In aceasta luna, incepand cu 14 iulie, bucurestenii pensionati in intervalul 1981-1990 vor primi pensiile recalculate. Mihaela Kanovits, director executiv al Casei de Pensii a Municipiului Bucuresti, a declarat ca s-a finalizat a doua etapa de recalculare a pensiilor, care a presupus instrumentarea unui numar de 146.478 dosare. Acestea reprezinta un procent de 35,2% din totalul de 404.000 de pensionari ale caror drepturi s-au deschis inainte de 1 aprilie 2001 si carora li se recalculeaza pensiile. Etapa a doua de recalculare a pensiilor a vizat toate dosarele pentru care drepturile au fost deschise in intervalul 1981-1990 inclusiv, plata urmand a se face in cursul lunii iulie 2005, a precizat directoarea Kanovits. Aceasta a afirmat ca specialistii institutiei au depus eforturi deosebite pentru a incheia lucrarile in timp util, pentru ca plata drepturilor recalculate sa fie posibila la termenul stabilit prin HG 550/2005 Ð luna iulie 2005. „Greutatile au rezidat in principal in faptul ca unele inscrisuri din carnetele de munca nu sunt clare, documentele prezentate de pensionari in completarea celor existente in carnetele de munca nu indeplinesc, in cele mai multe cazuri, cerintele OUG 4/2005, precum si faptul ca simultan cu aceasta actiune se desfasoara si recalcularea unor pensii in baza Legii nr. 276/ 2004, precum si alte lucrari curente, ceea ce face ca numarul dosarelor de pensii in miscare in institutie sa depaseasca cifra de 250.000. Nu in ultimul rand, amintim aici dificultatile legate de asigurarea personalului aferent acestei activitati si consumului mare de timp necesar formarii profesionale a acestuia, in conditiile in care se inregistreaza o fluctuatie mare a personalului implicat”, a afirmat directorul general.
Aproape 26.000 de pensionari vor primi in plus peste un milion de lei
Recalcularea pensiilor nu inseamna automat majorarea cuantumului acestora. Doar cei care au avut salarii mari primesc majorari. Recalculare inseamna practic luarea in considerare a intregii activitati. Avantajati sunt cei care au lucrat in constructii, au avut sporuri de santier, pilotii sau fostii activisti de partid cu rang inalt. Daca din recalculare rezulta un cuantum mai mic decat cel actual, pensionarului nu i se va diminua pensia, ci va primi aceeasi suma, fiind insa inscris un nou punctaj pe talonul de pensie.
Mihaela Kanovits a mentionat ca din totalul de 146.478 de dosare s-au inregistrat cresteri ale cuantumurilor pensiilor la un numar de 84.818 beneficiari, ceea ce reprezinta 57,9%.
Majorarile rezultate in urma etapei a doua de recalculare au urmatoarea distributie: cu sume mai mici de 300.000 lei Ð 21.966 pensionari; intre 300.000 -1.000.000 lei Ð 36.929 beneficiari, iar cresteri cu peste un milion de lei inregistreaza 25.923 beneficiari.
Cea mai mare crestere a pensiei recalculate a unui pensionat in perioada 1981-1990 se situeaza in jurul sumei de patru milioane de lei.
„Faptul ca nu toate pensiile recalculate inregistreaza cresteri demonstreaza ca masurile de recorelare si majorare luate pe parcursul timpului au eliminat in buna masura decorelarile induse in sistem prin schimbaterea metodologiei de calcul al pensiilor. Reiteram inca o data ca, in orice caz si indiferent de rezultatul recalcularii, nici o pensie nu va fi diminuata”, ne-a declarat directoarea Kanovits. Aceasta a mai spus ca, insumand si rezultatele primei etape de recalculare a pensiilor, care a fost incheiata in luna februarie si pusa in plata in luna martie a acestui an, rezulta ca din totalul celor 404.000 de dosare ale caror drepturi au fost stabilite anterior datei de 1 aprilie 2001 au fost recalculate deja 185.701. Adica aproximativ 46%. „Acest nivel ne da certitudinea ca procesul va fi incheiat la termenul stabilit prin OUG 4/2005, adica la 31 decembrie 2005”, a afirmat directorul CPMB.
Bucurestenii pensionati anterior datei de 1 aprilie 2001 care detin documente originale cu privire la perioadele reinscrise in carnetele de munca sau in care se precizeaza nivelul salariilor de baza si al sporurilor cu caracter permanent, neinscrise in carnetele de munca, pot depune aceste documente la Casa de Pensii a Municipiului Bucuresti in timpul recalcularii sau intr-o perioada de trei ani de la data finalizarii etapei de recalculare.