14.7 C
București
vineri, 20 septembrie 2024
AcasăSpecialCredite bancare pentru persoane-fantoma

Credite bancare pentru persoane-fantoma

Politistii constanteni au reusit sa elimine, dupa cateva luni de cercetari, una dintre cele mai mari retele specializate in infractiuni economice. La domiciliul suspectilor a fost gasit un arsenal impresionant necesar fabricarii documentelor oficiale. In plasa acestora au cazut zeci de firme si banci, prejudiciul fiind estimat la peste 13 miliarde de lei vechi.

Din verificarile si probele adunate la dosar, Amalia Opritescu si Vasile Condurache sunt cercetati pentru aproape zece infractiuni de natura economica. Procurorii constanteni sustin ca activitatea infractionala a celor doi inculpati s-a derulat din iunie 2005 pana in prezent, timp in care au reusit sa pacaleasca mai multe firme cu peste 13 miliarde de lei vechi. Prima societate care a ajuns in vizorul celor doi a fost SC Credisson International SRL Bucuresti. In urma cercetarilor efectuate, oamenii legii au descoperit ca acestia au racolat nu mai putin de 96 de persoane fizice carora le-au contrafacut adeverinte de venit ce atestau in mod fictiv faptul ca ele erau angajate la SC Mex Construct Industry SRL, SC Danial SRL, SC Frial SA, SC Nedora SRL, SC Euro Vial Lighting si RADET Constanta. Astfel, in baza acestor acte contrafacute, in perioada iunie-iulie 2005, cele 96 de persoane au obtinut credite de consum in valoare totala de peste 600.000 RON.

Afaceri ilegale cu cereale

In perioada 25 august-2 septembrie 2005, in baza unei intelegeri prealabile cu Florin Tulbure, trimis in judecata la inceputul acestui an pentru alte infractiuni, si Ion Zamfir, Amalia Opritescu si Vasile Condurache au indus in eroare societatea Ghimbasana, din Brasov, prin intermnediul SC Mex Construct Industry SRL. Astfel, prin emiterea unei file cec fara acoperire, inculpatii au achizitionat cereale in valoare totala de 355.500 RON. Urmatoarea victima a fost SC Expur SA din Urziceni. Impreuna cu Florin Tulbure, acestia au incheiat si derulat un contract de achizitii de cereale in valoare de 132.505 RON. La sfarsitul anului 2005, si SC Marketing Expert SRL Balotesti a cazut in plasa inculpatilor. In baza unui contract de achizitii de conserve legume si fructe, acestia au emis file cec si bilete la ordin, desi aveau la cunostinta faptul ca nu exista disponibilul bancar necesar.

Prinsi in flagrant

In cursul anului 2006, Amalia Opritescu si Vasile Condurache au folosit instrumente oficiale false, respectiv stampile ale Inspectoratului Teritorial de Munca si ale unitatilor bancare, cu ajutorul carora au contrafacut documente cu care atestau ca diverse persoane fizice ar fi avut calitatea de angajati la SC Fielect SRL, SC Vigo Lial SRL, SC Eurodan SRL, SC Elhartwas SRL si SC Promoset SRL. Astfel, cei racolati de inculpati s-au prezentat la nu mai putin de zece banci de pe raza judetului Constanta, unde au solicitat credite pentru nevoi personale. In urma perchezitiei efectuate la data de 1 august in imobilul Amaliei Opritescu, au fost gasite stampile ale mai multor firme, calculator, imprimanta, scanner, stampile ale ITM si ale mai multor banci, precum si dosare de credite fabricate si carti de identitate false. Prezentati magistratilor Tribunalului Constanta, acestia au emis mandate de arestare preventiva pe o perioada de 29 de zile.

Cele mai citite

Anchetă Liban: Dispozitivele de comunicații au fost piratate înainte de intrarea în țară

O anchetă preliminară a autorităţilor libaneze arată că pagerele, staţii portabile de emisie-recepţie şi alte dispozitive de transmisie ale Hezbollah care au explodat în...

Impact între un microbuz și un autobuz, în Gorj. Zece persoane au fost rănite

În aceasta dimineață la ora 5.50, polițiștii au fost sesizați prin apelul 112, cu privire la faptul că, în comuna Runcu, sat Răchiți, din...
Ultima oră
Pe aceeași temă