserie. Cei tineri au plecat în occident. Moldovenii s-au întors acasă.

Vocile lumii:

Factura de curent va fi mai scumpă decât în Ungaria

În deceniul următor, piața angro de energie electrică din România va deveni mai scumpă decât cea din Ungaria, potrivit unei prognoze a ICIS, o cunoscută companie globală de consultanță,” scrie Economica.net

Foto: autorul, primul jurnalist român de după 1989, coborât în mină

Prin PSAL 2 s-au mai tocat încă 270 de milioane. Dar să vedem ce spune acordul de împrumut cu Banca Mondială.

”Ca urmare a închiderii minelor de cărbuni ale statului neviabile, un mare număr de mineri au fost disponibilizați. Zona are un potențial turistic semnificativ. Activitățile propuse ar sprijini dezvoltarea capacității autorităților locale și a altor sectoare interesate ale societății civile de a participa ca parteneri în elaborarea unei strategii de dezvoltare locală, bazată pe resursele naturale și umane ale regiunii. S-ar putea, de asemenea, avea în vedere investiiile în infrastructură și în depoluarea apelor Jiului,” scrie în documentul semnat de guvernul Năstase cu Banca Mondială. Rețineți anul: 2004.

Cum nu ați văzut șoareci la mine în fermă, așa și investițiile în Valea Jiului.

Bruxelleza, cortizon pentru tălâmbi

Guvernul Cîțu nu învață din greșelile trecutului. Miniștrii săi vorbesc baliverne. Hub-uri de creație, autostrăzi digitale, stațiuni alpine, pârtii de schi, zone de agrement, fel de fel de bazaconii, închipuite de retarzii care învârt hârtiile, precum minerii târnăcopul.
Băi, nu sunteți sănătoși la minte? Cică 4,45 de miliarde de euro (de data asta nerambursabili) din Fondul pentru o Tranziție Justă vor merge pentru programele de înverzire ale Văii Plângerii, care în curând va fi depopulată.
Dacă securicii, în cârdășie cu hoții de la Bruxelles, unelte ale răului urzit la Davos, ar fi interesați de salvarea regiunii ar ști cât de căpos e minerul și cum nu renunță la mândria sa. Nu se lasă dus nici la fabrica Mercedes, darmite să lucre pe autostrăzi digitale, Doamne ai milă!

Termocentralele asigură 20% din necesarul de energie

Mai sunt patru mine deschise: Lupeni, Lonea, Vulcani și Livezeni. Zilnic pleacă 1.760 de tone de cărbune la Mintia, centrală obligată prin lege să livreze minim 400 MW, ca rezervă terțiară a sistemului energetic național.
Ieri, în Sistemul Energetic Național, termocentralele pe bază de cărbune produceau 19,89% din curentul electric necesar României.
În timpul acesta, ungurii construiesc noi termocentrale. La ei curentul se va ieftini, la noi se va scumpi. Cineva trebuia să deconteze isteriile Gretei Turnberg și apetența pentru mai mult verde pe bocancii epilațior cu părul curcubeu, puși să țipe că ei vor Eco, de parcă Eco nu costă.

Modelul eșuat din Texas

Ce nu bagă de seamă tefeliștii e că milioane de americani din statul Texas au rămas recent fără curent electric. Panourile fotovoltaice și 50% din turbinele eoliene au cedat. Cu se să-și mai încarce turbo-turații eco-anarhiști Iphone-ele și cum să se mai dea de-a dura pe internet, dacă tamponul energetic pe cărbune ar fi scos din uz?
Prin Planul de Reziliență și prin intermediul Fondului de Tranziție Justă, băieții sistemului vor să dea cel mai mare tun din istorie, spunându-le la proști că salvează Valea. O depopulează și o vând pe nimic. Ăsta e scopul.
 

Marius Ghilezan
Marius Ghilezan
Marius Ghilezan scrie la “România liberă” din anul 1991. Este reporterul care i-a deconspirat pe celebrul Căpitan Soare, pe Omul Negru de la Rahova, pe Aurel Moiș, “călăul din Christian Tell,” fost torționar comunist, care a trimis șapte țărani din Apateu la moarte, pentru că au refuzat să intre în colectiv. A publicat celebrele stenograme ale întâlnirii lui Mihail Gorbaciov cu Nicolae Ceaușescu. A fost primul jurnalist român post-decembrist care a stat de vorbă cu președintele SUA. Este autorul a nouă cărți.
Cele mai citite

România poate contesta doar la TAS decizia UEFA privind meciul cu Kosovo

UEFA a decis ca România să câștige cu 3-0 la „masa verde” partida cu Kosovo, dar sancțiunile impuse Federației Române de Fotbal includ amenzi...

Tot mai mulți angajați revin la birou: 63% lucrează exclusiv din sediu, doar 10% rămân remote

Un sondaj realizat de Genesis Property, pe un eșantion de 1.168 de respondenți din România, arată o creștere semnificativă a prezenței fizice la birou,...

SUA și-ar putea redeschide joi ambasada de la Kiev

Statele Unite se aşteaptă ca ambasada americană la Kiev să revină la operaţiunile normale joi după o alertă de securitate, le-a declarat miercuri reporterilor...
Ultima oră
Pe aceeași temă