6.5 C
București
miercuri, 25 decembrie 2024
AcasăSpecialOricine foloseste un telefon mobil risca probleme de sanatate

Oricine foloseste un telefon mobil risca probleme de sanatate

Ganditi-va bine daca vreti sa folositi o instalatie hands free pentru a va proteja impotriva radiatiilor, testele arata ca radiatiile in interiorul capului sunt mai mari decat daca telefonul ar fi tinut la ureche. "In realitate, castile cu fir trimit de trei ori mai multe radiatii catre cap. Desi au fost testate doar doua seturi, expertii nostri sunt de parere ca si alte persoane ar putea avea de suferit in urma acestei probleme”, au declarat reprezentantii Asociatiei pentru Protectia Consumatorilor (APC) Romania.
Instalatiile wireless testate tripleaza radiatiile ce patrund in capul utilizatorului. Radiatiile neionizante cauzeaza probleme. Expunerea la niveluri inalte poate provoca cresterea temperaturii corpului, facand inima sa munceasca mai mult, ceea ce poate provoca dureri de cap, greata si ameteli. Telefoanele mobile emit numai niveluri scazute de radiatii radio, dar unele persoane sustin ca si la niveluri scazute, ce nu provoaca incalzire, acestea pot cauza efecte "nontermice”, cum sunt tumorile, migrenele si pierderea memoriei. Jean Philips, de la Powerwach, o organizatie ce ofera consultanta in legatura cu campurile electromagnetice, sustine ca, "fara indoiala, oricine foloseste un telefon in mod extensiv risca probleme de sanatate. Estimam ca 10% din populatie poate fi sub riscul unor efecte minore, precum migrenele sau pierderea puterii de concentrare”.

Pro si contra

Unii cercetatori sunt sceptici in privinta efectelor nontermice, sustinand ca nu au fost demonstrate prin experimente de laborator si, chiar daca exista, nimeni nu e sigur ce nivel le provoaca. Tipic cercetarilor raportate este un chestionar efectuat pe un esantion de persoane cu tumori din Suedia. S-a descoperit ca tumorile se formeaza pe partea pe care utilizatorii tin telefonul mobil. Dar cercetatorii nu considera ca exista un risc de aparitie a cancerului si critica chestionarul deoarece acesta s-a bazat pe memoria intervievatilor si ca a fost efectuat pe un numar mic de persoane. Societatea Royal Canada, RSC, un corp conducator de specialisti, au publicat un numar mare de cercetari efectuate anul trecut si un purtator de cuvant sustine ca s-au gasit dovezi din ce in ce mai multe ca efectele nontermice exista. Totusi RSC sustine ca inca nu este sigur daca radiatiile la niveluri joase cauzeaza probleme grave de sanatate. Multe studii care evidentiaza o legatura intre telefoanele mobile si cancer nu au fost repetate, asa ca legaturile pot fi coincidente. "Am analizat opt mari recenzii ale tuturor evidentelor stiintifice, incluzand-o pe cea a RSC. Toate concluzioneaza ca la acest moment nimeni nu a demonstrat ca exista o legatura intre expunerea la radiatiile radio si cancer sau boli genetice, dar exista o probabilitate mica pentru ca acestea sa existe”, spune APC.

Investigatii internationale

Agentia Internationala de Cercetare a Cancerului investigheaza problema conform careia telefoanele mobile maresc riscul aparitiei cancerului la adulti. Un alt proiect realizat in sase state europene cauta cauze ale cancerului la animale. Si Organizatia Mondiala a Sanatatii revizuieste documentele pentru a fi in acord cu standardele universale cu privire la emisiile telefoanelor mobile. Deocamdata totusi daca credeti ca sunt motive de ingrijorare, cel mai bine nu mai folositi asa de mult telefonul mobil.

Limitele radiatiilor

Desi efectele sunt inca nesigure, sunt stabilite totusi limite asupra radiatiilor radio emise de telefoane. In Marea Britanie, Organizatia Nationala de Protectie Radiologica sustine ca "antenele de telefonie mobila acopera o anumita arie numita celula, aceasta celula poate acoperi 100 de metri patrati in interiorul unui oras sau pana la 5 km in interiorul tarii. Dealurile si copacii blocheaza semnalul radio si aceasta afecteaza atat alegerea unui loc pentru amplasarea antenei, cat si aria de acoperire. Telefoanele mobile comunica cu antena folosindu-si transmitatorul si receptorul. Transmitatorul trimite unde radio catre antena in mod regulat, chiar daca telefonul este sau nu folosit. In acest fel reteaua stie unde se gaseste cand utilizatorul primeste un telefon. Receptorul din telefon percepe semnalele antenei. Cand vorbiti la telefon antena verifica in mod constant daca aparatul functioneaza corespunzator, daca nu, ca de exemplu cand va aflati la marginea unei celule sau intr-o cladire, antena trimite semnale telefonului, cerandu-i mai multa energie. Undele radio emise de telefon langa cap, numite campul apropiat, sunt responsabile pentru efectele secundare, daca acestea exista. Campul indepartat reprezinta radiatiile necesare pentru ca antena sa poata transmite un apel telefonic. Antena are propriile campuri, apropiat si departat, desi multe persoane nu ajung in apropierea campului apropiat al antenei.

Valentina Grigore
Valentina Grigore
Valentina Grigore, sef departament Social
Cele mai citite

Volodimir Zelenski: Kievul ar putea lua în considerare continuarea tranzitului gazului rusesc către Europa

Ucraina continuă să câştige anual între 0,8 și un miliard de dolari din taxele de tranzit pentru gazul rusesc Preşedintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, a anunţat...

Drăgușin, vizat în tactica lui Liverpool! Planul lui Arne Slot pentru victoria categorică împotriva lui Spurs

Liverpool a învins Tottenham cu un categoric 6-3 în etapa a 17-a din Premier League, grație unei tactici meticulos pregătite de antrenorul Arne Slot,...

Vin întăriri pentru Șumudică! Transferul lui Denis Ciobotariu aproape de a fi realizat

Rapid caută soluții pentru a întări echipa în vederea calificării în play-off-ul Superligii, iar Denis Ciobotariu este una dintre țintele principale ale lui Marius...
Ultima oră
Pe aceeași temă