15.6 C
București
joi, 19 septembrie 2024
AcasăSpecialKim Jong Il ia in vizor arhipelagul nipon

Kim Jong Il ia in vizor arhipelagul nipon

La exact o luna de la reluarea testelor sale cu rachete, suspendate timp de opt ani, guvernul stalinist de la Phenian a amplasat recent, in estul tarii, noi baze subterane pentru rachete cu raza medie de actiune care au ca tinta facilitati militare nipone si americane din Japonia. In bazele mai vechi nord-coreene s-a trecut la o reorientare a rachetelor din dotare, a transmis agentia sud-coreeana Yonhap.
Referindu-se la un studiu al Institutului pentru afaceri externe si securitate (IFANS) de la Seul, Yonhap informeaza ca au fost instalate aproximativ 200 de rachete Rodong, cu o raza de actiune de 2.200 de kilometri, precum si 50 de rachete SSN-6, cu o raza de actiune de 2.500-4.000 de kilometri. In plus, alte baze sunt construite in apropierea Zonei Demilitarizate, acestea fiind prevazute atat cu rampe de lansare pentru rachete de mare precizie, care pot lovi in principal Japonia, cat si cu rampe mobile destinate lansarii rachetelor cu raza scurta de actiune, Hwasong, capabile sa distruga tinte din sudul Peninsulei Coreene.
Regimul comunist de la Phenian a provocat, la 5 iulie, un val de proteste internationale dupa efectuarea unui test cu sapte rachete balistice, dintre care una de tip Taepodong-2 (cu raza lunga de actiune si care ar putea atinge, teoretic, Alaska, dar care a explodat in aer dupa lansare). Testul a fost condamnat unanim intr-o rezolutie a Consiliului de Securitate al ONU.
Potrivit IFANS, „proiectul de construire a rachetelor Taepodong-2 este dezvoltat in colaborare cu Iranul” si coincide, de altfel, cu fabricarea de catre Teheran a proiectilelor Shehab-5 si 6. „Designul si tehnologia sunt, cu mare probabilitate, de origine chineza, deoarece Beijingul are un acord in acest sens cu Teheranul.”
Raportul mai precizeaza ca vanzarile de rachete si de tehnologie de producere a acestora reprezinta principala sursa de valuta pentru economia nord-coreeana, Phenianul obtinand astfel aproximativ 150 de milioane de dolari anual. Amatori de rachete SCUD sau Rodong sunt Iranul, Libia, Siria, Egiptul, Pakistanul, Vietnamul si Sudanul. Dotate cu incarcaturi nucleare, rachetele Phenianului ii asigura lui Kim Jong Il „o certa forta de descurajare”, conchide IFANS. Mai precis – lui si clientilor sai.

Cele mai citite

Liban: Noi explozii după ce au fost detonate și stațiile radio ale Hezbollah

Noi explozii au fost semnalate miercuri în Liban, în urma detonării unor dispozitive de emisie-recepţie folosite de gruparea Hezbollah, la o zi după ce...

Liban: Noi explozii după ce au fost detonate și stațiile radio ale Hezbollah

Noi explozii au fost semnalate miercuri în Liban, în urma detonării unor dispozitive de emisie-recepţie folosite de gruparea Hezbollah, la o zi după ce...

Germania a suspendat exporturile de armament către Israel

O sursă apropiată ministerului a citat un oficial guvernamental de rang înalt care a declarat că a oprit activitatea de aprobare a licențelor de...
Ultima oră
Pe aceeași temă